Οι 4 πιο κοινές απάτες σε αγγελίες για δουλειά και πώς να προστατευτείτε

Απατηλές υποσχέσεις για εργασία: Οι 4 πιο κοινές παγίδες σε αγγελίες για δουλειά και πώς να προστατευτείτε

Το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας εξακολουθεί να θεωρείται ως το υψηλότερο στην Eυρωπαϊκή Ένωση, οποιαδήποτε αγγελία για θέση εργασίας, μοιάζει με όαση και προσελκύει δεκάδες ενδιαφερόμενους.

Όπου όμως προκύπτει κάποια ανάγκη, ελλοχεύει και η αντίστοιχη πιθανότητα εξαπάτησης. Μπορεί λοιπόν η κρίση να δημιουργεί ευκαιρίες, «γεννά» όμως και τους απανταχού τυχοδιώκτες, οι οποίοι ψάχνουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την απόγνωση χιλιάδων ανέργων.

Η συνηθέστερη μορφή απάτης για όσους αναζητούν εργασία- κυρίως μέσω Διαδικτύου- είναι η εξωραϊσμένη προσφορά εργασίας. Πλουσιοπάροχοι ή εξωπραγματικοί μισθοί, θέσεις εργασίας σε κορυφαίες εταιρείες στο εξωτερικό, εύκολη και κερδοφόρα εργασία ακόμη και από το σπίτι. Όμως, όλα αυτά δυστυχώς ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά.

Οι προσφορές απατηλής εργασίας γίνονται με δύο τρόπους:

α) Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Τα μηνύματα για προσφορά εργασίας έχουν προέλευση από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι. Αποστολείς μπορεί επίσης να είναι άτομα που προσποιούνται πως εργάζονται σε αξιόπιστες ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας.

β) Μέσω ιστοσελίδων: Γνωστές ιστοσελίδες που γνωρίζουν και εμπιστεύονται οι ενδιαφερόμενοι. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις ιστοσελίδες ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει όσες προσφορές εργασίας θέλει και με όποιον τρόπο επιθυμεί εκείνος, πληρώνοντας βέβαια το ανάλογο κόστος ανάρτησης. Παρά την προσπάθεια των κατόχων ιστοσελίδων να ελέγξουν την αληθοφάνεια των δημοσιευομένων αγγελιών, οι scammers (απατεώνες) βρίσκουν συχνά τρόπους να τους ξεγελούν.

1) Ψεύτικες αγγελίες ή απατηλές προσφορές εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό

Απατηλές προσφορές εργασίας στο Διαδίκτυο, κυρίως σε ιστοσελίδες που φιλοξενούν αγγελίες εύρεσης εργασίας. Περιγράφουν ιδιαίτερα ελκυστικές θέσεις εργασίας, με μεγάλες οικονομικές απολαβές και κίνητρα εξέλιξης, οι οποίες αφορούν μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας ή και του εξωτερικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι scammers δημιουργούν ακόμη και αληθοφανείς ιστοσελίδες των σχετικών εταιρειών, στις οποίες αναρτούν πληροφορίες για την απατηλή αγγελία, προκειμένου να γίνει ακόμη πιο πειστική. Σε άλλες περιπτώσεις οι εταιρείες οι οποίες αναφέρονται στις αγγελίες είναι πραγματικές, ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, οι οποίες είναι παραπλανητικές.

2) Εmail για αποστολή προσωπικών στοιχειών ή και χρημάτων

Επιτήδειοι ζητούν τη γνωστοποίηση και την αποστολή προσωπικών στοιχείων των ενδιαφερόμενων, όπως στοιχεία ταυτότητας, Α.Φ.Μ., τραπεζικό λογαριασμό για την καταβολή αμοιβής, ασφαλιστικό φορέα και μητρώο ασφαλισμένου, καθώς και όλα τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει μία σύμβαση πρόσληψης. Αρκετές φορές στέλνουν μέσω email μία εικονική σύμβαση με όλα τα στοιχεία της υποτιθέμενης εταιρείας την οποία υπογράφει τόσο η εταιρεία -«φάντασμα» όσο και το άτομο που υποτίθεται ότι μόλις προσλήφθηκε από αυτήν. Κατά τη διάρκεια της σύντομης εργασίας του, αποστέλλονται χρήματα στον εργαζόμενο και του ζητείται αφού κρατήσει τη δική του αμοιβή (π.χ. 5% επί του συνολικού ποσού), να μεταφέρει το υπόλοιπο χρηματικό ποσό σε άλλο λογαριασμό, επικαλούμενοι φορολογικούς ή λόγους τραπεζικής λειτουργίας. Ο τελικός λογαριασμός προορισμού ανήκει στους απατεώνες κι έτσι τα θύματα χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στη συνέχεια γίνεται αμφισβήτηση της συναλλαγής και το θύμα καλείται από την τράπεζά του να επιστρέψει τα χρήματα (περιλαμβανομένης και της αμοιβής), καθόσον είναι προϊόν παράνομης δραστηριότητας, ενώ αυτά έχουν καταλήξει σε λογαριασμό των δραστών. Εν ολίγοις, τα άτομα που μέχρι πρότινος αναζητούσαν απλά και μόνο μία θέση εργασίας, χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσοι μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και μεταφέρουν, εν αγνοία τους, παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων- συνήθως σε άλλες χώρες-, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.

3) Διαφημίσεις για εργασία από το σπίτι

Αν στην οθόνη των υπολογιστών σας ξεπροβάλλουν συχνά διαφημίσεις οι οποίες “υπόσχονται”: «έξτρα εισόδημα από το σπίτι, εύκολα, γρήγορα κι απλά», κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για απάτη αν: α) Υπόσχονται υπερβολικά υψηλούς μισθούς, β) δεν περιλαμβάνουν διεύθυνση των γραφείων της εταιρείας, γ) δεν διευκρινίζουν τις απαιτήσεις ούτε το αντικείμενο της προσφερόμενης εργασίας.

4) Ψεύτικες ιστοσελίδες του ΑΣΕΠ

Ιστοσελίδες με λογότυπο και διεύθυνση επιτήδεια κατασκευασμένα, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι προέρχονται από το ΑΣΕΠ κυκλοφορούν κατά καιρούς στο Διαδίκτυο και ιδιαίτερα σε σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο,σε ανακοίνωσή του, ο ΑΣΕΠ διευκρίνισε ότι η ιστοσελίδα του είναι αποκλειστικά η www.asep.gr, και ενημερώνει ότι οι οποιεσδήποτε συμβουλευτικές υπηρεσίες του, είτε μέσω της ιστοσελίδας του, είτε μέσω του Γραφείου Εξυπηρέτησης Πολιτών, παρέχονται στους πολίτες δωρεάν.

«Mετακόμισα από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και ξεκίνησα κατευθείαν να ψάχνω για δουλειά» λέει στη HuffPost η 23χρονη Ηλιάνα Κ.

