Παυλόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ομοσπονδιακή ενοποίηση

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ομοσπονδιακή ενοποίηση
SOOC

Τη σημασία της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης για την συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης και 40 χρόνων από παρουσίας της Αντιπροσωπείας της Ελληνικής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, «Ημέρα της Ευρώπης», στην κατάμεστη αίθουσα της Λυρικής Σκηνής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μιλώντας από το βήμα, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε την ανάγκη υπεράσπισης των αρχών της Ευρώπης, οι οποίες απορρέουν και από την αρχαία Ελλάδα, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει στην ομοσπονδιακή ενοποίηση.

«Αν θέλουν να έχουν φωνή οι λαοί, αυτή θα είναι μόνον ευρωπαϊκή και κανείς δεν μπορεί να τη μονοπωλήσει», είπε.

Στην εκδήλωση έβγαλε λόγο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, αν και σημείωσε την ανάγκη της Ενοποίησης για την αποφυγή πολέμων, σημείωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναβρεί την «ψυχή» της.

«Θα πρέπει να αντιστρέψει αυτές τις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις κοινωνικές πολιτικές των κρατών μελών, όπως της Ελλάδας», τόνισε, αναφερόμενος στην λιτότητα.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, προειδοποίησε από το βήμα για τον κίνδυνο ανόδου του εθνικισμού στην Γηραιά Ήπειρο και, απευθυνόμενος στις πολιτικές ηγεσίες, τις κάλεσε να αναλογιστούν τις «μεγάλες ευθύνες που έχουν απέναντι στους λαούς τους».

Ο επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε με την σειρά του την ανάγκη να δοθεί τέλος στον λαϊκισμό και να ξεπεράσουμε την αντίληψη ότι η Ευρώπη ισοδυναμεί «με πόρους και όχι με αξίες».

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, ο οποίος ανακοίνωσε φανερά συγκινημένος ότι αποχωρεί μετά από επτά χρόνια από το αξίωμά του.

«Επτά χρόνια συνδυάζω την ιδιότητα του Ευρωπαίου αξιωματούχου και του Έλληνα πατριώτη και ποτέ η Κομισιόν δεν με έφερε αντιμέτωπο με τον πατριωτισμό μου», τόνισε.

Ο ίδιος έκλεισε την ομιλία του με ένα στίχο του Σεφέρη: «Λίγο ακόμη να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα…».

Κατά την διάρκεια του πρώτου μέρους της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο που παρουσίασαν την πορεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το έργο της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, αλλά και πώς θέλουν οι νέοι να εξελιχθεί η Ευρώπη στο μέλλον.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διεθνείς λυρικούς καλλιτέχνες και την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Νιάρχος - ΕΕ

Δημοφιλή