Ορίζοντας εξαετίας για το κυβερνητικό έργο από τον Τσίπρα στο υπουργικό

Ορίζοντας εξαετίας για το κυβερνητικό έργο από τον Τσίπρα στο υπουργικό
SOOC

«Ισχύει στο ακέραιο, ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την «ισορροπημένη και βιώσιμη» συμφωνία. Παράλληλα, ανέπτυξε το σχέδιό του για την Ελλάδα τα επόμενα «2+4 χρόνια», δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο του 2019 και την επόμενη τετραετία, ενώ, ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί ο ίδιος υπουργεία για την επιτάχυνση των κυβερνητικών πολιτικών.

«Η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουμε άμεσα τις άλλες σημαντικές εκκρεμότητες. Πρώτη και βασική είναι αυτή του χρέους», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

«Αυτό που αναμένουμε είναι μία λύση για το χρέος που θα δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ. Γνωρίζουμε όλοι την απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και –κυρίως– τη Γερμανία στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως η Ελλάδα έχει κάνει όσα της αναλογούν και μένει πλέον όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις του περασμένου Μάη», ήταν το μήνυμα Τσίπρα προς τους δανειστές.

Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ποσοτική χαλάρωση λέγοντας ότι θα βοηθήσει να κερδηθεί το χαμένο έδαφος στην οικονομική ανάπτυξη: «ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, αποτελεί επίσης τη βασική προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ήδη οι καθυστερήσεις, λόγω των παράλογων απαιτήσεων κυρίως του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, έχουν κοστίσει στην ελληνική οικονομία και πρέπει γρήγορα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

Ο Αλ. Τσίπρας με εμφατικό τρόπο απευθύνθηκε και στα αριστερά αντανακλαστικά της κυβέρνησης. «Για να μην ξεχνιόμαστε: και η τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε», είπε και τόνισε: «οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας. Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του ’15, ούτε το Μάη του ’16, ούτε τώρα. Και αυτό δεν είναι ηθικό σχόλιο. Είναι η πραγματικότητα. Οι δανειστές αφενός επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα και αφετέρου έχουν συγκεκριμένο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Το μοντέλο αυτό βρίσκεται σε σύγκρουση πολλές φορές με αυτό που εμείς επιδιώκουμε για τη χώρα, για την οικονομία και για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Έχουμε, όμως, ιεραρχήσει τον θεμελιώδη στόχο. Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Να τελειώσει οριστικά η περίοδος της ταπεινωτικής επιτροπείας. Αυτός ο στόχος συνιστά το πρώτιστο αριστερό, προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να υλοποιήσουμε αυτό το στόχο όμως, λαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος. Δεν υπήρξαμε ποτέ θιασώτες της λογικής του «πάση θυσία». Δεν ακούσαμε ποτέ τις φωνές που επανειλημμένα μας καλούσαν να υπογράψουμε ό,τι συμφωνία μάς φέρουν οι θεσμοί» και γι’ αυτό «διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Σε κάποια σημεία υποχωρήσαμε, όμως, σε άλλα τόσα, καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας».

Ο Κ. Μητσοτάκης δημιουργεί τα αδιέξοδά του

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι τα αντίμετρα θα κατατεθούν ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή ώστε «όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έστω αυτό το ευνοϊκό, κομμάτι της συμφωνίας». Όμως επεσήμανε τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει ο πρόεδρος της ΝΔ στη… ΝΔ: «δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα. Με αυτή του στάση έχει βρεθεί όμως μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος. Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφ άπαξ 13ης σύνταξης. Είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις».

Έργο εκτός της μέγγενης της επιτροπείας

Για τον πρωθυπουργό με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ένα σημαντικό κύκλο της διακυβέρνησης και τώρα θα πρέπει να υπάρξει στροφή στην καθημερινότητα. «Θέλω να είμαι καθαρός: Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσα μας, το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί. Από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας. Τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, η οποία θα είναι η πρώτη περίοδος μετά από μια δεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγγενης της επιτροπείας»,

«Υπάρχει μπροστά μας μια διετία σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Ο κύκλος της ύφεσης και της αβεβαιότητας, όμως, δεν θα κλείσει απλά επειδή κλείνει η αξιολόγηση και ρυθμίζεται το χρέος», είπε ο Αλ. Τσίπρας και έθεσε τους πέντε στόχους έως το 2023.

Σταθερές θέσεις εργασίας

1) αύξηση των θέσεων εργασίας και η σταδιακή μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του μ.ο. της ΕΕ σε μια πενταετία. Ο στόχος είναι θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, με αξιοπρεπή αμοιβή και ασφαλιστικά δικαιώματα. Θα επιτευχθεί μέσα από νέες, μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας επενδύσεις και μέσα από συνεργατικά σχήματα, την κοινωνική οικονομία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Όπλο αποτελεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή ανατροπή της σχέσης ανάμεσα στις θέσεις μερικής και πλήρους εργασίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση όμως βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τους στόχους μας» για την μείωση της ανεργίας καθώς

-περιορίσθηκε σχεδόν κατά 4% την ανεργία

-έχουν δημιουργηθεί 170.000 νέες θέσεις εργασίας από τη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

-καταγράφηκε, για πρώτη φορά το Μάρτιο, ότι είναι σχεδόν ίσες οι νέες προσλήψεις μόνιμης εργασίας σε σχέση με τις εκ περιτροπής

-περιορίσθηκε η αδήλωτη εργασία στο 13% όταν βρισκόταν στα επίπεδα του 20% πριν το 2015.

Τέθηκαν οι βάσεις για επενδύσεις

2) «Η εμπέδωση της σταθερότητας που φέρει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το σήμα για ένα αναγκαίο ισχυρό επενδυτικό κύμα που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας ότι ψηφίσθηκε «ένας σοβαρός φιλοεπενδυτικός» αναπτυξιακός νόμος, αξιοποιήθηκαν «στο έπακρο» τα διαθέσιμα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ΕΣΠΑ και ενισχύεται ακόμα παραπάνω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το κοινωνικό κράτος

3) Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Τα επόμενα βήματα είναι

α) η μεταρρύθμιση που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και

β) η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις «εμβληματικές παρεμβάσεις» που έχουν γίνει

-η πρόσβαση των 2,5 εκ. ανασφάλιστων στην Υγεία

-η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

-οι προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό

-η θέσπιση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

-η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων στην αρχή του σχολικού έτους για πρώτη φορά τον καιρό της κρίσης.

Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

4) Τοπική Αυτοδιοίκηση: ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε αλλαγές στον Καλλικράτη χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. «.Στόχος μας είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με τη μέγιστη δημοκρατική νομιμοποίηση, με λογοδοσία στις τοπικές κοινωνίες, με διαφάνεια και φυσικά με τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα» είπε.

Νέο Σύνταγμα

5) Συνταγματική Αναθεώρηση: «Απαιτούνται βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές. Ένα πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό, πιο δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα διαφυλάσσει κοινωνικά αγαθά, κατακτήσεις και ελευθερίες, οφείλει να είναι επιδίωξη μας», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η Συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να περιοριστεί στις επιδιώξεις ενός ή δύο κομμάτων και παρατάξεων. Είναι και υπόθεση των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας, των ανθρώπων της επιστήμης, της εργασίας, του πολιτισμού, της διανόησης».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την εισήγησή του με μία προσωπική δέσμευση: τις επισκέψεις του στα υπουργεία «για να λάβω σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού». Αποκάλυψε δε ότι τα χρονοδιαγράμματα των επισκέψεων είναι ήδη έτοιμα.

Δημοφιλή