22η Art-Athina: Θα πετύχει το φετινό στοίχημα;

22η Art-Athina: Θα πετύχει το φετινό στοίχημα;

Giorgos Tserionis

«Όλα από την αρχή» μοιάζει να είναι το κεντρικό σύνθημα της διεθνούς εικαστικής συνάντησης, που για πρώτη φορά στην ιστορία της πραγματοποιείται παράλληλα με την documenta. Με νέα πρόσωπα στο τιμόνι της, την Σταματία Δημητρακοπούλου ως καλλιτεχνική διευθύντρια και τον Αντώνη Κούρκουλο στο γενικό συντονισμό, η μεγάλη φουάρ της πρωτεύουσας προκρίνει στο νεόκοπο σχεδιασμό της το βίντεο και την περφόρμανς, το ντιζάιν, αλλά και την ανεξάρτητη εικαστική σκηνή.

Smaragda Papoulia

Ένα «δωμάτιο ξενοδοχείου» θα υποδέχεται το κοινό για την προβολή βίντεο που έχει σχεδιάσει o επιμελητής και κριτικός τέχνης Alexander Burenkov και στο οποίο περιλαμβάνονται έργα 32 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η φετινή θεματική σχετίζεται άμεσα με την τεχνολογία και την απεικόνιση του «γενναίου νέου κόσμου», όπως αυτός ορίζεται από την υπερσύνδεση, τη χαμένη σωματικότητα και τα παγκόσμια δίκτυα επικοινωνίας.

Hulda Guzm

Το πρόγραμμα περφόρμανς περιλαμβάνει καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί. Συνολικά, σαράντα τρεις γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζονται στον κεντρικό χώρο του γηπέδου TaeKwonDo, ενώ για πρώτη φορά «το παρών» δίνουν δεκατρείς, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν έδρα στο Λος Άντζελες.

Theofilos Katsipanos

Έμφαση θα δοθεί και στην ιστορία της διοργάνωσης, με συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ η επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι δημιουργεί μια έκθεση με έργα και αρχειακό υλικό από παλαιότερες φουάρ. Με ενδιαφέρον αναμένουμε και τα αφιερώματα στο έργο των Γιάννη Κουνέλλη και Δημήτρη Μυταρά που «έφυγαν» πριν από λίγους μήνες από κοντά μας. Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου παρουσιάζει το φιλμ του Heinz-Peter Schwerfel «Αποσπάσματα από ένα ημερολόγιο» (Γερμανία 1996, 46΄) καθώς και αρχειακό υλικό από τη μνημειώδη έκθεση του Κουνέλλη στο φορτηγό πλοίο ΙΟΝΙΟΝ (1994). Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο Μανώλης Μπαμπούσης επιμελείται την παρουσίαση «Το έργο του Γιάννη Κουνέλλη μέσα από τον φακό του Μανώλη Μπαμπούση». Αντίστοιχα, η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει αφιέρωμα στον Δημήτρη Μυταρά με τρία έργα του ζωγράφου από τις συλλογές της.

Apostolos Georgiou

INFO

Γήπεδο TaeKwonDo του Φαλήρου

Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή 26-28 Μαΐου, από τις 12.00 έως τις 21.00.

Εισιτήριο: 8 €, μειωμένο (άνεργοι, μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, ΑμεΑ): 5 € και με ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.

Δημοφιλή