5 gadgets επιστημονικής φαντασίας που υπάρχουν ήδη

5 gadgets επιστημονικής φαντασίας που υπάρχουν ήδη

Συχνά φανταζόμαστε το αόριστο μέλλον ως μία τεχνολογική εξέλιξη των συνθηκών που ζούμε τώρα. Στην πραγματικότητα όμως ήδη βιώνουμε αυτό που οι παλαιότερες γενιές ανέφεραν ως «επιστημονική φαντασία». Έχουμε άραγε ποτέ αναρωτηθεί #poupaeiokosmos, όταν τις selfies μας τις βγάζουν τα κουτάλια μας;

Τσάντες φτιαγμένες από υλικά σάπιων φρούτων, σανίδες που σε ταξιδεύουν, εστιατόρια ρομπότ και συσκευές σε μέγεθος νομίσματος που μας υπενθυμίζουν να μην ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί σας σημαντικά αντικείμενα όταν φεύγουμε από το σπίτι. Η επιστημονική φαντασία είναι η σημερινή μας πραγματικότητα.

1) Fruit Leather

Το οικολογικό κίνημα μας έχει επισημάνει εδώ και δεκαετίες το πόσο βάρβαρο είναι να χρησιμοποιούμε το δέρμα ζώων και πολλοί από εμάς προτιμάμε εναλλακτικά υλικά και υφάσματα. Πηγαίνοντας όμως ένα βήμα παραπέρα, μία ομάδα φοιτητών και σχεδιαστών στο Ρότερνταμ ξεκίνησε να φτιάχνει τσάντες με fruitleather, χρησιμοποιώντας δηλαδή το δέρμα φρούτων και λαχανικών. Όπως τονίζουν οι τσάντες είναι απλά ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το fruitleather.

2) Selfie Spoon

Η μόδα των selfies θα μπορούμε από μόνη της να αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο ερώτημα #poupaeiokosmos, δεχόμενοι όμως πως είναι μία μόδα που ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον ας διευκολύνουμε τους χρήστες στην καθημερινότητά τους. Κάπως έτσι ίσως σκέφτηκε μία εταιρεία δημητριακών, η CinnamonToastCrunchκαι δημιούργησε ένα κουτάλι / ραβδί / selfie-stickπου συνδέεται με το κινητό σου και αποτυπώνει το πρόσωπο σου ακριβώς τη στιγμή που τρως δημητριακά. Θα αναρωτηθώ ξανά: Πού πάει ο κόσμος; (όταν τουλάχιστον δεν βγάζει selfies).

3) Εστιατόρια με ρομπότ

Οποιοδήποτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας που σέβεται τον εαυτό του έχει ενσωματώσει τα ρομπότ στην κοινωνία του. Και μπορεί όταν περπατάμε στον δρόμο να μην έχουμε συνηθίσει να συναντάμε τα συμπαθητικά ανδροειδή, σε ορισμένα εστιατόρια όμως τα ρομπότ αποτελούν την πλειονότητα του προσωπικού. Από την υποδοχή του εστιατορίου μέχρι και την κουζίνα, τα ρομπότ ήρθαν για να μείνουν, καθώς αντιλαμβάνονται τον χώρο, μπορούν να αλληλεπιδράσουν, αλλά και να μαγειρέψουν.

4) Trackies

«Κλειδιά, λεφτά, κινητό». Πόσες φορές το έχεις μουρμουρίσει καθώς φεύγεις από το σπίτι; Άλλωστε, #poupaeiokosmos χωρίς κινητό μαζί του; Πουθενά. Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τεχνολογική εξέλιξη αν δεν λύναμε πρώτα αυτό το δομικό πρόβλημα της καθημερινότητας. Τα trackies, ή αλλιώς οι μικροσκοπικές συσκευές που μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε συσκευή συνδέονται μεταξύ τους και η μία μπορεί να δώσει πληροφορίες θέσης και κίνησης στις άλλες. Αρκεί λοιπόν να έχεις βρει έστω και ένα ώστε να εντοπίσεις και τα υπόλοιπα. Επίσης, όταν ξεχνάς κάποιο από τα συνδεδεμένα αντικείμενα σε ενημερώνει πως ξεκινάς να απομακρύνεσαι χωρίς όλα τα trackiesκαι σε βοηθάει να το βρεις. Πού πάει ο κόσμος, όταν το μέλλον είναι εδώ;

5) Airboard

Το ερώτημα βέβαια για το μέλλον ίσως να είναι πρώτα το «πώς πάει ο κόσμος» και έπειτα το «πού πάει». Γιατί αν κάτι ιντριγκάρει απίστευτα το μυαλό όσων οραματίζονται το μέλλον ως έναν παράδεισο αποτελούμενο από μικρότερα και μεγαλύτερα gadgetsείναι και ο τρόπος της μετακίνησης. Το airboardίσως να μην είναι τόσο εντυπωσιακό, είναι όμως σίγουρα πρακτικό. Πρόκειται για μια ηλεκτρική σανίδα που παραμένει ακίνητη μέχρι να ανέβει κάποιος πάνω της ώστε να ξεκινήσει, στρίβοντας ανάλογα με την κίνηση του σώματος και επιτρέποντάς σου να έχεις και τα δύο χέρια σου ελεύθερα.

Όσο όμως και αν φανταζόμαστε το μέλλον ως κάτι τελείως διαφορετικό από την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα, πρέπει να αντιληφθούμε πως ορισμένες αξίες θα παραμείνουν σταθερές: οι προσωπικές σχέσεις, το αγαθό της υγείας, το αίσθημα της ασφάλειας. Πού πάει λοιπόν ο κόσμος όταν θέλει το καλύτερο για την ασφάλειά του; Η απάντηση είναι πως Πάει στην Τράπεζα Πειραιώς. Για να βρει τους δύο κορυφαίους ασφαλιστικούς οργανισμούς: την ΝΝ HELLAS και την ERGO.