H κλιματική αλλαγή κάνει την Ανταρκτική...πράσινη

H κλιματική αλλαγή κάνει την Ανταρκτική...πράσινη
Mountaineer standing on a rock in front of a picturesque mountain range on Livingston Island, Antarctica. The range rises about 1800 meters above the sea level. The highest peak is known as Friesland.
Mountaineer standing on a rock in front of a picturesque mountain range on Livingston Island, Antarctica. The range rises about 1800 meters above the sea level. The highest peak is known as Friesland.
VichoT via Getty Images

Η χλωρίδα της Ανταρκτικής αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, διαπίστωσαν επιστήμονες.

Λίγα είναι τα φυτά που ζουν στην παγωμένη ήπειρο, αλλά επιστήμονες που πραγματοποιούν μελέτες πάνω στα βρύα διαπίστωσαν απότομη αύξηση της βιολογικής δραστηριότητας μέσα στα τελευταία 50 χρόνια. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του PhysOrg, ομάδα που περιελάμβανε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ χρησιμοποίησε πυρήνες βρύων από τρεις περιοχές και διαπίστωσε πως έχουν λάβει χώρα μεγάλες βιολογικές μεταβολές μέσα στα τελευταία 50 χρόνια ανά την Ανταρκτική Χερσόνησο.

«Αυξήσεις θερμοκρασίας ανά – χονδρικά- τον περασμένο μισό αιώνα στην Ανταρκτική Χερσόνησο είχαν δραματικές επιπτώσεις σε πολλές ζώνες όπου φυτρώνουν βρύα στην περιοχή» είπε ο Δρ. Ματ Έιμσμπερι, του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

«Αν αυτό συνεχιστεί, και με αυξανόμενες ποσότητες γης ελεύθερης από πάγους και από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των παγετώνων, η Ανταρκτική Χερσόνησος θα είναι ένα πολύ πιο πράσινο μέρος στο μέλλον».

Οι πρόσφατες κλιματικές αλλαγές στην Ανταρκτική Χερσόνησο έχουν καταγραφεί λεπτομερώς, με αύξηση θερμοκρασίας και άλλες αλλαγές, όπως αυξημένες βροχοπτώσεις και ισχυρότερους ανέμους. Ο καιρός άρχισε να καταγράφεται κυρίως τη δεκαετία του 1950, αλλά βιολογικά ίχνη που έχουν διατηρηθεί στους πυρήνες αυτούς μπορούν να παρέχουν πολύτιμα στοιχεία μακροπρόθεσμα για την κλιματική αλλαγή.

«Η ευαισθησία της βλάστησης βρύων σε παλαιότερες αυξήσεις θερμοκρασίας υποδεικνύει πως τα οικοσυστήματα θα αλλάξουν ταχύτατα σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης θερμοκρασιών, οδηγώντας σε μεγάλες αλλαγές στη βιολογία και το τοπίο αυτής της περιοχής» είπε ο καθηγητής Νταν Τσάρμαν, ο οποίος ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο Έξετερ. «Εν ολίγοις, θα μπορούσαμε να δούμε την Ανταρκτική να γίνεται πράσινη, όπως σε παρόμοιες περιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην Αρκτική.

Οι ερευνητές, στους οποίους περιλαμβάνονταν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και της British Antarctic Survey, υποστηρίζουν πως τα δεδομένα δείχνουν ότι τα φυτά και το έδαφος θα αλλάξουν δραματικά, ακόμα και με μικρή αύξηση θερμοκρασίας. Ωστόσο, σημειώνεται ότι, προς το παρόν χλωρίδα υπάρχει μόλις στο 0,3% της Ανταρκτικής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Current Biology και χρηματοδοτήθηκε από το Natural Environment Research Council (NERC). Επόμενο βήμα θα είναι η εξέταση πυρήνων ηλικίας χιλιάδων ετών, για να βρεθεί πόσο η κλιματική αλλαγή επηρέαζε τα οικοσυστήματα πριν η ανθρώπινη δραστηριότητα αρχίσει να επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας.

Δημοφιλή