Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών
Eurokinissi

Με ανακοινώσεις τουw τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν αρνητικά τηνεπίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών.

«Με την πλάτη στον τοίχο κατέληξαν σε συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχολιάζοντας τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τους θεσμούς, τονίζοντας ότι «δήθεν διαπραγματεύονταν, ενώ βύθιζαν τη χώρα στην ύφεση και την αβεβαιότητα».

Όπως υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, «δεσμεύουν την χώρα σε ένα ουσιαστικά 4ο μνημόνιο, χωρίς νομιμοποίηση. Μνημόνιο διαρκές και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς μέτρα για το χρέος και με αποδοχή δυσβάσταχτων στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) για πολλά χρόνια».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε, ότι τα νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας είναι ύψους 4,5 δισ. ευρώ συνολικά, μέσω μείωσης των συντάξεων, του αφορολόγητου και περικοπής 450 εκατ. ευρώ από τις ενισχύσεις των ανέργων και των ασθενέστερων τάξεων.

«Χωρίς αιδώ δηλώνουν ότι δεν θα αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα που οφείλουν στους πολίτες. Νέα μέτρα και δεσμεύσεις που υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα Grexit ή διαρκής λιτότητα» υποστήριξε, ενώ δήλωσε ότι είναι ώρα ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί το σύνολο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Τσίπρα /Καμμένου.

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε, ότι πια κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη σε όσα δηλώνουν ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του, ζητώντας να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή το σύνολο των κειμένων συμφωνίας και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και τώρα και για το μέλλον, για να «αποκαλυφθεί η αλήθεια και να μάθει ο ελληνικός λαός το μέγεθος της εξαπάτησης και το βάρος των δεσμεύσεων. Να μάθει ότι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν καταστρέφουν μόνο το παρόν, έχουν υποθηκεύσει και το μέλλον».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση φέρνει σε πέρας τη «βρώμικη δουλειά»

«Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, που αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά ένα νέο μνημόνιο, με νέα σκληρά μέτρα σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση φέρνει σε πέρας τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του κεφαλαίου» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η νέα συμφωνία συνιστά νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις κι επιδόματα, νέα διαρθρωτικά μέτρα υπέρ των μονοπωλίων, όπως είναι η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων. Οι μόνοι που πανηγυρίζουν για τη νέα συμφωνία είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση να εμφανίζει τα νέα μέτρα ως «εξιτήριο» από τα μνημόνια και την κρίση, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν «πιστοποιητικό θανάτου» για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα. Ακόμη κι αν υπάρξει κάποια στιγμή έξοδος από τα «προγράμματα» με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα είναι σε ισχύ οι εκατοντάδες αντεργατικοί – αντιλαϊκοί νόμοι, που ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Με τη συμφωνία επιβεβαιώνεται, επίσης, ο τραγέλαφος των «αντιμέτρων». Τα λεγόμενα «αντίμετρα», όχι μόνο δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο τις νέες μεγάλες απώλειες για τα λαϊκά στρώματα, την επιδείνωση της «ακραίας φτώχειας», αλλά σε ένα μεγάλο μέρος είναι μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας των ομίλων.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αποκρούσει αποφασιστικά τη νέα επίθεση, να οργανώσει την πάλη του ενάντια στα μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης. Να γυρίσει την πλάτη στην κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την ίδια στρατηγική. Οι χθεσινές μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, αποτέλεσαν μια πρώτη απάντηση στα «περί ανοχής του λαού» στην κυβερνητική πολιτική, έστειλαν αισιόδοξο μήνυμα για την καλύτερη προετοιμασία κι επιτυχία της πανελλαδικής – πανεργατικής απεργίας.

Ποτάμι: Η εκδίκηση της ιστορίας

«Οι μήνες των πολιτικών θεατρινισμών έφεραν τελικά βαρύ λογαριασμό. Εμείς θα τον εξοφλούμε & οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα «λυπούνται» για συμπαράσταση...» ήταν η αρχική αντίδραση του επικεφαλής του Ποταμιού, του κ. Σταύρου Θεοδωράκη με ανάρτησή του στο Twitter.

