Στα Χανιά για τα γενέθλιά του ο πλουσιότερος Έλληνας του κόσμου

Στα Χανιά για τα γενέθλιά του ο πλουσιότερος Έλληνας του κόσμου

Στα ανοικτά της παραλίας των Αγίων Αποστόλων, στα Χανιά, έχει δέσει το εκθαμβωτικό Super Yacht Sapphire , προερχόμενο από το λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο ανήκει σε έναν δισεκατομμυριούχο Έλληνα, τον Φιλάρετο Καλτσίδη ή Filaret Galtchev.

O Φιλάρετος Καλτσίδης που γιορτάζει τα γενέθλια του στις 26 Μαΐου, δηλαδή αύριο Παρασκευή, κάτι που δηλαδή αυτή τη χρονιά αποφάσισε να κάνει στα Χανιά, έναν από τους αγαπημένους του προορισμούς, αποφοίτησε ως μηχανικός εξόρυξης και οικονομολόγος από το Moscow Mining Institute και ξεκίνησε να δουλεύει στην ανθρακοβιομηχανία.

Το διδακτορικό του αφορά στην αγορά άνθρακα στη Ρωσία και θεωρείται ένας από τους καλύτερους σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, το 2011 ψηφίστηκε ως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο του τσιμέντου και άνθρωπος της χρονιάς από το περιοδικό CemWeek.

Ο κ. Καλτσίδης διατηρεί διπλή υπηκοότητα, την ελληνική και τη ρωσική.

Ο Πόντιος επιχειρηματίας και η σύζυγός του μαζί με την κόρη του και τον γιο του επισκέπτονται συχνότατα την Ελλάδα και ξοδεύουν πολύ χρόνο το καλοκαίρι -και όχι μόνο- στο σπίτι τους στη Μεσσηνία. Η περίφημη πλέον βίλα αποκτήθηκε από τον Καλτσίδη από τους κληρονόμους διάσημου Αμερικανού αρχιτέκτονα που την είχε χτίσει στο κρηπίδωμα των βράχων στο Βασιλίτσι. Στην περιοχή ελλιμενίζουν άλλωστε και το 75μετρο mega yacht «Sapphire», ιδιοκτησίας τους, με το οποίο ο Καλτσίδης έχει θεαθεί σε πολλά σημεία του Αιγαίου και του Ιονίου. Φιλοξενεί συχνά καλεσμένους -μεταξύ αυτών διακεκριμένοι Ρώσοι επιχειρηματίες-, τα ιδιωτικά αεροσκάφη των οποίων συνωστίζονται στις πίστες του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Μάλιστα κάθε χρόνο, ο Ελληνας κροίσος στα τέλη Μαΐου επιλέγει να γιορτάσει τα γενέθλιά του στην έπαυλή του στην Κορώνη. Μόνιμα εγκατεστημένος εκεί είναι ο αδελφός του Φιλάρετου, που τον βοηθά στην «ελληνική πτέρυγα της αυτοκρατορίας» του.

Ο Καλτσίδης, είναι μέλος της Mining Science Academy και της Διεθνούς Ακαδημίας Ενέργειας. Έχει συγγράψει 22 έργα και στις 20 Οκτώβρη του 2004 αναγορεύθηκε καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών και Σχεδιασμού Εξόρυξης στο Moscow State Mining University. Από το 2000 είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της JSC Rosuglesbyt, αλλά και πρόεδρος του Δ.Σ. της Krasnoyarsk Coal Company.

Η λίστα του 2016 όμως τον κατατάσσει στην 1198η θέση με περιουσία πλέον 1,5 δις δολάρια.

To 2014 βρισκόταν στην θέση 234 με περιουσία 6 δις δολάρια. Η τσιμεντοβιομηχανία του, Eurocement Holding AG, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στη Ρωσία.

Πηγή: zarpanews.gr

Δημοφιλή