«Την αγγελία τη βρήκα αρχές Νοέμβρη. Έλεγε πως εταιρεία marketing ζητά άτομο μέχρι 30 ετών για τη θέση της γραμματείας, με πλήρη ασφάλιση και πως το ωράριο ήταν κυλιόμενο και ευέλικτο. Έστειλα βιογραφικό και με πήραν τηλέφωνο την επόμενη μέρα το πρωί. Πήγα στην εταιρεία και είδα ότι περίπου άλλα 6-7 άτομα ήταν στην αναμονή. Στη συνέχεια μας έπαιρνε έναν - έναν η διευθύντρια προσωπικού στο γραφείο της και μας ενημέρωσε ότι η θέση είναι για τηλεφωνική πώληση γιατί η εταιρεία marketing ήταν τελικά call center. Μου είπε 2-3 πράγματα για τη δουλειά και πως θα παρέχει εκπαίδευση δύο ημερών. Πήγα μόνο στην πρώτη ημέρα της εκπαίδευσης, κατά την οποία μας έβαλαν να υπογράψουμε πρόσληψη, χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο εκτός από ονοματεπώνυμα. Μετά από λίγες ημέρες μίλησα και με μία άλλη κοπέλα που δούλευε εκεί για ένα δεκαπενθήμερο (μετά παραιτήθηκε και εκείνη) και μου είπε πως στην εν λόγω εταιρεία δεν κάνουν καν πρόσληψη. Υπογράφεις απλά ένα τυπικό συμφωνητικό και σου βάζουν ένσημα μόνο αν εργάζεσαι εκεί πάνω από 3 μήνες. Και όλα αυτά την ώρα που στην αγγελία έλεγε γραμματειακή υποστήριξη με φουλ ασφάλιση και βασικό μισθό. Αντίστοιχα η ίδια κοπέλα μου είπε πως είχε βρει ολόιδια αγγελία με άλλο όνομα εταιρείας που ήταν όντως εταιρεία marketing, αλλά η αγγελία ήθελα εντέλει πωλητές πόρτα- πόρτα, που θα πληρώνονταν με ποσοστά, 30% από το κάθε πρόγραμμα που θα πουλούσαν. Στην αρχή δεν είχα πολυκαταλάβει τι γινόταν, ένιωσα λίγο χαζή και αρκετά αφελής όταν πήρα χαμπάρι τι παίζει. Απλά στη συνέχεια έγινα όλο και πιο επιφυλακτική με αυτό το θέμα. Έψαχνα προσεκτικά τις αγγελίες, προσπαθούσα να βρω αν επαναλαμβάνονται και κοιτούσα πολύ συγκεκριμένα ποιες λέξεις χρησιμοποιούσαν. Σίγουρα όλο αυτό σε απογοητεύει, ειδικά αν σκεφτεί κανείς, ότι έψαχνα 3 μήνες για δουλειά και δεν έβρισκα τίποτα».

Αλλά και η 41χρονη Φαίη Γ. αφηγήθηκε στη HuffPost τη δική της ιστορία εξαπάτησης, από ανθρώπους που βρίσκουν στην αγωνία όσων αναζητούν δουλειά πρόσφορο έδαφος για εκμετάλλευση.

«Πέρυσι το καλοκαίρι είχα ανεβάσει το βιογραφικό μου στο bayt. Μετά από λίγες μέρες είδα ότι μου ειχαν στείλει στο email μου μία προσφορά εργασίας για διοικητική θέση σε εταιρεία στο Ντουμπάι, στην οποία ζητούσαν έγγραφα και χρήματα. Η αγγελία φαινόταν νορμάλ και σε αυτήν αναγραφόταν όλες οι λεπτομέρειες: 5.000 δολάρια/μήνα, συν κάλυψη εξόδων στέγασης και αεροπορικών εισιτηρίων, συν ασφάλεια υγείας. Αλλά για όλα αυτά θα έπρεπε πρώτα να πληρώσω 500 δολάρια για τα τέλη θεώρησης εισόδου (visa). Μάλιστα είχαν φτιάξει site με την υποτιθέμενη αληθινή εταιρεία. Ευτυχώς εγώ στάθηκα τυχερή γιατί είχα ένα δικό μου άτομο στο Ντουμπάι, το οποίο και με ενημέρωσε ότι πρόκειται περί απάτης. Το ίδιο θέμα αντιμετώπισα και με μία θέση εργασίας στην Ευρώπη. Βρήκα αγγελία στην οποία ζητούσαν υπάλληλο για ξενοδοχείο στο Γιβραλτάρ, αλλά όταν επικοινώνησα με το ξενοδοχείο με ενημέρωσαν πως δεν υπάρχει κενή θέση για κάλυψη εργασίας. Έχω 15 χρόνια προϋπηρεσίας στον τομέα των δημοσίων σχέσεων. Όταν ζεις σε μία κατεστραμμένη χώρα όπως η Ελλάδα και προσπαθείς με κάποιον τρόπο να ξεφύγεις όλο αυτό σε γεμίζει με ένα απέραντο συναίσθημα απογοήτευσης. Κατά την άποψή μου είναι μάταιο να ψάχνεις για δουλειά μέσω αυτών των ιστοσελίδων ευρέσεως εργασίας.»

