Οι εγκληματίες πάνε στον «παράδεισο»: Η εξωτική νήσος της Ταϊλάνδης με το «σκοτεινό» παρελθόν

Οι εγκληματίες πάνε στον «παράδεισο»: Η εξωτική νήσος της Ταϊλάνδης με το «σκοτεινό» μυστικό
Tarutao national park, Thailand
Tarutao national park, Thailand
Utopia_88 via Getty Images

Αφιέρωμα στην νήσο Ταρουτάο της Ταϊλάνδης κάνει το BBC, τον τελευταίο «παράδεισο» της νοτιοανατολικής Ασίας, έκανε το BBC.

Το μικρό νησί, το οποίο βρίσκεται στον πορθμό της Μαλάκκα, διαθέτει γαλαζοπράσινες θάλασσες, ζούγκλες και πλούσια άγρια ζωή. Όλα μοιάζουν ειρηνικά στο «παρθένο» αυτό κομμάτι γης και ελάχιστοι γνωρίζουν το «σκοτεινό» παρελθόν του.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, η Ταϊλάνδη αναζητούσε μια απομακρυσμένη νήσο για να στεγάσει το σωφρονιστικό ίδρυμα που θα φιλοξενούσε τους πιο βίαιους εγκληματίες της χώρας. Το Ταρουτάο απείχε 40 χλμ από την πλησιέστερη ακτή, γεγονός που το καθιστούσε την καταλληλότερη τοποθεσία για την οικοδόμηση της συγκεκριμένης φυλακής.

Μέχρι το 1939, στον τροπικό αυτό «παράδεισο» κατοικούσαν δεκάδες χιλιάδες εγκληματίες, καθώς και πολιτικοί κρατούμενοι. Ζούσαν σε μικρές καλύβες στο κέντρο της ζούγκλας, χωρίς περιορισμούς, και σύντομα δημιούργησαν το δικό τους βασίλειο της ανομίας.

Όταν το 1941 η Ιαπωνία εισέβαλε στην Ταϊλάνδη, το Ταρουτάο αφέθηκε στην τύχη του και κανείς δεν έστειλε ξανά προμήθειες. Κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι κλήθηκαν να βρουν νέους τρόπους να επιβιώσουν, αρχικά κυνηγώντας άγρια ζώα και στην συνέχεια καταφεύγοντας (ξανά) στην παρανομία.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι κάτοικοι του Ταρουτάου αποτελούσαν τον «φόβο και τον τρόμο» των θαλασσών. Οι λέμβοι των σωφρονιστικών υπαλλήλων μετατράπηκαν σε πειρατικά καράβια, με τα οποία εξαπέλυαν επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων. Το 1946, η κατάσταση ήταν τόσο ανησυχητική που ο βρετανικός στρατός αναγκάστηκε να παρέμβει.

Το 1948, το Ταρουτάο εγκαταλείφθηκε, ενώ ανθρώπινο πόδι πάτησε ξανά στις ακτές του το 1974, όταν ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Ταρουράο. Εάν το επισκεφτεί κανείς, μπορεί να βρει ορισμένα υπολείμματα από το «σκοτεινό» παρελθόν του: εγκαταλειμμένες καλύβες, μονοπάτια και ακατονόμαστα αντικείμενα που ο καθένας θα κληθεί να ανακαλύψει μόνος του.

Δημοφιλή