Κούρσα μετ' εμποδίων ως την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου

Κούρσα μετ' εμποδίων ως την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου
Sooc

Σε αγώνα δρόμου μετ' εμποδίων εξελίσσονται τα τελευταία 24ωρα πριν η κυβέρνηση καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου. Ενώ στο υπουργείο Οικονομικών σβήνουν και γράφουν τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ώστε να είναι όλα έτοιμα έως το τέλος της εβδομάδας, η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συμβουλίου σχετικά με την περικοπή έως και 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις έβαλε φωτιά στα σχέδια των δανειστών.

Από την κυβέρνηση δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, αν και κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί κανονικά στη Βουλή.

Παρόλα αυτά λίγες ημέρες πριν την κατάθεση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, μπήκαν ήδη οι πρώτες σκιές καθώς στη λίστα με τα προαπαιτούμενα αναφέρεται ότι οι δανειστές απαιτούν «Nα γίνει νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση συνάδει με το ελληνικό σύνταγμα και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και λεπτομερής ποσοτική έκθεση του αναδιανεμητικού οφέλους της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης».

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε ότι οι περικοπές στις συντάξεις κατά 18% από το 2019 είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) .

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι οι Σύμβουλοι καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί ενός νομοσχεδίου που προβλέπει περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Έστω και αν το Ελεγκτικό Συνέδριο «στρογγυλεύει» τη γνωμοδότηση του αναφέροντας ότι «ενδεχομένως» οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων να προσκρούουν στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, από νομικούς κύκλους θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στους απαραίτητους ελιγμούς προκειμένου να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για να ικανοποιήσει το όγδοο προαπαιτούμενο από τη λίστα των 140, το οποίο απαιτεί «ρήτρα συνταγματικότητας» προκειμένου να μην εκπέσει ο νόμος στα δικαστήρια.

Παρά τα «εμπόδια», το πολυνομοσχέδιο με τις δύο βασικές παρεμβάσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο, αλλά και ένα μακρύ κατάλογο αλλαγών στη φορολογία το οποίο θα φέρει νέες επιβαρύνσεις ακόμα και από το 2018, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από του Βουλή το αργότερο έως τις 18-19 Μαΐου

Ο χρόνος πιέζει προκειμένου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ταξιδέψει στις 22 Μαΐου για το Eurogroup, χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες στην αξιολόγηση. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν την πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου.

Σε αυτό το μέτωπο δεν αναμένονται εκπλήξεις και υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος της στις ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών σχετικά με το χρέος. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών στο παρασκήνιο συνεχίζονται και το αποτέλεσμα τους θα κρίνει τόσο το θέμα του χρέους, όσο και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δημοφιλή