Είναι γνωστό ότι οι παραπλανητικές προσφορές εργασίας στοχεύουν κυρίως στο συναίσθημα απελπισίας και αγωνίας των ατόμων για εργασία. «Οι αγγελίες είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο, ώστε τα άτομα να δυσκολεύονται να τις ερμηνεύσουν με γνωστικές διεργασίες αλλά να ανελκύουν ασυνείδητα τις συναισθηματικές. Λειτουργούν ως "σειρήνες" ιδανικής επαγγελματικής επιλογής δημιουργώντας τον ενθουσιασμό και την φαντασίωση στο άτομο - κυρίως στους νέους - ότι μπορούν να κατακτήσουν την ιδανική θέση εργασίας», όπως εξηγεί στη HuffPost, η Κοινωνιολόγος - Ψυχολόγος, Μανουσία Κυπραίου.

Σε νέους με ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση η μη επίτευξη των επαγγελματικών στόχων φαντάζει τρομαχτική, ενώ η άκαρπη αναζήτηση εργασίας πλήττει την αυτοαξία τους, κυρίως όταν παραμένουν μακροχρόνια άνεργοι.

«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις σε νέους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, είναι η απογοήτευση, η θλίψη, η αίσθηση της απώλειας της ταυτότητας τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκφραστεί μέσα από έντονα ψυχοσωματικά προβλήματα όπως αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, απομόνωση, διατροφικές διαταραχές, συμπτώματα κατάθλιψης, απομόνωση, κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών ή ακόμα και στην ολιστική παραίτηση από οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Κυπραίου.

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις σε νέους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, είναι η απογοήτευση, η θλίψη, η αίσθηση της απώλειας της ταυτότητας τους.

«Η ανακάλυψη της παραπλανητικής προσφοράς εργασίας μειώνει την ήδη πληγωμένη αυτοπεποίθηση των νέων, που νιώθουν απορριπτέοι από την κοινωνία και με τη σειρά τους αναπτύσσουν αισθήματα εχθρότητας προς αυτή», προσθέτει, ενώ τονίζει ότι «η απασχόληση σε χαμηλόμισθες, ανασφάλιστες εργασίες με αβέβαιο μέλλον, όπως εργασίες σε καφέ, πλασιέ, εισπρακτικές εταιρίες αν και ενδέχεται να μετριάζει κάπως τα άμεσα συναισθήματα απογοήτευσης και πικρίας των ανέργων, μακροχρόνια δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει το έντονο άγχος που προέρχεται από την αίσθηση απώλειας ελέγχου της ζωής και τον περιορισμό στην καλύτερη περίπτωση των ονείρων των νέων».

Όσον αφορά στο προφίλ εκείνων που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εξαπάτησης από παραπλανητικές προσφορές εργασίας, η εξειδικευμένη Κοινωνιολόγος - Ψυχολόγος, διευκρινίζει ότι «όλων των ειδών οι κατηγορίες ανθρώπων κινδυνεύουν να παραπλανηθούν, ανάλογα με την δεδομένη ψυχοκοινωνική τους κατάσταση, την επίδραση του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος, τα ατομικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός και το εύρος των προσδοκιών του».,

Η κυρία Κυπραίου υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εξαπατηθούν.

«Δεδομένου ότι, η βαθιά κοινωνικοοικονομική ύφεση που βιώνουμε στην χώρα μας πλήττει κυρίως τους νέους, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αυξάνει την πιθανότητα στις νεαρές ηλικιακές ομάδες να εξαπατηθούν. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η ηλικιακή ομάδα που εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ευρώπη είναι αυτή των 25-35 ετών. Ασφαλώς, ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο οι νέοι ενδεχομένως να κινδυνεύουν περισσότερο είναι ο ενθουσιασμός, οι προσδοκίες, τα όνειρα που έχουν για την επαγγελματική τους εξέλιξη, καθώς και η έλλειψη εμπειρίας».

