Οι 5 πιο θανατηφόρες εκρήξεις ηφαιστείου στην ιστορία της ανθρωπότητας

Οι 5 πιο θανατηφόρες εκρήξεις ηφαιστείου στην ιστορία της ανθρωπότητας

Στον πλανήτη μας υπάρχουν εκατοντάδες ενεργά ηφαίστεια. Όταν εκρήγνυνται, μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και αλλαγή του κλίματος. Θεωρούνται από τα πιο θανατηφόρα φαινόμενα της φύσης. Το Business Insider παρουσιάζει τις 5 πιο θανατηφόρες εκρήξεις ηφαιστείου στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Όρος Πελέ, Μαρτινίκα (1902)

Θάνατοι: 30.000

Λιγότερο από ένα λεπτό μετά την έκρηξη, οι υψηλές θερμοκρασίες στην κυριολεξία έβρασαν το νερό της λίμνης που υπήρχε στην περιοχή. Δεν υπήρχε καμία διαφυγή. Θεωρείται η μεγαλύτερη καταστροφή από ηφαίστειο του 20ου αιώνα.

Κρακατόα Ινδονησία (1883)

Θάνατοι: 36,000

Τα δύο τρίτα του τότε νησιού Κρακατόα κατέρρευσαν, προκαλώντας τσουνάμι. Τα κύματα ύψους 15 μέτρων έπεσαν πάνω στις γύρω ακτές. Τριακόσια χωριά καταστράφηκαν εντελώς και 36.417 άτομα σκοτώθηκαν.Οι κρότοι των εκρήξεων ακούστηκαν σε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων, έως την Αυστραλία. Ο όγκος της τέφρας προκάλεσε έναν σοβαρό ηφαιστειακό χειμώνα, με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να μειώνονται κατά 1,2 °C για 5 χρόνια.

Όρος Ταμπόρα, Ινδονησία (1815)

Θάνατοι: 90,000

Το ηφαίστειο κυριολεκτικά τίναξε την κορυφή του. Ο επόμενος χρόνος μετά την έκρηξη, το 1816, έμεινε γνωστό ως το «έτος χωρίς καλοκαίρι» λόγω της επίδρασης στο βορειοαμερικανικό και ευρωπαϊκό καιρό. Οι περισσότεροι θάνατοι από την έκρηξη ήταν από την πείνα και τις ασθένειες, καθώς το ηφαιστειακό νέφος κατέστρεψε την αγροτική παραγωγικότητα στην τοπική περιοχή.

Huaynaputina, Περού (1600)

Θάνατοι: Περί τα 2 εκατομμύρια

Η τέφρα έθαψε 10 πόλεις. Εκτόξευσε μεγάλες ποσότητες γήινης μάζας στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να μειωθεί η ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνεια της γης και προκάλεσε τον πιο ψυχρό ρωσικό χειμώνα σε διάστημα 600 ετών. Με αυτό το γεγονός συνδέεται και ο μεγάλος λιμός στη Ρωσία την περίοδο 1601-1603.

Λάκι, Ισλανδία (1783)

Θάνατοι: Πολλά εκατομμύρια

Οι εκρήξεις συνεχίστηκαν για 8 μήνες. Παρήγαγαν συνολικά 14 κυβικά χιλιόμετρα βασαλτικής λάβας και δηλητηριώδη νέφη από υδροφθορικό οξύ και διοξείδιο του θείου, που σκότωσε περισσότερο από το μισό ζωικό κεφάλαιο της Ισλανδίας, που οδήγησε σε λιμό που σκότωσε το 25% των κατοίκων του νησιού. Μια από τις συνέπειες ήταν η πτώση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, καθώς το διοξείδιο του θείου απλώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό προκάλεσε καταστροφή των σοδειών στην Ευρώπη και πιθανόν ξηρασία στην Ινδία. Υπολογίζεται ότι εξαιτίας της έκρηξης πέθαναν 6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως

Δημοφιλή