Το τέλος του Hillary Step: Κατέρρευσε ο διάσημος βράχος στον δρόμο για το Έβερεστ

Το τέλος του Hillary Step: Κατέρρευσε ο διάσημος βράχος στον δρόμο για το Έβερεστ
[UNVERIFIED CONTENT] Climbers descending the Hillary Step on Everest. Photo taken on the corniced ridge near the South Summit. Everest expedition 2010
[UNVERIFIED CONTENT] Climbers descending the Hillary Step on Everest. Photo taken on the corniced ridge near the South Summit. Everest expedition 2010
Bradley Jackson via Getty Images

Βρετανός ορειβάτης επιβεβαίωσε πως ένας διάσημος βράχος/ πλαγιά κοντά στην κορυφή του Έβερεστ έχει καταρρεύσει, κάνοντας ακόμα πιο επικίνδυνη τη διαδρομή προς την υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων.

Το Hillary Step, που πήρε το όνομά του από τον Σερ Έντμουντ Χίλαρι, ο οποίος μαζί με τον Σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι, ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στην κορυφή του 1953, ενδεχομένως να κατέρρευσε κατά τον σεισμό του 2015 στο Νεπάλ.

Ήταν μια απόσταση 12 μέτρων σχεδόν κάθετης ανάβασης στη νοτιοανατολική πλευρά του του βουνού. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, υπήρχαν πληροφορίες από ορειβάτες σε παλαιότερες αποστολές ότι είχε καταστραφεί, αλλά τα χιόνια είχαν κάνει δύσκολο να επιβεβαιωθεί αυτό.

«Αναφέρθηκε πέρυσι, και όντως σκαρφάλωσα πέρυσι, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι ότι είχε καταρρεύσει, επειδή η περιοχή ήταν γεμάτη χιόνια. Φέτος, ωστόσο, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το κομμάτι βράχου που είχε ονομαστεί Hillary Step δεν βρίσκεται πλέον εκεί» είπε ο Βρετανός ορειβάτης Τιμ Μόουζντεϊλ.

Αναφορές περί κατάρρευσης άρχισαν να κυκλοφορούν πέρυσι, μετά την κυκλοφορία φωτογραφιών από την American Himalayan Foundation. Ωστόσο τα χιόνια στις εικόνες έκαναν δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Ο Μόουζντεϊλ, που έφτασε στην κορυφή για έκτη φορά στις 16 Μαΐου, δημοσίευσε μια φωτογραφία όπου απεικονίζονται αυτά που απομένουν από το Hillary Step όταν επέστρεψε στην κατασκήνωσή του. Φαίνεται ότι η τοπογραφία έχει αλλάξει σημαντικά εν συγκρίσει με παλαιότερες φωτογραφίες.

Ο Μόουζντεϊλ είπε στον βρετανικό Guardian πως συγκινήθηκε όταν το είδε. «Είναι ένα κομμάτι της ορειβατικής ιστορίας, το οποίο εξαφανίστηκε. Ακόμα και μη ορειβάτες ξέρουν το όνομα και τον συσχετισμό του διάσημου Hillary Step» είπε σχετικά.

Θεωρείται πως η εξαφάνιση του Hillary Step θα κάνει την ανάβαση είτε ευκολότερη, καθώς δεν θα χρειάζεται κάθετη αναρρίχηση, αλλά ταυτόχρονα και πιο επικίνδυνη, επειδή υπάρχουν περιορισμένες διαδρομές στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι οι ορειβάτες θα πρέπει να περιμένουν μεγαλύτερες περιόδους σε χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο υψόμετρο, καθώς οι συνοδοιπόροι τους ανεβαίνουν.

Στο μεταξύ, ένας Αμερικανός ορειβάτης έχασε τη ζωή του κοντά στο Έβερεστ και ένας Ινδός εξαφανίστηκε, κατά την επιστροφή τους από την κορυφή, μετά από ανάβαση στην κορυφή. Πρόκειται για τον 50χρονο Ρόλαντ Γίαργουντ και τον Ράβι Καμάρ, που αρρώστησε κατά την επιστροφή από την κορυφή το Σάββατο και δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην κοντινότερη κατασκήνωση, τη στιγμή που ο Σέρπα συνοδός του τα κατάφερε (αν και αρρώστησε επίσης και κατάφερε με δυσκολία να καταφθάσει στην τελευταία κατασκήνωση στο Σάουθ Κολ, σε υψόμετρο 8.000 μέτρων).

Δημοφιλή