Εγκώμια Λαβρόφ σε Τραμπ μετά τη συνάντηση. «Είναι μια κυβέρνηση που βρίσκει λύσεις»

Εγκώμια Λαβρόφ σε Τραμπ μετά τη συνάντηση. «Είναι μια κυβέρνηση που βρίσκει λύσεις»
WASHINGTON, D.C., USA - MAY 10, 2017: President Donald Trump (L) of the United States and Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov meet for talks in the Oval Office at the White House. Alexander Shcherbak/TASS (Photo by Alexander Shcherbak\TASS via Getty Images)
WASHINGTON, D.C., USA - MAY 10, 2017: President Donald Trump (L) of the United States and Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov meet for talks in the Oval Office at the White House. Alexander Shcherbak/TASS (Photo by Alexander Shcherbak\TASS via Getty Images)
Alexander Shcherbak via Getty Images

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Ρωσίας εγκωμίασε την αμερικανική κυβέρνηση ως κυβέρνηση εξεύρεσης λύσεων, μετά από τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποτέλεσαν την πιο υψηλόβαθμη δημόσια επαφή μεταξύ του Τραμπ και της κυβέρνησης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την έναρξη της θητείας του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Ενώ δεν ήταν άνευ προηγουμένου, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για έναν υπουργό Εξωτερικών να τον υποδεχθεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για διμερείς συζητήσεις στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ περιέγραψε τις συνομιλίες του με τον Λαβρόφ ως "πολύ, πολύ καλές". Όταν ερωτήθηκε εάν η απόλυση του Κόμεϊ επηρέασε τη συνάντηση, ο Τραμπ απάντησε, "Καθόλου". Είπε ότι αυτός και ο Λαβρόφ συζήτησαν τον εμφύλιο στη Συρία, όπου η Ρωσία υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. "Θέλουμε να δούμε τις σφαγές, τις απαίσιες σφαγές, να σταματούν στη Συρία το συντομότερο δυνατό και όλοι συνεργάζονται για τον σκοπό αυτό", είπε σε δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι οι συζητήσεις του με μέλη της κυβέρνησης Τραμπ τον είχαν πείσει ότι είναι άτομα που ήθελαν να συνάψουν συμφωνίες και να λύσουν προβλήματα. "Η κυβέρνηση Τραμπ, και ο πρόεδρος ο ίδιος, και ο υπουργός Εξωτερικών, πείστηκα ξανά σήμερα ότι αποτελούν άτομα δράσης", είπε ο Λαβρόφ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμπέραναν σε μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο ότι ο Πούτιν είχε διατάξει την προσπάθεια απορρύθμισης των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016, το οποίο συμπεριλάμβανε και την υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος και τη διαρροή τους, με σκοπό να βοηθήσουν τον Τραμπ.

"Ψευδής πληροφόρηση"

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες. Επιρρίπτοντας ευθύνες σε "ψευδή πληροφόρηση", ο Λαβρόφ είπε, "Πιστεύω πως οι πολιτικοί ζημιώνουν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, προσπαθώντας να προσποιηθούν ότι κάποιος ελέγχει την Αμερική από το εξωτερικό".

Η κυβέρνηση του Τραμπ επίσης αρνείται τους ισχυρισμούς για συνωμοσία με τη Ρωσία.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία από τη συνάντηση Λαβρόφ-Τραμπ όπου ο αμερικανός πρόεδρος σφίγγει το χέρι του ρώσου πρέσβη Σεργκέι Κισλιάκ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της διχογνωμίας περί των ρωσικών επαφών με συνεργάτες του Τραμπ. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν αναγκάστηκε σε παραίτηση γιατί δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Κισλιάκ, και αργότερα έδωσε παραπλανητικά στοιχεία στον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς για τις συζητήσεις που είχαν.

Οι συνομιλίες ακολούθησαν αυτές που είχε ο Τίλερσον με τον Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αυξήθηκε μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό μιας αεροπορικής βάσης στη Συρία τον Απρίλιο, σε αντίποινα για μια επίθεση χημικών όπλων που η Ουάσιγκτον απέδωσε στον Άσαντ.

Ο Τραμπ και ο Λάβροφ φάνηκαν να υιοθετούν μια στάση πιο διαλλακτική, από τότε που και οι δύο χώρες παρουσίασαν πρόσφατα αρνητικές απόψεις για τις σχέσεις των. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ "ήγειρε το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας για την επίλυση συρράξεων στη Μέση Ανατολή και αλλού" και εξακολουθεί να στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας από την πλευρά του είπε ότι παρά τις δυσκολίες "οι χώρες μας μπορούν και θα πρέπει να συνεισφέρουν από κοινού στην επίλυση των πιό επειγόντων θεμάτων στις διεθνείς σχέσεις".

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπογράμμισε "την ανάγκη για τη Ρωσία να περιορίσει το καθεστώς Άσαντ, το Ιράν, και τους εντολοδόχους του Ιράν". Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η συνάντηση εστιάστηκε κυρίως σε προτάσεις που αφορούν τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή