10 τηλεοπτικοί Πρόεδροι της Αμερικής, από τον χειρότερο στον καλύτερο

10 τηλεοπτικοί Πρόεδροι της Αμερικής, από τον χειρότερο στον καλύτερο

Βρισκόμαστε ακόμα στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών και η τηλεόραση έχει ήδη αρχίσει να σχολιάζει την εκλογή του Donald Trump μέσω της μυθοπλασίας της, σε σειρές όπως το ‘Homeland’ ή το ‘The Good Fight’ που επηρεάστηκαν από την καμπάνια του και χρειάστηκε να προσαρμοστούν σεναριακά.

Ο επόμενος Πρόεδρος που θα δούμε στη μικρή οθόνη, την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 22.00 στο COSMOTE CINEMA 4HD, είναι ο Frank Underwood του “House of Cards”. Η σειρά-φαινόμενο επιστρέφει για τον 5ο κύκλο της, με 13 επεισόδια σε μια εποχή που οι μηχανορραφίες του Frank μπορεί να μη μοιάζουν πια τόσο διασκεδαστικές μέσα στη δική μας πραγματικότητα, άρα αυτό σημαίνει ότι ο χειρισμός τους και η ανάλυση της σειράς θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ότι στο παρελθόν.

Πάμε, όμως, να δούμε πού βρίσκεται στη λίστα με τους χειρότερους και τους καλύτερους τηλεοπτικούς Προέδρους που έχουν περάσει από την οθόνη σου.

Σε σειρά κατάταξης, από τον χειρότερο στον καλύτερο Πρόεδρο της Αμερικής, έχουμε:

10. Charles Logan, “24”

Ο President Logan είναι εύκολα ο πιο άχρηστος τηλεοπτικός Πρόεδρος του 21ου αιώνα. Βρέθηκε σε μια θέση που δεν ήθελε και, κυρίως, που δεν ήξερε τι να την κάνει. Δε μπορούσε να πάρει μόνος του απόφαση για τίποτα και ακόμα και όταν την έπαιρνε δε μπορούσε ποτέ να την κρατήσει. Τις περισσότερες φορές, δε, απλά κλεινόταν στον εαυτό του και απομακρυνόταν από τη διαχείριση κρίσης. Αχρείαστος, δειλός, και όπως είδαμε στον 5ο κύκλο του “24”, αρκετά τρελός ώστε να απειλήσει τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών μέσω της συνεργασίας του με τρομοκράτες.

9. Caroline Reynolds, “Prison Break”

Μετά τον President Logan, η Caroline Reynolds του “Prison Break” κατέληξε να είναι κι αυτή η κακιά της υπόθεσης στη σειρά της. Διεφθαρμένη μέχρι το κόκαλο, η Reynolds έκανε τα πάντα για να βρεθεί στη θέση της Προέδρου, συμπεριλαμβανομένης και της πλεκτάνης που έστειλε τον αδελφό του Michael Scofield, Lincoln, στη φυλακή για τον ψεύτικο φόνο του αδερφού της.

8. Fitzgerald Thomas Grant III, “Scandal”

Ο President Grant του “Scandal” είναι λιγότερο Πρόεδρος και περισσότερο βασανισμένος ρομαντικός ήρωας. Και στον δεύτερο ρόλο του πάντως, αυτόν του μεγάλου λαβ στόρι της πρωταγωνίστριας Olivia Pope, δεν τον λες και καλό, αφού βρίσκει μονίμως τρόπους να της κάνει τη ζωή δύσκολη. Ο Fitz είναι ουσιαστικά ένας άνθρωπος χωρίς όραμα, που λύνει τα ψυχολογικά για τον μπαμπά σε βάρος μίας χώρας, οπότε είναι αναμφισβήτητα ακατάλληλος για τη θέση.

7. Tom Kirkman, “Designated Survivor”

Εάν το “Designated Survivor” είχε κάνει πρεμιέρα άλλη χρονιά, τότε θα μιλούσαμε για κάτι οριακά ανήκουστο. Τώρα που ένας πρώην ριάλιτι σταρ είναι το ανώτερο εκτελεστικό όργανο των Η.Π.Α., η εκδοχή μιας πραγματικότητας όπου οι πάντες στην σειρά διαδοχής του Προέδρου ανατινάζονται εκτός από έναν και μοναδικό επιζώντα που πρέπει να αναλάβει καθήκοντα, δε φαίνεται και τόσο μακρινή. Για τον Kiefer Sutherland μιλάμε πάντως, οπότε αμέσως-αμέσως τον εγκρίνεις περισσότερο από τον μέσο αληθινό επαγγελματία πολιτικό.

6. Allison Taylor, “24”

Άλλος ένας χαρακτήρας από το “24”. Η παρουσία της President Taylor στη σειρά δράσης ήταν ανανεωτική, γιατί ήρθε μετά από δύο πολύ μέτριους Προέδρους για να μας θυμίσει τις μέρες δόξας του President Palmer που θα δούμε λίγο παρακάτω. Ήταν άτεγκτη, δίκαιη, και πάνω απ’ όλα αρκετά έξυπνη για να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνουν όλοι. Να εμπιστεύονται τον Jack Bauer.

