Ένας 18χρονος εφηύρε σουτιέν που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο

Ένας 18χρονος εφηύρε σουτιέν που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο

Οι περισσότεροι 18χρονοι στις μέρες μας (και πάντα, δηλαδή) πασχίζουν να βρουν το μονοπάτι τους σε αυτή τη ζωή, την καριέρα που θα ακολουθήσουν, το ποιοι είναι οι ίδιοι ως άνθρωποι. Η περίπτωση του Julián Ríos Cantú, όμως, δεν είναι αυτή ενός ακόμη 18χρονου.

Ο Cantú, ο οποίος είναι CEO και συν-ιδρυτής της εταιρείας Higia Technologies, εφηύρε ένα νέο προϊόν που μπορεί να βοηθήσει στη σωτηρία εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως: ένα σουτιέν που έχει την ικανότητα να εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο.

Ο ίδιος είχε ως αφορμή για τη δημιουργία του «έξυπνου σουτιέν» μια βαθιά προσωπική εμπειρία. Πριν από πέντε χρόνια κινδύνεψε να χάσει τη μητέρα του από την ασθένεια.

Το σουτιέν που δημιούργησε ονομάζεται «EVA» και λειτουργεί ανιχνεύοντας τις αλλαγές στη θερμοκρασία, την πυκνότητα και το χρώμα του μαστού. Οι αισθητήρες του «διαβάζουν» την επιφάνεια του δέρματος και εντοπίζουν τις αλλαγές με τη βοήθεια μιας εφαρμογής που διατίθεται τόσο για κινητά τηλέφωνα όσο και για desktop.

«Όταν υπάρχει όγκος στο στήθος, υπάρχει μεγαλύτερη ροή αίματος, μεγαλύτερη θερμότητα, οπότε υπάρχουν αλλαγές στη θερμοκρασία και στην πυκνότητα», εξήγησε ο Cantú. Αν η αλλαγή σε αυτούς τους δείκτες είναι ραγδαία, τότε η γυναίκα θα πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα το γιατρό της.

Η εφεύρεση του Cantúέχει γίνει δεκτή με διθυράμβους από την επιστημονική κοινότητα, ενώ πρόσφατα απέσπασε την πρώτη θέση στα Global Student Entrepreneur Awards.