Γερμανία: Να παραιτηθεί ο Σόιμπλε, γράφει η Tageszeitung

Γερμανία: Να παραιτηθεί ο Σόιμπλε, γράφει η Tageszeitung
BERLIN, GERMANY - JUNE 21 : German Minister of Finance Wolfgang Schaueble (L) and Former French president Nicolas Sarkozy (3rd R) attend a conference in Berlin, Germany on June 21, 2016. (Photo by Ayhan Simsek/Anadolu Agency/Getty Images)
BERLIN, GERMANY - JUNE 21 : German Minister of Finance Wolfgang Schaueble (L) and Former French president Nicolas Sarkozy (3rd R) attend a conference in Berlin, Germany on June 21, 2016. (Photo by Ayhan Simsek/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Για μια φορά ακόμα η Ελλάδα αγωνιά, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, σε σχόλιο με τίτλο «50 χρόνια δουλείας».

«Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά στον Γερμανό Β. Σόιμπλε. Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η αρνητική του στάση εγκυμονεί, ωστόσο ,κινδύνους γιατί χωρίς ελαφρύνσεις το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χωρίς το Ταμείο ο Β. Σόιμπλε δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα. (…) Ο Γόρδιος Δεσμός δεν είναι εύκολο να λυθεί. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί διέξοδος τις επόμενες εβδομάδες» επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Και προσθέτει: «Ο Β. Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία. Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας. Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός. Όμως, η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Για να κερδίσει την εύνοια του ΔΝΤ, το Eurogroup θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Στην πράξη αυτό σημαίνει 50 χρόνια δουλείας. Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί».

SZ: Ένας λαός θυσία στον προεκλογικό αγώνα

Kατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επιτίθεται και η Süddeutsche Zeitung: Σε σχόλιό της με τίτλο «Ένας λαός θυσία στον προεκλογικό αγώνα - "Όχι" Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής πολιτικής», παρατηρεί: «Για μια ακόμα φορά η μοίρα της Ελλάδας εξαρτάται από το Βερολίνο. Τίποτα δεν άλλαξε σε αυτή την τελευταία επταετία. Σήμερα, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό μείγμα ρεαλιστικών και προεκλογικών κινήτρων, τα οποία καθιστούν δύσκολη μια επίλυση της κρίσης. (..) Σε περίπτωση που ο Β. Σόιμπλε υποχωρούσε γρήγορα, οι Σοσιαλδημοκράτες θα ισχυρίζονταν ότι επιτέλους ο υπουργός Οικονομικών συνειδητοποίησε πως η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. (…) Και μετά είναι ο φόβος μπροστά στο κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD), το οποία θα μπορούσε να μιλήσει για "μαλακή γραμμή" Σόιμπλε και να καλλιεργήσει προεκλογικά αρνητικό κλίμα κατά της Ελλάδας. Όλα αυτά επηρεάζουν το Βερολίνο».

Και προσθέτει η εφημερίδα: «Τα σπασμένα όμως τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Ένας ολόκληρος λαός έχει γίνει θύμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Όσο συνεχίζεται η διένεξη, τόσο δυσκολότερα η Ελλάδα θα καταφέρει να διαφυλάξει τις μέχρι σήμερα επιτυχίες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όσο υπάρχει αβεβαιότητα, δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Ποιος θα επένδυε σε μια χώρα που δεν ξέρει τι του ξημερώνει;».

«Ο Σόιμπλε κάνει ζαβολιές και χρησιμοποιεί τεχνάσματα στο θέμα της Ελλάδας» είπε ο Γιοχάνες Καρς, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας για οικονομικά θέματα σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse» της Τετάρτης και τον κατηγόρησε ότι είναι «ανειλικρινής» .

Η Γενική Γραμματέας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ είπε επίσης στην ίδια εφημερίδα: «Είναι καιρός οι πιστωτές της Ελλάδας να τηρήσουν εποικοδομητική στάση και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Οι Έλληνες υφίστανται εδώ και χρόνια περικοπές όπως λ.χ. στις συντάξεις τους. Αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε».

Ο Άντιον Χοφράιτερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) επέκρινε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι «με την πείσμονα άρνησή του να γίνει ουσιαστικές ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους δημιουργεί μια νέα αβεβαιότητα»

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή