Άρση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ χωρών της Ζώνης Σένγκεν ζητά η Κομισιόν

Άρση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ χωρών της Ζώνης Σένγκεν ζητά η Κομισιόν

Άρση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δύο περίπου χρόνια στις χώρες της Ζώνης Σένγκεν έως το Νοέμβριο συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν επισημαίνει πως αποδέχεται το αίτημα ορισμένων κρατών-μελών για παράταση των υφιστάμενων ελέγχων για ακόμα έξι μήνες εξαιτίας του σημαντικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα τονίζει ότι πρόκειται για την τελευταία παράταση που προτίθεται να προκρίνει.

Όπως αναφέρεται, η διατήρηση των ελέγχων ακόμα και για το προσεχές εξάμηνο θα πρέπει να αποτελεί μόνο έσχατη λύση για τα κράτη-μέλη της Ζώνης Σένγκεν, καθώς το «κλείσιμο» των συνόρων πρέπει να αντικατασταθεί από άλλα μέτρα που θα εγγυώνται το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και ενδεικτικά προτείνει την αστυνόμευση των μεθορίων και των μεγάλων συγκοινωνιακών αξόνων.

Ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολίασε σχετικά πως «Ήρθε ο καιρός να επιστρέψουμε, σταδιακά, σε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα Σένγκεν» συμπληρώνοντας: «Προτείνουμε οι προσωρινοί έλεγχοι στο εσωτερικό της [Ζώνης] Σένγκεν να παραταθούν για μία τελευταία φορά αλλά καλούμε να κράτη-μέλη να τους βγάλουν σταδιακά».

Την τελική απόφαση καλείται να λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απαντώντας θετικά ή αρνητικά στη σύσταση της Κομισιόν.

Σημειώνεται πως σήμερα, βρίσκονται σε ισχύ έλεγχοι στα σύνορα: της Αυστρίας με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, της Γερμανίας με την Αυστρία, της Δανίας με τη Γερμανία, της Νορβηγίας σε πορθμεία που τη συνδέουν με τη Γερμανία ενώ μόλις την Τρίτη ανακοινώθηκε η άρση των συστηματικών ελέγχων στα σύνορα της Σουηδίας με τη Δανία, στη γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες.

Δημοφιλή