Σχετικά με το φύλο και το επίπεδο της εκπαίδευσης, η κυρία Κυπραίου παρατηρεί ότι: «Οι παραπλανητικές προσφορές εργασίας στοχεύουν κυρίως στις γυναίκες, δεδομένου ότι οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες έχουν υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και περισσότερους κινδύνους κοινωνικού αποκλεισμού. Αναφορικά με το επίπεδο της εκπαίδευσης, θα λέγαμε ότι άτομα που έχουν ολοκληρώσει το πολύ πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα. Ωστόσο, άτομα με ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση μπορεί να παραπλανηθούν και αυτά κυρίως από αγγελίες εργασίας που υπόσχονται απασχόληση στο εξωτερικό με την απαίτηση χρηματικής καταβολής».

Tο συναίσθημα ανεπάρκειας για τον εαυτό του και της μη αποδοχής από τους άλλους οδηγεί αρχικά στον αυτοαποκλεισμό, τη ματαίωση και γίνεται τελικά η αιτία στην παραίτηση.

Σύμφωνα με την έμπειρη Κοινωνιολόγο-Ψυχολόγο, μία τέτοιου είδους εξαπάτηση σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην παραίτηση του ατόμου.

«Το παρατεταμένο άγχος, ο φόβος, η ανασφάλεια, προς αναζήτηση εργασίας και οι επαναλαμβανόμενες απορρίψεις (ενδεχομένως και ως συνέχεια απορρίψεων προηγούμενων ηλικιακών σταδίων) μειώνουν τις άμυνες του οργανισμού, τόσο τις ψυχικές όσο και τις σωματικές. Η ματαίωση των προσδοκιών του ατόμου το καθιστούν πιο ευάλωτο στην διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων με αποτέλεσμα συχνά να οδηγείται βαθμιαία σε μια παθητική κατάσταση, για παράδειγμα "δεν έχει νόημα να ψάχνω", "δεν θα καταφέρω τίποτα". Οι διαρκείς απορρίψεις είτε στο στάδιο της αποστολής βιογραφικών, είτε στο στάδιο των συνεντεύξεων και κυρίως στο στάδιο της αποκάλυψης παραπλανητικών προσφορών εργασίας δημιουργούν στο άτομο το αίσθημα της προσωπικής αναξιότητας. Το συναίσθημα ανεπάρκειας για τον εαυτό του και της μη αποδοχής από τους άλλους οδηγεί αρχικά στον αυτοαποκλεισμό, τη ματαίωση και γίνεται τελικά η αιτία στην παραίτηση».

Ο Ιωάννης Σαπλαμίδης, σύμβουλος καριέρας στη CVProfessionals εξηγεί στη HuffPost:

«Γνωρίζουμε πολλές περιπτώσεις, όπου επαγγελματίες έλαβαν είτε μέσω των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, είτε μέσω των social media, προσφορές για σύμβαση εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα αυτές οι προσφορές αποδείχθηκαν σε πολύ καλά οργανωμένες απάτες (περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου, ηλεκτρονικές διευθύνσεις ταχυδρομείου, ιστότοπους, κ.ο.κ)».

Δημιουργώντας λοιπόν τέτοιου είδους απάτες κάποιοι εκμεταλλεύονται την καλή θέληση από τη μία πλευρά, και από την άλλη το άγχος και την ανάγκη, που οδηγεί ακόμα και σε απόγνωση εκείνους που αναζητούν μια θέση εργασίας.

Ο κ. Σαπλαμίδης συμβουλεύει όσους αναζητούν δουλειά, να μην πληρώνουν ποτέ εκ των προτέρων οποιοδήποτε είδος αμοιβής σε σχέση με μια κενή θέση εργασίας ή προσφορά για σύμβαση εργασίας, όσο ανάγκη και αν την έχουν.

«Ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσετε εκ των προτέρων κανέναν που ισχυρίζεται ότι είναι υπάλληλος εργοδότη, είτε προϊστάμενο τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού (Human Resource Department.) Πραγματικοί επαγγελματίες, ποτέ και πουθενά σε ολόκληρο τον τον πλανήτη, δε πληρώνονται από εκείνους που ψάχνουν για δουλειά, όταν ανακοινώνουν μια θέση εργασίας. Οι συνηθέστερες δικαιολογίες έχουν να κάνουν με έξοδα έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων (VISA) ή ιατρικές εξετάσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Κακόβουλοι άνθρωποι θέτουν αυτές τις απάτες, με πολύ επαγγελματικό τρόπο και πληρώνονται χωρίς να κάνουν τίποτα. Μόλις λάβουν τα χρήματά σας, εξαφανίζονται. Το μόνο που έχει απομείνει σε εσάς είναι η απογοήτευση και πολλά χρήματα λιγότερο στην τσέπη σας», προσθέτει.

Πώς μοιάζει μια ψεύτικη προσφορά εργασίας στο εξωτερικό:

This is an Affirmation that your experience and qualifications were found successful for the requirements of MUC Oil & Gas Engineering Consultancy L.L.C ABU DHABI.

Please find attached herewith, relevant document containing the Prototype of your Contract Package for your perusal and approval.

Upon review and acceptance of this Contract Package, sign on the last page and send us the scanned copy of the Acceptance (Last) Page.

We congratulate you on your appointment and wish you a long and successful career with us. We are confident that your contribution will take us further in our journey towards becoming world leaders. We assure you of our support for your professional development and growth.

However, you have to contact AL-MUHAMMAD DIN TRAVELS & TOURS L.L.C - UAE for the acquisition of your UAE Work/Residence Permit Papers which will enable you to legally live and work in U.A.E. Also send the signed Copy of the Acceptance page to the Travel Agency, through their contact details below:

AL-MUHAMMAD DIN TRAVELS & TOURS L.L.C

P.O.Box: 4504,

DEIRA, DUBAI, UAE

CONTACT PERSON: SAM IBRAHIM

(Processing Officer)

TEL: +971523896067

Email: al-muhammad.din.travelstours@outlook.com

Website: **********************

Όταν λοιπόν κάποιος ενδιαφερόμενος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω στοιχεία επικοινωνίας προκειμένου να μάθει περισσότερα για την προσφερόμενη θέση εργασίας, η απάτη θα αρχίσει να ξεσκεπάζεται. Οι απατεώνες θα αρχίσουν να προφασίζονται ιατρικές εξετάσεις ή έξοδα έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων και θα σας ζητήσουν να του αποστείλετε χρήματα για να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης σας.

Πώς όμως μπορείτε να προφυλαχθείτε απέναντι στους επιτήδειους;. Αρχικώς οι μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου είναι ιδιαίτερα βοηθητικές. Αν ψάξετε πληροφορίες για την αγγελία που λάβετε ή για το πρόσωπο το οποίο εμφανίζεται ως αποστολέας θα βρείτε σχόλια άλλων επαγγελματιών που γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και το κατά πόσο όλα αυτά αληθεύουν ή όχι. Επίσης αν πάσα στιγμή μπορείτε να απευθυνθείτε σε σύμβουλους καριέρας, ή άτομα με εμπειρία στους εκάστοτε επαγγελματικούς κλάδους που σας ενδιαφέρουν έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν «παγίδες» και απογοητεύσεις.

H αστυνομία προειδοποιεί:

  • Διασταυρώνετε πάντα στοιχεία της εταιρείας που προσφέρει τη θέση εργασίας και τα στοιχεία επικοινωνίας της (ειδικά αν εδρεύει στο εξωτερικό), μέσω επιμελητηρίων κ.λπ. υπηρεσιών.
  • Δεν δίνετε στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού σε κανέναν, πριν επαληθεύσετε την πραγματικότητα της αγγελίας και της εταιρείας.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι έχετε εμπλακεί σε τέτοια απάτη, να μην προβείτε σε καμία άλλη μεταφορά χρημάτων που τυχόν σας ζητηθεί και ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζά σας, την υπηρεσία στην οποία πραγματοποίησατε τη συναλλαγή και την αστυνομία.
  • Επικοινωνήστε με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικά: 111 88, Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω των εφαρμογών για smartphones: CYBERΚΙD & FEELSAFE, μέσω twitter: @CyberAlertGR

Δημοφιλή