Και τώρα έρχεται και το «πράσινο χαράτσι» στο νερό. Επιβάρυνση για νοικοκυριά και αγρότες

Και τώρα έρχεται και το «πράσινο χαράτσι» στο νερό. Επιβάρυνση για νοικοκυριά και αγρότες
Tara Moore via Getty Images

Σε ένα ακόμη «χαράτσι», αυτό του περιβαλλοντικού τέλους στο νερό, κάνει λόγο η εφημερίδα «Ημερησία» και όπως τονίζει με αυτό θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα αφού θα επιβληθεί από όλες τις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ) και θα συνδέεται με την κατανάλωση του νερού. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι όμως θα είναι οι αγρότες και κυρίως όσοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλες καλλιέργειες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι επιβαρύνσεις θα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με την εταιρεία ύδρευσης και ο τρόπος υπολογισμού του τέλους θα εξαρτάται ακόμη και από το κόστος συντήρησης του δικτύου αλλά σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις που θα μπαίνουν στους λογαριασμούς δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν την αύξηση του ΑΕΠ του περασμένου χρόνου.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση προβλέπεται για τους αγρότες καθώς εκτός από την αύξηση στο νερό θα πρέπει να υπολογίσουν και το κόστος για την τοποθέτηση μετρητή.

Έτσι, εάν για παράδειγμα φέτος η αύξηση του ΑΕΠ προσδιοριστεί στο 2,1% όπως είναι αυτή τη στιγμή ο υπολογισμός, τότε οι αυξήσεις που είναι δυνατό να μπουν το 2018 στο νερό θα φτάνουν ως και αυτό το ποσοστό.

Για τους αγρότες όμως ακόμη και μια αύξηση της τάξης του 2% σημαίνει επιβάρυνση ως και 600 ευρώ το χρόνο για μια καλλιέργεια με σημαντικές ανάγκες σε νερό, ενώ άγνωστο παραμένει το κόστος του μετρητή, αλλά και ο τρόπος αποπληρωμής του κόστους της τοποθέτησής τους.

Σημειώνεται πως η επιβάρυνση μπορεί να είναι 1 λεπτό το κυβικό μέτρο.

Η δε ημερομηνία εφαρμογής του νέου τέλους που έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί.

Ωστόσο, δεδομένου ότι με την απόφαση υποχρεούνται οι πάροχοι ύδατος «να μεριμνήσουν για τη σταδιακή τοποθέτηση υδρομετρητών στο σύνολο των χρηστών του δικτύου εντός τριετίας», το μέτρο θεωρείται δύσκολο να ισχύσει πριν το 2020.

Πηγή: Ημερησία http://www.imerisia.gr

Δημοφιλή