Διαψεύδει τη Διεθνή Αμνηστία για επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού την Τρίτη, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Διαψεύδει τη Διεθνή Αμνηστία για επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού την Τρίτη, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Eurokinissi

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση μεταφοράς των προσφύγων από το Ελληνικό. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολίτικης το διαψεύδουν.

Επίσης, οι ίδιες πηγές, σχολιάζουν ότι «ξεκινάει ένας κύκλος ενημέρωσης των ανθρώπων που ζουν στο Ελληνικό και η παραπληροφόρηση δεν βοηθάει στην πραγματική διαχείριση του ζητήματος».

«Ζητήθηκε από όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο να απομακρυνθούν, εκτός από τις δυο που παρέχουν ιατρική βοήθεια», ανέφερε μέλος της οργάνωσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία διαβούλευση με τους διαμένοντες στο Ελληνικό, που έχουν πλήρη άγνοια σχετικά με το πότε και το πού θα μεταφερθούν. Οι αρχές θα πρέπει επειγόντως να εγγυηθούν ότι κανείς δεν θα μείνει άστεγος ή θα κινδυνεύσει ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των καταυλισμών. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλιστούν ασφαλείς και επαρκείς εναλλακτικές στέγασης που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών», εξηγεί στην ανακοίνωση η Μόνικα Κόστα Ρίμπα, υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

Η οργάνωση είχε ζητήσει να επισκεφτεί τους καταυλισμούς στις 21 με 23 Μαΐου, αίτημα που απορρίφθηκε αλλά οι ερευνήτριες της οργάνωσης μίλησαν με πρόσφυγες έξω από το Ελληνικό. «Εξαιτίας της απουσίας επίσημης και ξεκάθαρης πληροφόρησης, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες/ριες βασίζονται σε φήμες. Πολλοί άκουσαν ότι θα μεταφερθούν σε έναν καταυλισμό που έχει πρόσφατα δημιουργηθεί στη Θήβα. Οι ίδιοι φοβούνται ότι στο νέο καταυλισμό θα αποκοπούν από τα δίκτυα υποστήριξης που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ελληνικό, διάρκεια η οποία για πολλούς ξεπερνάει τον ένα χρόνο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ένας άνδρας από το Αφγανιστάν είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Δεν μας έχουν δώσει πληροφορίες, το οποίο μας δημιουργεί άγχος... Θέλουν να μας μπερδέψουν έτσι ώστε να μην μπορούμε να αποφασίσουμε και να αποφασίσουν εκείνοι για εμάς».

Η Διεθνής Αμνηστία γνώρισε επίσης μια οικογένεια στο Ελληνικό, η οποία φροντίζει μια ηλικιωμένη συγγενή τους που μένει σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα. Η ηλικιωμένη γυναίκα φοβάται ότι θα μείνει μόνη της εάν οι συγγενείς της από το Ελληνικό χρειαστεί να μεταφερθούν μακριά. «Πού είναι η Θήβα; Ξέρετε; Ποιος θα με βοηθήσει εάν εκείνοι (δηλαδή η οικογένειά της) πάνε εκεί;» είπε στη Διεθνή Αμνηστία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή