Η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σηκώνει αυλαία: Πάνω από 530 ομιλητές και δεκάδες εκδηλώσεις

Η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σηκώνει αυλαία: Πάνω από 530 ομιλητές και δεκάδες εκδηλώσεις
THESSALONIKIBOOKFAIR

«Η Αναζήτηση του Νότου» είναι ο τίτλος του φετινού μεγάλου αφιερώματος της 14ης Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται από την Πέμπτη 11 έως και την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού & Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ-HELEXPO, με τη συμμετοχή εκδοτών, συγγραφέων, πολιτιστικών φορέων, Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων και επαγγελματιών από όλο τον κόσμο. Τη φετινή διοργάνωση τιμούν με την παρουσία τους μερικοί από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της εποχής μας.

Η 14η ΔΕΒΘ σε αριθμούς

Στη 14η ΔΕΒΘ συμμετέχουν με περίπτερο περισσότεροι από 270 εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με 21 περίπτερα συμμετέχουν χώρες του εξωτερικού: Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Μπαγκλαντές, Ουκρανία, Π.Γ.Δ.Μ., Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία.

Ο διεθνής χαρακτήρας της ΔΕΒΘ επιβεβαιώνεται κι από την ενεργή συμμετοχή ξένων συγγραφέων στη φετινή διοργάνωση. Περισσότεροι από 30 συγγραφείς έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στη φετινή διοργάνωση.

Στη διάρκεια των 4 ημερών που διαρκεί η μεγάλη γιορτή του βιβλίου θα πραγματοποιηθούν συνολικά περισσότερες από 400 εκδηλώσεις: Παρουσιάσεις βιβλίων, στρογγυλά τραπέζια, λογοτεχνικές συναντήσεις, εργαστήρια και ομιλίες, επαγγελματικές συναντήσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα. Η αγαπημένη Παιδική Γωνιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες έχοντας προετοιμάσει περισσότερες από 100 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων η εντυπωσιακή έκθεση εικονογράφησης «Ήλιοι».

Στις εκδηλώσεις της 14ης ΔΕΒΘ συμμετέχουν περισσότεροι από 530 ομιλητές: Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, ακαδημαϊκοί, κριτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου.

«Η Αναζήτηση του Νότου»: Λογοτεχνία, Κουλτούρα, Ιστορία και Πολιτική στην Ευρώπη της Μεσογείου

Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης παρατηρεί τον Ευρωπαϊκό Νότο ως ενιαίο χώρο στη λογοτεχνία, στην παράδοση, στην κοινωνική δομή, στην πολιτική και οικονομική αντίληψη των πραγμάτων. Πρόκειται για έναν τόπο κοινών συγγενειών και αντιπαραθέσεων, κοινής ιστορίας και παράλληλων αφηγημάτων. Η ΔΕΒΘ φιλοδοξεί να διερευνήσει ζητήματα ταυτότητας, να αναζητήσει λογοτεχνικούς τόπους και να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, στο πλαίσιο ενός διεθνούς περιβάλλοντος ιδιαίτερα ρευστού.

Στο πλαίσιο της «Αναζήτησης του Νότου» σημαντικοί συγγραφείς από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο, αλλά και γειτονικές μας χώρες στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ, φιλοξενούνται στην 14η ΔΕΒΘ και συνομιλούν με συγγραφείς, δημοσιογράφους, ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων, αλλά και το αναγνωστικό κοινό για θέματα που αφορούν γενικότερα το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και την Ευρώπη της Μεσογείου.

Από τη Γαλλία

Πασκάλ Μπρικνέρ: Ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς και διανοούμενους της εποχής μας

Σαλίμ Μπασί: Ο γνωστός γαλλοαλγερινός συγγραφέας που ασχολείται συστηματικά με τον αραβικό κόσμο και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Ματιάς Ενάρ: Τιμήθηκε πέρσι με το σημαντικό γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Goncourt για το μυθιστόρημά του «Πυξίδα»

Μπασμά Ζερουαλί: Μια σημαντική ερευνήτρια που έχει αφιερώσει το έργο της στη μελέτη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και στον κοσμοπολιτισμό της Μεσογείου.

Ολιβιέ Ταλέκ: Ένας από τους πιο γνωστούς και ταλαντούχους Γάλλους εικονογράφους και συγγραφείς βιβλίων για παιδιά.

Από την Ιταλία

Έρρι ντε Λούκα: Ο «συγγραφέας της δεκαετίας» σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ένας συνειδητοποιημένος ακτιβιστής με σημαντική πολιτική και πολιτιστική δράση.

Γκουίντο Κόντι: Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας που γράφει για μικρούς και μεγάλους και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην πατρίδα του.

Από την Ισπανία

Ζάουμε Καμπρέ: Ο Καταλανός συγγραφέας του πολυσυζητημένου «Confiteor» που αναβιώνει την παράδοση του μεγάλου ευρωπαϊκού μυθιστορήματος.

Σαντιάγο Ρονκαλιόλο: Ο Περουβιανός συγγραφέας, μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης, θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Εντουάρντο Χάουρεγκι: Υπογράφει μαζί με τον Ιταλό Πιερντομένικο Μπακαλάριο τη σειρά βιβλίων «Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ» που έχει ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο.

Από την Κύπρο

Σωφρόνης Σωφρονίου: Το πρώτο του μυθιστόρημα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Κύπρου και με το βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.

Κωνσταντία Σωτηρίου: Το πρώτο της μυθιστόρημα τιμήθηκε με το «The Athens Prize of Literature» του περιοδικού (δε)κατα.

Από το Ισραήλ

Εσκόλ Νεβό: Ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς στο Ισραήλ, διευθυντής στη μεγαλύτερη σχολή δημιουργικής γραφής, θεωρείται ο μέντορας πολλών νέων κι ανερχόμενων συγγραφέων.

Από την Τουρκία

Ζουλφί Λιβανελί: Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και συγγραφέας, ένας από τους πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς της Τουρκίας.

Ραγκίπ Ντουράν: Ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Τουρκίας με διεθνείς διακρίσεις για το έργο του. Έχει συνεργαστεί με το BBC στο Λονδίνο και το AFP στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα είναι ο ανταποκριτής της Libération στην Τουρκία.

Γιίτ Μπενέρ: Συγγραφέας που έχει τιμηθεί με το βραβείο «Ορχάν Παμούκ». Η μετάφραση που έκανε στο εμβληματικό «Ταξίδι στη άκρη της νύχτας» του Λουί Φερντινάν Σελίν, απέσπασε το βραβείο καλύτερης μετάφρασης στην Τουρκία.

Λάλε Άλατλι: Μεταφράστρια και διερμηνέας με σημαντικό έργο, έχει συνεργαστεί πολλές φορές με Τούρκους και Έλληνες συγγραφείς. Συνεργάζεται με το Γραφείο του πρωθυπουργού της Ελλάδας, τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης κ.ά.

Μια ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στους δημοσιογράφους από την Τουρκία που επισκέπτονται τη 14η ΔΕΒΘ: Λίγες μόνο εβδομάδες μετά το «δημοψήφισμα Ερντογάν» στην Τουρκία, δυο άνθρωποι του λόγου που δεν έχουν διστάσει να εναντιωθούν στις πολιτικές του Τούρκου Προέδρου, έρχονται στην Ελλάδα για να πάρουν μέρος στη συζήτηση που διοργανώνει το λογοτεχνικό και πολιτικό περιοδικό «Ένεκεν» με τίτλο: «Η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα: Ελευθεροτυπία και διανοούμενοι στο στόχαστρο;». Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11/05, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Ιωάννου (περίπτερο 15)

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

Είκοσι νέοι ποιητές και πεζογράφοι, φιλοξενούνται στη 14η ΔΕΒΘ δίνοντας με το έργο τους το στίγμα της νέας γενιάς της ελληνικής λογοτεχνίας. O ποιητικός στοχασμός και οι αφηγηματικοί λαβύρινθοι, οι δυναμικές της κατασκευής και τα όριά της, το πολιτικό και το ηθικό, η αλήθεια και η ψευδαίσθηση, η ενηλικίωση και οι δύσκολες παραδοχές της, ο ρεαλισμός και το παράλογο, ξεδιπλώνονται σε μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στον σύγχρονο ποιητικό και πεζογραφικό λόγο.

Την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 νέοι λογοτέχνες συμμετέχουν ενεργά στο πνευματικό τοπίο της 14η ΔΕΒΘ και παρουσιάζουν τα βιβλία τους, μιλούν για το έργο τους και τη σχέση τους με τη γραφή, συναντούν και συνομιλούν με ομοτέχνους και αναγνώστες. Οι παρουσιάσεις, οι συζητήσεις και οι αναγνώσεις των κειμένων από τους ίδιους τους δημιουργούς αναδεικνύουν τις διάφορες μορφές της λογοτεχνικής γραφής, όπως ο ποιητικός λόγος, το διήγημα, η μεγάλη φόρμα αλλά και τις υβριδικές φόρμες τους και φανερώνουν στο αναγνωστικό κοινό τις ποικίλες εκφάνσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Στο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών συμμετέχουν:

Η Γιούλη Αναστασοπούλου, η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, η Λένια Ζαφειροπούλου, ο Παναγιώτης Κεχαγιάς, η Πατρίτσια Κολαΐτη, ο Χρήστος Κολτσίδας, η Χάρις Κοντού, η Κωνσταντίνα Κορυβάντη, ο Αλέκος Λούντζης, ο Κωστής Μαλούτας, η Αντριάνα Μίνου, η Ελένη Ντούξη, ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Πλιάγκος, ο Θανάσης Σταμούλης, ο Θωμάς Συμεωνίδης, ο Σωφρόνης Σωφρονίου, ο Κωνσταντίνος Τζήκας, η Μαριαλένα Σπυροπούλου και η Νίκη Χαλκιαδάκη.

Φεστιβάλ Μετάφρασης

Το φετινό Φεστιβάλ Μετάφρασης περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια, εργαστήρια και σεμινάρια που ανταποκρίνονται στις βασικές θεματικές της έκθεσης αλλά και στους προβληματισμούς και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταφραστές στις μέρες μας. Στις ποικίλες εκδηλώσεις συμμετέχουν περισσότεροι από 40 επαγγελματίες μεταφραστές διαφορετικών γλωσσικών συνδυασμών, θεωρητικοί της μετάφρασης, διερμηνείς και υποτιτλιστές που ασχολούνται με διαφορετικά είδη του λογοτεχνικού λόγου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τη χαρακτηριστική ονομασία «ΒΑΒΕΛ» που τονίζει τη σημασία της μετάφρασης στις σημερινές πολυπολιτισμικές κοινωνίες και το σύγχρονο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης. ΟΙ εκδηλώσεις που απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου θα γίνουν στο συνεδριακό Κέντρο Νικόλας Γερμανός, στο Περίπτερο 8.

Το Φεστιβάλ Μετάφρασης διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με τη ματιά του πάντα στραμμένη στην προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού προς το εξωτερικό, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά Ιδρύματα και συλλόγους μεταφραστών, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας, η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου, η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών και την Ελληνική Ένωση Διερμηνέων-Μεταφραστών Σπανίων Γλωσσών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη 14η ΔΕΒΘ και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων επισκεφτείτε το www.thessalonikibookfair.gr

Δημοφιλή