Guardian: Τριντό, σταμάτα να τρέχεις μακριά από τα προβλήματα - Γιατί τον παρομοιάζουν με «κουτάβι του YouTube»

Guardian: Τριντό, σταμάτα να τρέχεις μακριά από τα προβλήματα - Γιατί τον παρομοιάζουν με «κουτάβι του YouTube»
shutterstock

Χθες, Πέμπτη, η φωτογραφία του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, με ένα πεντάχρονο κορίτσι, έκανε τον γύρο του κόσμου. Η μικρή, έχοντας κερδίσει τον τίτλο «πρωθυπουργός για μια μέρα», επισκέφτηκε το πρωθυπουργικό γραφείο, όπου έχτισε ένα «σπιτάκι» στο σαλόνι με την βοήθεια του Τριντό. Τα περισσότερα ΜΜΕ λάτρεψαν την συγκεκριμένη κίνηση, επαινώντας τον φωτογενή πρωθυπουργό, με εξαίρεση την Καναδή ανταποκρίτρια του Guardian, Ασίφα Καζάμ.

«Σταμάτα να τρέχεις από την αλήθεια», τιτλοφορείται το άρθρο της Καζάμ, κάνοντας έμμεση αναφορά σε μια άλλη (πρόσφατη) πολυσυζητημένη φωτογραφία του Καναδού πρωθυπουργού, στην οποία ο ίδιος φαίνεται να κάνει τζόκινγκ μπροστά από μια παρέα τελειόφοιτων λυκειόπαιδων που φωτογραφίζονται πριν από μια χοροεσπερίδα. Η αρθρογράφος εξηγεί ότι το συγκεκριμένο στιγμιότυπο, όπως και τα περισσότερα στα οποία εμφανίζεται, δεν είναι τόσο αυθόρμητα όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Ο Τριντό και οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων, που τον έχουν αναλάβει, είχαν προσχεδιάσει την συγκεκριμένη «έκπληξη» στους μαθητές, ενώ τα παιχνίδια με την μικρή «πρωθυπουργό» στο γραφείο του έγιναν αποκλειστικά με στόχο να προβληθεί (ω, μα τι έκπληξη!) πόσο ευαίσθητος και προσιτός είναι.

Μπορεί ο Καναδάς να μην αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια ουτοπία. Η χώρα δεν βρίσκεται καθημερινά στα πρωτοσέλιδα των αγγλόφωνων εφημερίδων και -όταν αυτό συμβαίνει- συνήθως γίνεται με αφορμή μια χαριτωμένη ή σέξι φωτογράφηση του Τριντό ή μια συγκινητική δήλωσή του για τους πρόσφυγες, τους φτωχούς, τον φεμινισμό, την κλιματική αλλαγή και τους αδικημένους όλου του κόσμου. Την ίδια στιγμή όμως, η χώρα ανήκει στις χώρες με το μεγαλύτερο χάσμα στα εισοδήματα ανδρών – γυναικών, όπου το κόστος να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί είναι τεράστιο, όπου οι γυναίκες των γηγαινών πληθυσμών πέφτουν καθημερινά θύματα βίας, όπου συζητείται η (ζημιογόνα για το περιβάλλον) κατασκευή δύο αγωγών, όπου δόθηκαν 15 δισ. δολάρια για την στρατιωτική ενίσχυση της Σαουδικής Αραβίας – και η λίστα συνεχίζεται..,

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Τριντό δεν διαφέρει από τα «κουτάβια που μπορεί α βρει κανείς στο YouTube» και μιλά μοναχά με γενικεύσεις, κάνει αόριστες προοδευτικές δηλώσεις και διστάζει να εφαρμόσει τις ιδέες που προωθεί στην πράξη. Οι «αυθόρμητες» φωτογραφήσεις που κάνει σε εβδομαδιαία φάση, σύμφωνα με την Καναδή ανταποκρίτρια, το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν «βαβούρα» στα μίντια και υποβαθμίζουν τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τα καναδικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δημοφιλή