Μετά τα παιδιά και τα σχολικά γεύματα τώρα η Μέι τα βάζει και με τους ηλικιωμένους. Ο «dementia tax» και η κριτική

#DementiaTax. Μετά τα παιδιά και τα σχολικά γεύματα τώρα η Μέι τα βάζει και με τους ηλικιωμένους
Britain's Prime Minister Theresa May's launches her election manifesto in Halifax, May 18, 2017. REUTERS/Phil Noble
Britain's Prime Minister Theresa May's launches her election manifesto in Halifax, May 18, 2017. REUTERS/Phil Noble
Phil Noble / Reuters

Όταν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, κατέβαινε στον προεκλογικό στίβο με την άνεση των έως και 22 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων που χώριζαν το Συντηρητικό Κόμμα (Τόρις) της από αυτό των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν. Λίγες εβδομάδες μετά, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ψαλιδίζεται σε εβδομαδιαία βάση και μάλιστα με ευθύνη, σε μεγάλο βαθμό, της Μέι και των στενών συνεργατών της που κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο φαίνεται να δίνουν το...φιλί της ζωής στους Εργατικούς που πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα κατέγραφαν ιστορικό χαμηλό στις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Το προεκλογικό πρόγραμμα της Μέι έχει προκαλέσει από προβληματισμό μέχρι απογοήτευση σε μεγάλα τμήματα του βρετανικού πληθυσμού αφού αφήνει απροστάτευτες τις πιο ευπαθείς, αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Οι υποσχέσεις για ενίσχυση του υπό κατάρρευση Εθνικού Συστήματος Υγείας που πλέον δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του κόμματος, η πρόβλεψη κατάργησης των σχολικών γευμάτων και μια σειρά από άλλες ακραία αντιδημοφιλείς πολιτικές- τη στιγμή μάλιστα που δεν αγγίζονται τα «προνόμια», όπως πολλοί καταγγέλλουν, των πιο προνομιούχων- προκαλεί αντιδράσεις.

Τις τελευταίες ημέρες ήταν το πρόγραμμα του κόμματος σε ότι αφορά τις προνοιακές παροχές προς τους ηλικιωμένους που προκάλεσε ένα νέο κύμα σφοδρής κριτικής ακόμη και μέσα από το κόμμα των Συντηρητικών. Ήδη χρήστες των social media χαρακτηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν να προωθήσει η Μέι ως «Dementia tax» («φόρος άνοιας»), επειδή τα μέτρα αφορούν τους ηλικιωμένους). Ουσιαστικά αυτό που προτείνεται στο πρόγραμμα του κόμματος είναι οι ηλικιωμένοι να πληρώνουν πλέον από την τσέπη τους για τη φροντίδα που τους παρέχεται κατ' οίκον -μέχρι σήμερα δωρεάν μέσω του βρετανικού ΕΣΥ- εφόσον διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 100.000 λιρών, ουσιαστικά δηλαδή εάν έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι. Στόχος της πρότασης είναι να αποθαρρύνει τους ηλικιωμένους να αναζητήσουν βοήθεια και έτσι να μειωθεί το βάρος που σηκώνει το καταρρακωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τους απλήρωτους νοσηλευτές.

Οι Τόρις σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις αναφορές στην πρόταση του κόμματος ως «dementia tax» εξαιτίας των αρνητικών συνειρμών που προκαλεί, πλήρωσε μάλιστα την Google ώστε το πρώτο αποτέλεσμα που θα εμφανιζόταν σε μια αναζήτηση με αυτές τις λέξεις κλειδιά να είναι ένα σχετικό κείμενο του κόμματος.

Μόλις αυτό έγινε γνωστό, η κριτική προς τη Μέι πήρε νέες διαστάσεις ενώ η διαφήμιση στην Google δεν βοήθησε και τόσο αφού ο όρος Demeantia Tax υιοθετήθηκε από τους Financial Times και φιγουράρισε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας με μάλλον σκωπτική διάθεση.

Οι αναποδιές όμως για την πρωθυπουργό δεν τελειώνουν εκεί αφού...αστοχία φαίνεται να υπήρξε και με το προεκλογικό σλόγκαν που επιλέχθηκε και βλέπει πλέον κανείς παντού στη Βρετανία. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους δρόμους, αλλά στην τηλεόραση, στο ίντερνετ, στις εφημερίδες κλπ.

Το σλόγκαν είναι «Strong and Stable» και αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με τη Μέι, και τη στάση που θέλει να τηρήσει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

To πρόβλημα όμως είναι πως η ίδια φράση εμφανίζεται και στο βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ, «Ο Αγών μου» (Mein Kampf) και φυσικά οι ψηφοφόροι των Εργατικών δεν άφησαν ένα τέτοιο λάθος να αναξιοποίητο. Αντιθέτω, φροντίζουν να το επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία και αναρτούν και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο.

«9 Νοεμβρίου 1923, κατά τον τέταρτο χρόνο ύπαρξής του, του Εργατικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας, διαλύθηκε και κρίθηκε απαγορευμένο σε όλη την επικράτεια του Ράιχ. Σήμερα, τον Νοέμβριο του 1926 “στέκεται” ξανά όρθιο μπροστά σας, ελεύθερο σε όλο το Ράιχ, πιο δυνατό και πιο σταθερό από ποτέ».

Δημοφιλή