Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι γύρω από το πλύσιμο των χεριών

Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι γύρω από το πλύσιμο των χεριών
Mike Kemp via Getty Images

Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις το 10% των ανθρώπων (σε δείγμα 3.000) πλένουν τα χέρια τους μετά την χρήση της τουαλέτας. Εξ αυτών, το 33% δεν χρησιμοποιεί καν σαπούνι. Την ίδια στιγμή, είναι επιτακτικός ο καθαρισμός τους, καθώς με αυτόν τον τρόπο μεταδίδουμε δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια στο πρόσωπό μας και στους γύρω μας, χωρίς καν να το αντιληφθούμε.

Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το γεγονός ότι ελάχιστοι πλένουν τα χέρια τους μετά την τουαλέτα οφείλεται εν μέρει στην παραπληροφόρηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Το BBC αναφέρει μερικούς «μύθους» γύρω από το πλύσιμο των χεριών μας.

Μύθος 1: Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό

Το 69% των Αμερικανών πιστεύει ότι η θερμοκρασία του νερού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό των χεριών μας. Αν και η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει αρκετά βακτήρια, το νερό θα πρέπει να φτάνει τους 55 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα μπορούσε να μας προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το πλύσιμο των χεριών με κρύο ή ζεστό νερό δεν αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των βακτηρίων που παραμένουν στα χέρια μας.

Μύθος 2: Τα αντιβακτηριδιακά τζελ είναι καλύτερα των απλών σαπουνιών

Έρευνες που διεξήχθησαν το 2007 και το 2015 αντίστοιχα έδειξαν ότι η τρικλοσάνη που περιέχουν τα περισσότερα αντιβακτηριδιακά τζελ, όχι μόνο δεν μειώνουν τον αριθμό των βακτηρίων στα χέρια μας -σε σύγκριση με το απλό σαπούνι-, αλλά μπορεί να προκαλέσει ορμονικά προβλήματα στους ανθρώπους. Η ουσία τελικά απαγορεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μύθος 3: Μην στεγνώνετε τα χέρια σας

Εάν δεν στεγνώνετε τα χέρια σας μετά το πλύσιμο, αυξάνεται τις πιθανότητες να κολλήσουν πάνω τους περισσότερα μικρόβια, λόγω της υγρασίας στην επιφάνειά τους. Ακόμα, το στέγνωμα σας δίνει την ευκαιρία να απομακρύνεται περισσότερους μικροοργανισμούς από το δέρμα σας, ειδικά εάν προτιμάτε χαρτιά μιας χρήσης αντί για κοινόχρηστες πετσέτες.

Μύθος 4: Οι στεγνωτήρες χεριών είναι αποτελεσματικότεροι από το απλό χαρτί

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουέστμινστερ έδειξε πως οι στεγνωτήρες χεριών εξαπλώνουν τα μικρόβια των χεριών σας σε όλο το μπάνιο, ενώ απαιτείται περισσότερος χρόνος για να στεγνώσουν τα χέρια σας πλήρως.