Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών: Πώς θα γίνει η ιδιωτική πρωτοβουλία η πυξίδα για την ανάκαμψη

Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών: Πώς θα γίνει η ιδιωτική πρωτοβουλία η πυξίδα για την ανάκαμψη
archive

«Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά μόλις αρχίζεις να το συνηθίζεις. 7 αδιέξοδα χρόνια κρίσης, χαρακτηριστικά μονιμότητας, δε μπορούμε να περιμένουμε άλλο για το τι θα γίνει, να αγωνιστούμε για να διαμορφώσουμε εμείς το πλαίσιο, για ένα στέρεο και οικονομικό περιβάλλον». Με αυτή την κοινώς αποδεκτή διαπίστωση ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, στην 4η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών με τίτλο «Επενδύοντας στο αύριο: η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αιχμή της ανάκαμψης», σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Εξωστρέφεια, πατριωτικό επιχειρείν, μεταρρυθμίσεις για ανασύνταξη της επιχειρηματικότητας, επενδύσεις, καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη για το κοινωνικό σύνολο ήταν οι άξονες που χαράχθηκαν μέσα από τις ομιλίες των πολυάριθμων ομιλητών και τη συμμετοχή περισσότερων από 300 συνέδρων, εκπροσώπων της πολιτικής, διπλωματικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Ακούσαμε κλισέ; Σίγουρα. Ακούσαμε ενδιαφέροντα πράγματα; Αναμφισβήτητα. Συζητήσεις θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί, άλλες θα μπορούσαν να είχαν επεκταθεί, καθόλου δε θα μας έλειπαν οι εκατέρωθεν αντιδικίες πολιτικών με βέλη φταιξίματος να ίπτανται πάνω από τα κεφάλια μας, αλλά ούτε και οι δελτιοτυπικού χαρακτήρα ανακοινώσεις φορέων που περιορίστηκαν στα «όσα κάναμε», αλλά δεν έφτασαν ποτέ στο «όσα δεν κάναμε», σε μια ημερίδα που από μόνη της είχε επτά κεντρικά θέματα προς ανάλυση: 1) Το νέο Παγκόσμιο περιβάλλον που διαμορφώνεται και η Ελλάδα, 2) Έξοδος από τα Μνημόνια & Θεμελίωση της Οικονομικής Ανάκαμψης, 3) Επενδύσεις, Χρηματοδότηση & Ανασύνταξη της Επιχειρηματικότητας, 4) Εξωστρέφεια στην Πράξη: Τροφοδοτώντας, Ενισχύοντας & Αναδεικνύοντας τις Δυνατότητες του Τόπου, 5) Τουρισμός & Επιχειρηματικότητα: Αξιοποιώντας τα Στρατηγικά μας Πλεονεκτήματα, 6) Πως διαμορφώνεται το Ενεργειακό τοπίο, και 7) Ιδιωτικός Τομέας & Εθνική Ανάκαμψη: Υπηρετώντας το Μέλλον της Χώρας.

Τι ήταν αυτό που κρατήσαμε όμως στο τέλος της μέρας; Τι θα πρέπει να συγκρατήσει ο ακροατής που δεν κατάφερε να είναι παρών; Η HuffPost Greece ήταν εκεί και συγκέντρωσε τα highlights συμπυκνωμένα στις ατάκες των ομιλητών που θα θέλαμε να θυμόμαστε και μετά από αυτή την ημερίδα:

«Οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον στο να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να είναι σταθερός πυλώνας της Ευρωζώνης – ο ιδιωτικός τομέας είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν κοινό συμφέρον να δουν την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται. Υπάρχουν ευκαιρίες για επένδυση στην Ελλάδα, ειδικά στην ενέργεια, ξέρω ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει περισσότερα στις επενδύσεις, αυτό περιλαμβάνει και τις ιδιωτικοποιήσεις... Μια ιδιωτικοποίηση δίνει σήμα στις αγορές», Τζέφρι Πάιατ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Έχουμε το μεγαλύτερο ιδιόκτητο στόλο στον κόσμο κι έχουμε μηδέν ναυπηγοεπισκευή – αυτό πρέπει να αλλάξει», Στ. Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης και πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

«Αν διαβάσει κανείς την έκθεση Πόρτερ το 1947, θα διαπιστώσει πόσο επίκαιρη είναι και πώς πολλές παθογένειες ισχύουν ακόμα και σήμερα. Ενδιαφέρον έχουν τα ημερολόγια του Πόρτερ την 1η μέρα που ήρθε στην Ελλάδα και μετέπειτα η ομιλία του. Την 1η μέρα λοιπόν των εργασιών του επιβεβαιώνει: ένας φτωχό λαός με μια ανίκανη κυβέρνηση - δεν υφίσταται κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα – έντονος ατομικός αγώνας για εξουσία - οι πολιτικοί δεν έχουν το χρόνο, αν υποθέταμε ότι είχαν την ικανότητα, να αναπτύξουν μια οικονομική πολιτική», Θοδωρής Γεωργακόπουλος, editorial director του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού ερευνών διαΝΕΟσις.

«Ποια η λύση για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια; Ισοδύναμος ανταγωνισμός στην παραγωγή», Ντίνος Μπενρουρμπή, Διευθύνων Σύμβουλος της Protergia.

«Το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας είναι τα μυαλά, 18.000 γιατροί έφυγαν, περίπου 8.500 γιατροί στη Γερμανία και 6.500 γιατροί στο Λονδίνο... Το μόνο που αυξήθηκε στις δαπάνες του κράτους είναι το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου», Στ. Θεοδωράκης, Ποτάμι.

«Το άνοιγμα των δεδομένων που διαθέτει το κράτος, αυτό από μόνο του μπορεί να είναι καταλύτης ανάπτυξης. Εμείς σαν εταιρεία έχουμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε να ζητάμε συνειδητά τη χρήση των διαθέσιμων δεδομένων ανά υπουργείο. Το ερώτημα που μας αφορά δεν είναι η αξιολόγηση, είναι το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτό που έρχεται», Δ. Μάρης, πρόεδρος 24Media και πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου.

«Οι Έλληνες δε χάσαμε το DNA μας, αλλά τον προσανατολισμό μας. Σε άλλες γενιές έτυχε να πολεμήσουν, σε μας έτυχε αυτή η κρίση. Αυτή είναι η ευθύνη όλων -κατ' αναλογία, να πολεμήσουμε κι εμείς. Οι Έλληνες πάντα υπερβαίναμε τις δυσκολίες», Βασίλης Αποστολόπουλος, πρόεδρος ΕΕΝΕ.

«Ξέρατε ότι υπάρχει ελληνική εταιρεία υδρογονανθράκων; Και τι κάνουμε; Λειτουργούμε σχεδόν κανονικά τους τελευταίους 6 μήνες, προσπαθούμε να μαζέψουμε τα δεδομένα, να δείξουμε την ελκυστικότητα των περιοχών και να μαζέψουμε επενδύσεις», Μάρκος Λουκογιαννάκης, μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου / tourettephoto.com και Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Δημοφιλή