73 χρόνια μετά Αμερικανός βετεράνος βρίσκει το πολύτιμο βραχιόλι που είχε χάσει στην απόβαση στη Νορμανδία

73 χρόνια μετά Αμερικανός βετεράνος βρίσκει το πολύτιμο βραχιόλι που είχε χάσει στην απόβαση στη Νορμανδία
Landing of the allied troops on the beaches of Normandy, France, June 6, 1944, Second World War war, National archives, Washington, . (Photo by: Photo12/UIG via Getty Images)
Landing of the allied troops on the beaches of Normandy, France, June 6, 1944, Second World War war, National archives, Washington, . (Photo by: Photo12/UIG via Getty Images)
Photo 12 via Getty Images

Μετά από 73 χρόνια από την συμμετοχή του στην απόβαση στη Νορμανδία το 1944, ένας Αμερικανός βετεράνος βρήκε το βραχιόλι που είχε χάσει εκεί.

Το πολύτιμο για εκείνον βραχιόλι το βρήκε ένας ερασιτέχνης συλλέκτης, κάτοικος της πόλης Σαιντ Μερ Εγκλιζέ και του το επέστρεψε.

«Το ανακάλυψα τον Φεβρουάριο σε μια πλαγιά στο Ιεβίλ. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να εντοπίσω τον 93χρονο ιδιοκτήτη του. Συνομιλήσαμε στο Skype στα τέλη Απριλίου και αναγνώρισε το βραχιόλι. Συγκινήθηκε καθώς μου εξήγησε ότι του το είχε κάνει δώρο η μητέρα του, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Μάθιου Ντελαμότ, οδηγός σε μουσείο του Αζεβίλ.

Έπειτα από τη συνομιλία αυτή, ο 93χρονος βετεράνος Χιλ, που ζει στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης «έλαβε» το βραχιόλι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μισέλ Βάλτος, βιβλιοθηκάριος στις Συρακούσες που διευκόλυνε τον Ντελαμότ να βρει τον Χιλ.

Η Αμερικανίδα οργάνωσε στην βιβλιοθήκη της την συνομιλία μέσω Skype μεταξύ του Ντελαμότ και του βετεράνου με την παρουσία τοπικών μέσων ενημέρωσης, όπως είχε υποδείξει ο Νορμανδός οδηγός.

Ο βετεράνος, η σύζυγος του οποίου απεβίωσε πρόσφατα, σύμφωνα με την Βάλτος, δεν ήταν σε θέση να παραχωρήσει συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πώς τον εντόπισε

Ο Ντελαμότ επικοινώνησε με την Βάλτος δίνοντας τον σειριακό αριθμό που αναγραφόταν στο βραχιόλι και έπειτα από διασταύρωση με τα εθνικά αρχεία της αμερικανικής υπηρεσίας (NARA), ο αριθμός 12121290 αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, στον Τζον Ε. Χιλ, γεννημένος το 1923, που παντρεύτηκε το 1942 στις Συρακούσες.

Οι στρατιώτες συχνά χάραζαν τον σειριακό αριθμό στα προσωπικά τους αντικείμενα, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Πριμ, ιστορικός στο Μουσείο της Καέν.

Ο Ντελαμότ δήλωσε πως «έστειλε δεκάδες μηνύματα σε ανθρώπους που έφεραν το ίδιο όνομα», στο facebook και σε εξειδικευμένους ιστοτόπους, πριν σκεφτεί να καλέσει την βιβλιοθήκη των Συρακουσών.

Ο Χιλ αποβιβάστηκε στις 7 Ιουνίου στην παραλία Ομάχα, μία από τις κωδικές ονομασίες που είχαν δοθεί για έναν από τους πέντε τομείς του σχεδίου των συμμάχων, για την απόβαση της Νορμανδίας. Εξήγησε κατά την συνομιλία του με τον Ντελαμότ στο Skype ότι είχε βάλει το βραχιόλι στην τσέπη του τζάκετ του, όταν αυτό εκλάπη.

Ο ερασιτέχνης συλλέκτης έστειλε στις Συρακούσες το βραχιόλι με ένα κουτί γλυκισμάτων από το Σαιντ Μερ Εγκλιζέ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή