Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν στην ανάγκη τήρησης των συμφωνιών του Μίνσκ...που δεν θέλει να τηρήσει κανείς

Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν στην ανάγκη τήρησης των συμφωνιών του Μίνσκ...που δεν θέλει να τηρήσει κανείς
Russian President Vladimir Putin shakes hands with German Chancellor Angela Merkel after a press conference following their meeting at the Bocharov Ruchei state residence in Sochi on May 2, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV (Photo credit should read ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)
Russian President Vladimir Putin shakes hands with German Chancellor Angela Merkel after a press conference following their meeting at the Bocharov Ruchei state residence in Sochi on May 2, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV (Photo credit should read ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)
ALEXANDER NEMENOV via Getty Images

Το Ουκρανικό κυριάρχησε στις συνομιλίες Πούτιν-Μέρκελ αλλά και στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες μετά την λήξη των συνομιλιών. Ωστόσο παρά τις επιμέρους διαφορές που υπάρχουν στις ερμηνείες που αφορούν τα αίτια της κρίσης στην Ουκρανία, Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, θα πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ.

Στο ερώτημα που έθεσε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, αν είναι ρεαλιστικό να υπάρξει μια νέα συμφωνία, που θα υπερβαίνει τις συμφωνίες του Μισνκ, καθώς δεν παρατηρείται καμία πρόοδος, αλλά αυτό που παρατηρείται όπως είπε, είναι ότι βλέπουμε τους αυτονομιστές να προωθούνται όλο και πιο πολύ, να χρησιμοποιείται στις περιοχές αυτές ως νόμισμα το ρούβλι , να εκδίδονται διαβατήρια και να κρατικοποιούνται επιχειρήσεις, οι δύο ηγέτες έδωσαν, ο καθένας την δική του απάντηση. Ωστόσο και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία νέα συμφωνία, παρά η απαρέγκλιτη υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ απ' όλες τις πλευρές, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ομάδας της Νορμανδίας, ενώ και οι δύο τους εξήραν την σημασία της παρουσίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ήταν κατηγορηματική στο ότι "δεν μπορεί να υπάρξει νέα συμφωνία", παρότι η ίδια διαπίστωσε ότι δεν έχουν υπάρξει σοβαρά αποτελέσματα μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μισνκ, όπως και ότι ενισχύονται οι αυτονομιστικές τάσεις, λέγοντας ότι επιθυμία της παραμένει να δει την Ουκρανία να έχει πρόσβαση στα σύνορα της. Ωστόσο παρά τις διαπιστώσεις της αυτές, η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών στο πλάισιο της ομάδας της Νορμανδίας, λέγοντας ότι "το πρόβλημα δεν συνίσταται στις συμφωνίες αλλά στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μίνσκ", χωρίς να επιρρίψει ευθύνες στην μία ή την άλλη πλευρά. Περιορίστηκε απλά να πει ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει εκεχειρία στην περιοχή, διότι χωρίς αυτή, όπως είπε δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση.

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, διευκρίνισε αρχικά ότι αυτό που συνέβη στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα πραξικοπήματος που έγινε, ενώ στη συνέχεια, αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στην αντολική Ουκρανία , είπε ότι τα εδάφη αυτά κανείς δεν τα παίρνει, αλλά το Κίεβο είναι εκείνο που τα απέκλεισε, το ρούβλι δεν το εισήγαγε κανείς στις περιοχές αυτές αλλά το Κίεβο είναι που απέσυρε το νόμισμα του, την γκρίβνα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές άλλα νομίσματα με το ρούβλι να υπερτερεί, ενώ όσον αφορά τις κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων είπε ότι επειδή δεν μπορούν να πάρουν πρώτες ύλες από την Ουκρανία εισήγαγαν την προσωρινή διαχείριση και γενικά κανείς δεν πήρε τις επιχειρήσεις αυτές. Και αφού επέρριψε την κύρια ευθύνη για τα όσα συντελούνται στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας στην κυβέρνηση του Κιέβου, ο ρώσος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά "Συμφωνώ με την καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν χρειάζεται νέα συμφωνία".

"Σήμερα -συνέχισε αναφερόμενος στις συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ - επιβεβαιώσαμε την αναγκαιότητα να εφαρμοσθούν απ΄όλες τις πλευρές απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ, συμφωνήσαμε ότι μεταξύ των βασικών στόχων μας πρέπει να είναι ο διαχωρισμός των δυνάμεων και των μέσων που χρησιμοποιούν οι εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να σταματήσουν ολοσχερώς οι ανταλλαγές πυροβολισμών, να αποκατασταθεί ο απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των μη αναγνωρισμένων Δημοκρατιών, να κατοχυρωθεί νομοθετικά το ιδιαίτερο καθεστώς τους και στη βάση αυτή να διεξαχθούν εκλογές".

Παράλληλα ο ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ουκρανία "προκαλεί σοβαρές ανησυχίες", είπε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την γερμανίδα καγκελάριο όπως και με τα άλλα μέλη της "ομάδας της Νορμανδίας". Υπενθύμισε ότι η τελευταία συνομιλία στο πλαίσιο της ομάδας αυτής έγινε στις 17 Απριλίου και πως οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και μετά τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, όπως συμφωνήθηκε στις τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία.

ΗΠΑ, γερμανικές εκλογές και Συρία

Επίσης ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων, από οποιονδήποτε και αν γίνεται, κι επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας πλήρους και αμερόληπτης έρευνας γύρω από την επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στη συριακή πόλη Χαν Σεϊχούν.«Αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν», είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. «Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από μια αμερόληπτη έρευνα», πρόσθεσε.

«Μια λύση για τη Συρία μπορεί να βρεθεί μόνο με ειρηνικά μέσα και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε εξάλλου ο Ρώσος ηγέτης.

Κλήθηκε όμως να απαντήσει και σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υποτιθέμενη ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν επίσης φήμες ότι η Ρωσία μπορεί να παρέμβει στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου. «Δεν υπήρξε ποτέ καμία παρέμβαση από εμάς στην πολιτική ζωή και την πολιτική διαδικασία άλλων χωρών και δεν θέλουμε κανένας να επεμβαίνει στη δική μας πολιτική ζωή και την εξωτερική πολιτική», τόνισε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ξένες δυνάμεις έχουν προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να παρέμβουν στη ρωσική πολιτική σκηνή, ακόμη και μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν στις ΗΠΑ ήταν το αποτέλεσμα εγχώριων, αμερικανικών πολιτικών αντιπαραθέσεων, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, ρωτήθηκε σχετικά με μια ενδεχόμενη ανάμιξη της Μόσχας στην προεκλογική εκστρατεία για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και απάντησε ότι η ίδια δεν φοβάται και ότι θα αντιμετωπίσει τις ανακριβείς πληροφορίες αντιπαραθέτοντας γεγονότα.

«Δεν αγχώνομαι, θα αγωνιστώ στις εκλογές με βάση τις πεποιθήσεις μου» είπε η Άγγελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πούτιν. Πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί θα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα κάθε περίπτωση προβολής λανθασμένων πληροφοριών.

«Γνωρίζουμε ότι η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο είναι μια διεθνής πρόκληση» αλλά το Βερολίνο αναμένει ότι οι γερμανικές εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς πρόβλημα, κατέληξε η Μέρκελ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή