Δεν θα είναι υποψήφιος στις κυπριακές προεδρικές εκλογές ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού

Δεν θα είναι υποψήφιος στις κυπριακές προεδρικές εκλογές ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού
eurokinissi

Μέχρι τον Ιούλιο το ΑΚΕΛ θα έχει επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018, αλλά αυτός δεν θα είναι ο γγ του κόμματος Άντρος Κυπριανού. «Δεν είναι η ώρα για τη δική μου υποψηφιότητα», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, μιλώντας στο ΡΙΚ.

Στόχος, είπε, είναι να βρεθεί υποψηφιότητα ευρέως αποδεκτή, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα. Τόσο ο ίδιος, όμως είπε, όσο και άλλα στελέχη του είναι σε επαφή με μερικά άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπό διαμόρφωση κατάλογος με ονόματα 4-5 εν δυνάμει υποψηφίων και θα κληθούν τα συλλογικά όργανα να πουν την άποψή τους. Η οριστική απόφαση για τον υποψήφιο θα επικυρωθεί από Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος.

Σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι μια ισχυρή υποψηφιότητα για να περάσει άνετα το ΑΚΕΛ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Κάποια ονόματα που συζητούνται είναι του μέλους της ΚΕ και πρώην υπουργού Κίκη Καζαμία, του ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου, του γνωστού δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη, και από χθες του Μάικ Σπανού, πρώην μέλους του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος δήλωσε ότι του έγινε κρούση και προβληματίζεται. Αν και απομακρυσμένο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να στηρίξει τελικά την υποψηφιότητα του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος στις προεδρικές του 2013 είχε τη στήριξη των κομμάτων ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και είχε συγκεντρώσει περίπου το 23,5%.

Ήδη έχει εξαγγείλει υποψηφιότητα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τον οποίο στηρίζουν επίσης η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη και ενδεχομένως να στηριχθεί και από το Κίνημα Οικολόγων.

Την Κυριακή αναμένεται να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, παρόλο που στελέχη του κόμματος τον καλούν να αναθεωρήσει και να στηρίξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή