Μια πολύ περίεργη υπόθεση με πρωταγωνίστρια την American Airlines. Κινηματογραφικές σκηνές εν ώρα πτήσης

Μια πολύ περίεργη υπόθεση με πρωταγωνίστρια την American Airlines. Κινηματογραφικές σκηνές εν ώρα πτήσης
shutterstock

Ανησυχία είχε προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες η είδηση ότι ένας επιβάτης ακινητοποιήθηκε με κολλητική ταινία στην θέση του, κατά την διάρκεια πτήσης της American Airlines με προορισμό την Χαβάη. Σύμφωνα με την Washington Post, οι αρχές δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία, όμως δίνουν λεπτομέρειες που είναι πολύ πιο ανησυχητικές για την ασφάλειά μας στον αέρα.

Δεδομένων των πρόσφατων περιστατικών κακομεταχείρισης επιβατών σε αεροσκάφη αμερικανικών αεροπορικών εταιριών, η είδηση ότι το προσωπικό των American Airlines έδεσε με κολλητική ταινία έναν επιβάτη που δεν συμμορφωνόταν προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν περιλαμβάνει πουθενά την χρήση κολλητικής ταινίας, το FBI έχει αναλάβει την διερεύνησή του και η υπόθεση είναι πιο σοβαρή από ότι έδειχναν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Όλα άρχισαν, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία και το FBI, όταν ο 25χρονος Τούρκος Ανίλ Ουσκανλί επισκέφτηκε το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, με στόχο να αγοράσει ένα εισιτήριο με προορισμό την Χαβάη. Λίγο αργότερα, κατάφερε να εισέλθει σε ένα κλιμακοστάσιο όπου απαγορεύεται οι είσοδος στο κοινό και ανενόχλητος περιπλανήθηκε στους χώρους όπου έχουν πρόσβαση μόνο οι εργαζόμενοι. Όταν συνάντησε έναν από τους εργαζομένους, τον ρώτησε που θα μπορούσε να βρει κάτι να φάει και ο εργαζόμενος τον οδήγησε σε έναν από τους φύλακες.

Για λόγους που δεν διευκρινίζονται, οι αρχές του αεροδρομίου θεώρησαν ότι ο νεαρός δεν θα μπορούσε να αποδειχτεί επικίνδυνος και δεν ρωτήθηκε ποτέ για τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε σε χώρο όπου δεν επιτρεπόταν να μεταβεί. Οι φύλακες τον οδήγησαν στην έξοδο και η American Airlines δεν ενημερώθηκε ποτέ ότι ένας «ύποπτος» άνδρας είχε αγοράσει εισιτήριό της.

Το επόμενο πρωί, ο Ουσκανλί επέστρεψε ξανά στο αεροδρόμιο, πέρασε από τον έλεγχο χωρίς πρόβλημα και επιβιβάστηκε στην πτήση του. Το FBI λέει πως ο ίδιος επιβιβάστηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο, κάτι το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά η American Airlines. Αν και η θέση του βρισκόταν στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, ο ίδιος κάθισε στην πρώτη σειρά, έχοντας πάνω του μόνο το πορτοφόλι του, το κινητό του και ένα λάπτοπ.

Μετά την απογείωση, οι συνεπιβάτες του άρχισαν να αναφέρουν στους αεροσυνοδούς ότι ο 25χρονος επιδείκνυε περίεργη συμπεριφορά, ότι μιλούσε μόνος του και κρατούσε με ύποπτο τρόπο το λάπτοπ του. Υπενθυμίζουμε ότι οι φορητοί υπολογιστές θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι, καθώς μπορεί κάποιος να κρύψει εύκολα κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα τους.

Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της πτήσης, ο Ουσκανλί επισκέφτηκε την τουαλέτα, χωρίς να κλειδώσει την πόρτα. Όταν ένας συνεπιβάτης του την άνοιξε κατά λάθος, εκείνος άρχισε να φωνάζει και να χτυπάει τους τοίχους της τουαλέτας. Στην συνέχεια βγήκε έξω, τύλιξε την κουβέρτα γύρω από το κεφάλι του και προσπάθησε να περάσει στην πρώτη θέση. Λίγο πριν φτάσει στο πιλοτήριο, ένας ή μία αεροσυνοδός τον σταμάτησε ρίχνοντας μπροστά του το καροτσάκι με τα ποτά και τα ροφήματα.

Μόλις του ανέκοψαν την πορεία, ο 25χρονος ακούμπησε το λάπτοπ πάνω στο καροτσάκι και μία από τις αεροσυνοδούς κατάφερε να το πάρει και να το κρύψει κάτω από μια στοίβα βαλίτσες, σε περίπτωση που αυτό έκρυβε κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό. Αν και δεν γνωρίζουμε πως ο άνδρας ακινητοποιήθηκε, το FBI και η αεροπορική γνωστοποίησαν πως πραγματοποιήθηκε αναγκαστική προσγείωση και ο Ουσκανλί ανακρίθηκε από τις αρχές.

Δεν βρέθηκαν εκρηκτικά πάνω του, ούτε μέσα στο λάπτοπ, όμως ο 25χρονος δήλωσε ότι του έχει περάσει από το μυαλό να εκτελέσει μια τρομοκρατική ενέργεια. Απείλησε μάλιστα να σκοτώσει μια πράκτορα του FBI και πλέον οι κατηγορίες που τον βαρύνουν μπορούν να τον κλείσουν στην φυλακή για τα επόμενα 20 χρόνια. Βρίσκεται ακόμα στα χέρια των αμερικανικών αρχών, αν και ενδέχεται να εκδοθεί πίσω στην Τουρκία.

Η WP αναφέρουν πως είχε έρθει στις ΗΠΑ με προσωρινή βίζα και σπούδαζε κινηματογράφο στο Λος Άντζελες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν πάσχει από κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα, εάν βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή εάν ανήκει πράγματι σε τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό που είναι βέβαιο όμως είναι πως ορισμένα αεροδρόμια, ακόμα και στις ΗΠΑ, συνεχίζουν να παραμένουν απροστάτευτα και ευάλωτα.

Δημοφιλή