Μόνο ΟΑΚΑ, όχι στο ΣΕΦ

Μόνο ΟΑΚΑ, όχι στο ΣΕΦ
ISTANBUL, TURKEY - MAY 21: Champion Trophy on court prior the Championship Game 2017 Turkish Airlines EuroLeague Final Four between Fenerbahce Istanbul v Olympiacos Piraeus at Sinan Erdem Dome on May 21, 2017 in Istanbul, Turkey. (Photo by Rodolfo Molina/EB via Getty Images)
ISTANBUL, TURKEY - MAY 21: Champion Trophy on court prior the Championship Game 2017 Turkish Airlines EuroLeague Final Four between Fenerbahce Istanbul v Olympiacos Piraeus at Sinan Erdem Dome on May 21, 2017 in Istanbul, Turkey. (Photo by Rodolfo Molina/EB via Getty Images)
Rodolfo Molina via Getty Images

Έχουν περάσει 10 χρόνια από το τελευταίο Final Four στην Ελλάδα... Ε, ας επιστρέψει στο ΟΑΚΑ το 2020. Γιατί το ΣΕΦ δεν πληροί τις προϋποθέσεις

Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος έθεσαν θέμα διεξαγωγής Final Four στην Ελλάδα, όμως για να συμβεί αυτό χρειάζεται να συμβάλλουν όλοι. Και κυρίως η ίδια η ελληνική κυβέρνηση ή ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος των εξόδων της διοργάνωσης. Και μέσω της γιορτής του μπάσκετ, να κάνουν την πρωτεύουσα το επίκεντρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και τα κέρδη να είναι πολλαπλά και για την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό.

Γιατί ΟΑΚΑ και όχι ΣΕΦ

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Από τα κλειστά γήπεδα - τουλάχιστον αυτά που παίζεται μπάσκετ - που υπάρχουν στην Ελλάδα, μόνο το ΟΑΚΑ πληροί τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει το Final Four της EuroLeague. Αυτό το έχει ξεκαθαρίσει η διοργανώτρια αρχή και στον Ολυμπιακό, που έχει ρωτήσει για τις προϋποθέσεις που υπάρχουν προκειμένου να δούμε και πάλι τη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ στα μέρη μας. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έχει ήδη απορριφθεί, διότι θεωρείται γήπεδο που δεν μπορεί να φιλοξενήσει πλέον τόσο μεγάλο γεγονός. Είχε γίνει εκεί το Eurobasket του 1987, το Final Four του 1993, ενώ φιλοξενήθηκαν και ματς του Παγκοσμίου του 1998. Έκτοτε δεν έχει γίνει εκεί κορυφαία διοργάνωση και απλά είναι η έδρα του Ολυμπιακού.

Για να αποκτήσει προδιαγραφές Final Four χρειάζονται έργα προκειμένου να βελτιωθούν οι χώροι, κυρίως εντός Σταδίου και παρότι ο Ολυμπιακός έχει ζητήσει να αναλάβει το κόστος, κάτι τέτοιο δεν του έχει επιτραπεί. Υπάρχει εδώ και καιρό ένα σχέδιο που αιωρείται για να παραχώρηση του ΣΕΦ στον Ολυμπιακό, αλλά ακόμα είναι κάτι μακρινό και απαιτούνται πάρα πολλά, μέχρι να ολοκληρωθεί μια τέτοια συμφωνία. Η διοίκηση των ερυθρολεύκων είναι διατεθειμένη να το ξανακάνει "Παλατάκι" το κλειστό του Νέου Φαλήρου ακόμα κι αν δεν περάσει στη δική της ιδιοκτησία. Δηλαδή να μεγαλώσει τη χωρητικότητα, να καλυφθεί η απόσταση ανάμεσα στις εξέδρες και το παρκέ με επιπλέον εξέδρες και άλλα πολλά, όμως προς το παρόν δεν την αφήνουν.