5. Selina Meyer, “Veep”

Δεν ξέρουμε αν η Selina είναι η καλύτερη επιλογή για το οβάλ γραφείο, είναι όμως μακράν ο πιο αστείος χαρακτήρας στη λίστα. Ο ρόλος της κατά λάθος Προέδρου - η Selina ήταν Αντιπρόεδρος μέχρι την παραίτηση του ανωτέρου της - έχει χαρίσει στην Julia Louis-Dreyfus μια σειρά από βραβεία Emmy για το απίστευτο κωμικό της timing, και παρά τα λάθη του χαρακτήρα που υποδύεται, δε μπορείς παρά να στηρίζεις και τις δύο.

4. Frank Underwood, “House of Cards”

“Ο αμερικανικός λαός δεν ξέρει τι είναι το καλύτερο γι’ αυτόν. Εγώ ξέρω. Ξέρω ακριβώς τι χρειάζονται. Είναι σαν παιδιά. Πρέπει να κρατάμε τα ιδρωμένα τους δάχτυλα και να σκουπίζουμε τα βρώμικα στόματά τους. Να τους μαθαίνουμε το σωστό από το λάθος. Να τους λέμε τι να σκέφτονται, πώς να νιώθουν και τι να θέλουν. Χρειάζονται βοήθεια ακόμα και για να ζήσουν τα πιο τρελά τους όνειρα, να φτιάξουν τους χειρότερούς τους φόβους. Για καλή τους τύχη, έχουν εμένα”.

H παραπάνω φράση σου λέει ό,τι πρέπει να ξέρεις για τον Frank Underwood. Αν, πάλι, είσαι ήδη φαν του “House of Cards” και η ατάκα δε σου λέει τίποτα, είναι γιατί θα την ακούσεις στον 5ο κύκλο που θα έχει την πρεμιέρα του στο COSMOTE CINEMA 4HD, την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 22.00, αμέσως μετά την παγκόσμια προβολή του πρώτου επεισοδίου. Κάθε Τετάρτη θα προβάλλονται δύο επεισόδια του House Of Cards στις 22:00 και 23:00, από 31/5 με το τελευταίο, το 13ο, να προβάλλεται μόνο του στις 12/7 στις 22:00.

Ο Underwood απέχει πάρα πολύ από τον ιδανικό Πρόεδρο από ηθικής πλευράς, γίνεται όμως απολαυστικός μέσα από την ανατριχιαστική ικανότητά του να χειρίζεται τους γύρω του. Αυτό το οφείλει στη φοβερή ερμηνεία του Kevin Spacey, σε έναν ρόλο που μοιάζει να τον περίμενε όλη του τη ζωή.

3. Laura Roslin, “Battlestar Galactica”

Δεν ήταν Πρόεδρος της Αμερικής ακριβώς, αλλά των 12 Αποικιών που ταξίδευαν στο διάστημα ψάχνοντας τη Γη. Η Roslin πήρε κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις στην προσπάθειά της να προστατεύσει την ανθρωπότητα από τα Cylon, τα δολοφονικά ρομπότ που καταδίωκαν κι αυτήν και τους ανθρώπους που διοικούσε, παρέμενε πάντα όμως από τους αγαπημένους χαρακτήρες του κοινού, λόγω των καλών της προθέσεων.

2. David Palmer, “24”

Οι κινηματογραφικοί πρόεδροι μας είχαν συνηθίσει στη δράση από τα ‘90s και μετά, οι τηλεοπτικοί όμως δεν έδειχναν να μπορούν να ακολουθήσουν το στρωμένο μονοπάτι των πρώτων. Αυτό μέχρι τον President Palmer του “24”, που εκτός από αφοσιωμένος στο καθήκον του, ήταν και ατρόμητος μπροστά στις τρομοκρατικές απειλές εναντίον του έθνους που προστάτευε. Πέρα από την προσωπικότητά του ωστόσο, ο Palmer ήταν και ο ηγέτης που σύστησε έναν μαύρο Πρόεδρο σε μια προ-Ομπάμα Αμερική.

1. Josiah “Jed” Bartlet, “The West Wing”

Ξέραμε ποιος θα ήταν στην κορυφή της λίστας, πριν καν βρούμε την ίδια την ιδέα της. Ο President Bartlet είναι η πιο εμβληματική ηγετική φιγούρα της αμερικανικής ποπ κουλτούρας. Σίγουρα, δε, είναι ο μοναδικός μάλλον από τη λίστα που, αν υπήρχε στην πραγματικότητα, θα κέρδιζε τις εκλογές, γιατί θα ήθελες να τον ψηφίσεις. Ο Bartlet ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει ο συγκεκριμένος θεσμός στη μυθοπλασία, αλλά ήταν τελικά και επικίνδυνος γιατί μας δημιούργησε προσδοκίες που δε θα μπορέσουν ποτέ να ικανοποιήσουν τα πολιτικά πρόσωπα που αναζητούν κατά καιρούς τη στήριξή μας.

Το “House of Cards” επιστρέφει με τον 5ο κύκλο του στο COSMOTE CINEMA 4HD, την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 22.00 αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του πρώτου επεισοδίου. Κάθε Τετάρτη θα προβάλλονται δύο επεισόδια του House Of Cards στις 22:00 και 23:00, από 31/5 με το τελευταίο, το 13ο, να προβάλλεται μόνο του στις 12/7 στις 22:00. Μετά την προβολή τους, τα διπλά επεισόδια θα είναι διαθέσιμα, για μία εβδομάδα, on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Η υπηρεσία COSMOTE TV PLUS διατίθεται δωρεάν για τους hybrid συνδρομητές Οι συνδρομητές μπορούν να παρακολουθήσουν τη σειρά και ετεροχρονισμένα, μέσω του COSMOTE Replay TV ή να την γράψουν σε σκληρό δίσκο.