Γονείς έκαναν δίαιτα χωρίς γλουτένη στο μωρό τους μέχρι που πέθανε από ασιτία

Γονείς έκαναν δίαιτα χωρίς γλουτένη στο 7 μηνών μωρό τους μέχρι που πέθανε από ασιτία
Getty Images

Η προσπάθεια των γονιών να προσφέρουν στα παιδιά τους τις καλύτερες και πιο υγιεινές τροφές είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά αξιέπαινη. Τι γίνεται όμως όταν οι γονείς κάνουν μόνοι τους διαγνώσεις για τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών ή/και επιβάλουν σε αυτά τις διατροφικές τους προτιμήσεις ή απόψεις περί υγιεινής διατροφής αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις των γιατρών; Όπως φαίνεται στην περίπτωση του Lucas, οι εμμονές των γονιών μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά ακόμη και στον θάνατο.

Ο Lucas, πέθανε το 2014 σε ηλικία μόλις 7 μηνών και ζυγίζοντας μόνο 4 κιλά. Η υπόθεση του θανάτου του έφτασε τώρα στο δικαστήριο με τους γονείς που ζουν στην πόλη Beveren του Βελγίου να κατηγορούνται πως παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών επέμεναν να έχουν το μωρό σε μια ειδική διατροφή που αποκλείει τη γλουτένη και να το ταϊζουν γάλα από κινόα, ρύζι, κα.

Η διατροφική αυτή η επιλογή μετέτρεψε τον Lucas, που γεννήθηκε υγιέστατος, σε ένα καχεκτικό μωρό που όταν πέθανε μετά από 7 μήνες ζωής ζύγισε λίγο παραπάνω από 4 κιλά, δηλαδή ήταν λίγο παχύτερος από ένα νεογέννητο.

Ο μικρός Lucas τις ημέρες πριν τον θάνατό του δυσκολευόταν πολύ να αναπνεύσει αλλά ακόμη και τότε οι γονείς του δεν ζήτησαν τη βοήθεια γιατρού ενώ σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή ο μικρός είχε υποστεί σοβαρή αφυδάτωση και το στομάχι ήταν άδειο. Λιμοκτονούσε.

Σύμφωνα με τον δημόσιο κατήγορο οι γονείς φέρουν την ευθύνη για τον θάνατο του παιδιού: «Οι γονείς έκαναν τη δική τους διάγνωση, ότι δηλαδή το παιδί τους έχει δυσανεξία στη γλουτένη και υποφέρει από αλλεργία στη λακτόζη...Ούτε ένας γιατρός δεν είχε αρχείο για τον Lucas και οι υπηρεσίας προστασίας ανηλίκων δεν γνώριζαν τίποτε γι αυτούς (σ.σ. γονείς)».

Κατά την ακροαματική διαδικασία υπήρξαν επιπρόσθετες αναφορές πως οι γονείς του Lucas επέλεξαν να ταξιδέψουν στην άλλη άκρη της χώρας για να επισκεφθούν έναν γιατρό που ασκεί ομοιοπαθητική ενώ το παιδί τους πέθαινε από ασιτία αντί να σπεύσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Υπερασπιζόμενος τις επιλογές τους, ο πατέρας του Lucas είπε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας: «Δεν πήγαμε ποτέ τον Lucas στον γιατρό γιατί δεν παρατηρήσαμε ποτέ κάτι ασυνήθιστο». Η δε μητέρα ξεσπώντας σε δάκρυα δήλωσε: «Κάποιες φορές έπαιρνε λίγο βάρος κάποιες φορές έχανε λίγο. Δεν θέλαμε να πεθάνει ο γιος μας».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, οι γονείς ήταν πεπεισμένοι πως ο γιος τους είχε διατροφική διαταραχή. «Τον έπιαναν κράμπες όταν έπινε από το μπιμπερό και οι γονείς του δοκίμασαν εναλλακτικές μεθόδους. Γάλα βρώμης, γάλα ρυζιού, γάλα από σιμιγδάλι, γάλα από κινόα. Όλα τα προϊόντα που πωλούν και στο κατάστημά τους».

Δημοφιλή