Συνεπώς η μόνο λύση είναι το ΟΑΚΑ, που αποτελεί έδρα του Παναθηναϊκού, αλλά όπως είπαν και οι Αγγελόπουλοι, καθόλου δεν ενοχλεί τον Ολυμπιακό να γίνει στο μέλλον εκεί το Final Four.

Χρειάζονται λεφτά...

Το 2007 είχε γίνει στο ΟΑΚΑ και πάλι το Final 4, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τότε η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν εντελώς διαφορετική. Το χρήμα έρεε άθφονο, η κυβέρνηση μπορούσε να βοηθήσει τον αθλητισμό. Τότε, λοιπόν, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε αναλάβει τα έξοδα, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Δαπανήθηκε περισσότερο από 1 εκ ευρώ για να έρθει το Final 4 στα μέρη μας, συνεπώς για να το ξαναδούμε πάλι χρειάζονται χρήματα. Οχι απαραίτητα κρατικά, αλλά πρέπει να βρεθούν χορηγοί, προκειμένου να φιλοξενηθεί κάτι τόσο σπουδαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ παλιότερα η Ελλάδα φιλοξενούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα και μεγάλες διοργανώσεις σε Εθνικό επίπεδο (πέραν του Eurobasket του 1987, το Eurobasket του 1995 και το Παγκόσμιο του 1998, Προολυμπιακό 2008), πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην.

Παρ' όλα αυτά δεν είναι λύση η... αποχή, ας δούμε τι γίνεται και δίπλα μας. Το Βελιγράδι για παράδειγμα, θα φιλοξενήσει το επόμενο Final Four, ενώ το περασμένο καλοκαίρι πήρε και διοργάνωσε Προολυμπιακό Τουρνουά. Ολα αυτά με τη βοήθεια της κυβέρνησης και του Δήμου Βελιγραδίου. Και δεν μπορεί να πει κανείς ότι η οικονομία στη Σερβία είναι καλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα.

Το Βελιγράδι, λοιπόν, θα διοργανώσει το Final Four του 2018, η Μόσχα περιμένει το Final Four του 2019 (δεν έχει ανακοινωθεί αλλά προς τα εκεί οδεύει), συνεπώς αν θέλει η Ελλάδα να πάρει διοργάνωση, πρέπει να το κοιτάξει από το 2020 και μετά... Τρία χρόνια είναι αρκετά για να οργανωθούν οι αρμόδιοι φορείς, να συνεργαστούν αν χρειαστεί και ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό (αυτοί μετέχουν στην EuroLeague, αυτοί πρέπει να ενδιαφερθούν) και να πάψουν οι ομάδες μας να παίζουν μόνιμα με μειονέκτημα έδρας.

Πού έγιναν τα Final 4

Επί τη ευκαιρία να θυμηθούμε πού έχουν γίνει τα Final Four από το 1998 που ξεκίνησαν.

1988: Γάνδη

1989: Μόναχο

1990: Σαραγόσα

1991: Παρίσι

1992: Κωνσταντινούπολη

1993: Πειραιάς

1994: Τελ Αβίβ

1995: Σαραγόσα

1996: Παρίσι

1997: Ρώμη

1998: Μπαρτσελόνα

1999: Μόναχο

2000: Θεσσαλονίκη

2001: Παρίσι (Σουπρολίγκα)

2002: Μπολόνια

2003: Μπαρτσελόνα

2004: Τελ Αβίβ

2005: Μόσχα

2006: Πράγα

2007: Αθήνα

2008: Μαδρίτη

2009: Βερολίνο

2010: Παρίσι

2011: Βαρκελώνη

2012: Κωνσταντινούπολη

2013: Λονδίνο

2014: Μιλάνο

2015: Μαδρίτη

2016: Βερολίνο

2017: Κωνσταντινούπολη

Πηγή: sport24.gr

Δημοφιλή