Φίλης: Η συμφωνία σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο

Φίλης: Η συμφωνία σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο
Minister of Education, Nikos Filis, in Athens, Greece, on October 5, 2016. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images)
Minister of Education, Nikos Filis, in Athens, Greece, on October 5, 2016. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

«Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, η παραμονή της κυβέρνησης της Αριστεράς στην εξουσία συνεχίζει να είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία» επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σημειώνοντας επίσης ότι «η προκαταρκτική συμφωνία για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο».

Ο βουλευτής της πλειοψηφίας υπογραμμίζει επίσης τις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σημειώνοντας: «Στο λαό δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία. Mε ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα υπήρχαν όχι μόνο τα θετικά αντίμετρα, αλλά τα αρνητικά μέτρα θα ήταν πολύ περισσότερα. Η ΝΔ το μόνο που μπορεί να υλοποιήσει, είναι η υπόσχεσή της προς τους δανειστές για ‘μέτρα κι άλλα τόσα μέτρα’, για πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους στην παιδεία και την υγεία, για απολύσεις και ολική επαναφορά του 40χρονου καθεστώτος της διαφθοράς, της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων… Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς στους οποίους υποχρεώθηκε, παραμένει μια δύναμη έτοιμη να εκμεταλλευτεί ανά πάσα στιγμή τις ρωγμές στο φρούριο της ατέρμονης λιτότητας που ροκανίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενισχύοντας αποσταθεροποιητικές τάσεις και την Ακροδεξιά. Αντίθετα, η ΝΔ είναι ιδεολογικά και πολιτικά ταγμένη στην υπεράσπιση αυτού του τείχους», επισημαίνει ο Ν. Φίλης.

Όσον αφορά την ουσία της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, υποστηρίζει ότι «τα αντίμετρα, είναι αναμφίβολα θετικά, δεν είναι σίγουρο όμως ότι αρκούν για να θεραπεύσουν τον πόνο που θα συνεχίσουν να υφίστανται τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Και προτείνει στην κυβέρνηση «να επιδιώξει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη ρύθμιση για το χρέος…γιατί χωρίς ρύθμιση του χρέους η έξοδος από τα μνημόνια είναι εξαιρετικά αμφίβολη».

Ταυτόχρονα, σημειώνει, «η κυβέρνηση οφείλει να ξεδιπλώσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας με επίκεντρο την αντιμετώπιση της ανεργίας, ανόρθωσης του κοινωνικού κράτους και εκσυγχρονισμού των θεσμών».

Δημοφιλή