Στη συνέχεια στην ιστοσελίδα του κόμματός του έγραψε τα εξής:

«Η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει και η τεράστια καθυστέρηση πληρώθηκε και θα πληρωθεί ακριβά από τους Έλληνες. Το 4ο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής όπου κυριάρχησαν αυταπάτες αλλά κυρίως απάτες. Κάποιοι στις πλατείες των «αγανακτισμένων» έχτισαν τις πολιτικές τους καριέρες. Τα αντιμνημονιακά συνθήματα, ο διχασμός και το πολιτικό bullying στους εκπροσώπους της λογικής, δεν μας έβγαλαν από την κρίση αλλά μας έφεραν απανωτά μνημόνια. Και ο λαός μας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματα του για τις καταστροφικές συνέπειες του λαϊκισμού. Η εκδίκηση της ιστορίας είναι ότι τα νέα σκληρά μέτρα θα φέρουν ξανά την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εκει που θα έδιναν 13η σύνταξη, όλοι θα χάσουν μία ή δύο συντάξεις ετησίως. Και εκεί που θα πήγαιναν το αφορολογητο στις 12.000€ το μειώνουν στα 5.681€. Και εκεί που θα διέγραφαν μονομερώς το χρέος τώρα θα περιμένουν υπάκουα τη συμφωνία ΔΝΤ-Σόϊμπλε.

Το Ποτάμι θα μελετήσει αναλυτικά κάθε μέτρο και κάθε λέξη της συμφωνίας. Και θα τοποθετηθεί υπεύθυνα, χωρίς αφορισμούς και πολιτικούς θεατρινισμούς. Έχουμεξεκαθαρίσει όμως ότι δεν θα ψηφίσουμε μέτρα-πακέτο. Η χώρα χρειάζεται παραγωγή,δικαιοσύνη και αποκομματικοποίηση του κράτους, όροι ασύμβατοι με την ιστορία των κομμάτων εξουσίας και την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

ΔΗΜΑΡ: Ανακύκλωση της φτώχειας

«Μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, νέα μέτρα κοινωνικής αναλγησίας», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.«Είναι ο ορισμός της δογματικής λιτότητας. Χωρίς καν λύση για το χρέος, καθώς αν δεν λυθεί, απλώς η κυβέρνηση θα ξεψηφίσει τα μέτρα», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος κάνοντας λόγο «για απαράδεκτους ερασιτεχνισμούς στην πλάτη ολόκληρης της χώρας».

Επεσήμανε ότι «είναι κοροϊδία των αντίμετρων που θα εφαρμοσθούν μόνο αν πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θεωρεί ανέφικτα!» και πρόσθεσε δεικτικά ότι «η διαπραγμάτευση δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα - Πανελευσινιακός, καθώς η ομάδα του Τσίπρα έχασε το παιχνίδι στα χαρτιά, δεν κατέβηκε καν στο γήπεδο της αξιοπρεπούς και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης».

«Η χώρα θα βγει όμως από τα μνημόνια μόνο εάν ασκηθεί μία αξιόπιστη πολιτική με προοδευτικές τομές και ανατροπές και όχι με αυτήν την αδιέξοδη πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Η Κυβέρνηση καθυστέρησε ένα χρόνο και τελικά υπέγραψε τα πάντα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

«Η αντιπολίτευση έλεγε «κάντε γρήγορα» και τώρα ισχυρίζεται ότι πρόκειται για συμφωνία ντροπής και παράδοσης της χώρας στους δανειστές. Φοβούμαστε ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα παραμονής της χώρας στο ευρώ, χωρίς ευθύνη και σοβαρότητα, με μικρό-υπολογισμούς και τυχοδιωκτισμούς. Εμείς ως Ένωση Κεντρώων είχαμε ζητήσει διάλογο και συνεννόηση, ακόμη και σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τέτοιου είδους συνεννοήσεις είναι άγνωστες στα δημοκρατικά ήθη της χώρας» καταλήγει.

Δημοφιλή