Επίθεση στον Παπαδήμο: Είχαν για ώρες πάνω τους το «τρομοφάκελο» - Τι «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική

Επίθεση στον Παπαδήμο: Είχαν για ώρες πάνω τους το «τρομοφάκελο» - Τι «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική
Eurokinissi

Για ώρες είχαν μαζί τους το «τρομοφάκελο» ο Λουκάς Παπαδήμος και οι συνοδοί του. Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέλαβε την αλληλογραφία του από την Τράπεζα της Ελλάδος, στη συνέχεια μετέβη στα γραφεία της Ακαδημίας Αθηνών και μετά από ώρες κατευθύνθηκε με το αυτοκίνητο προς την οδό 3ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Τότε ήταν που ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει το φάκελο με αποτέλεσμα να γίνει η έκρηξη. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής περίμεναν τρομοκρατικό χτύπημα κοντά στη ψήφιση του 4ου Μνημονίου και δυστυχώς δεν μπόρεσαν να το αποτρέψουν.

Το ερώτημα είναι το πώς ο «τρομοφάκελος» πέρασε απαρατήρητος από τους ελέγχους των μηχανημάτων ανίχνευσης εκρηκτικών. Ένα από τα σενάρια της Αντιτρομοκρατικής είναι να πρόκειται για ακόμα ένα -ειδικά κατασκευασμένο- «αόρατο» τρομοπακέτο, που περιέχει μη ανιχνεύσιμη εκρηκτική ύλη και δεν χρειάζεται πυροκροτητή για την πυροδότηση. Τέτοια ήταν τα παγιδευμένα δέματα που πέρασαν από τους ελέγχους του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον περασμένο Μάρτιο ταξιδεύοντας για την Ευρώπη.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η φρουρά του Παπαδήμου αποτελούνταν το τελευταίο διάστημα από 8 αστυνομικούς, καθώς του είχαν αφαιρεθεί τέσσερις στο πλαίσιο της εξοικονόμησης αστυνομικού προσωπικού από τις φυλάξεις στόχων. Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδος του είχε διαθέσει άνδρες από τη δική της υπηρεσία ασφαλείας. Δύο από αυτούς επέβαιναν μαζί του στη Mercentez, ενώ υπήρχε από πίσω συνοδευτικό όχημα της Αστυνομίας με δύο αστυνομικούς και μία μοτοσικλέτα με έναν αστυνομικό.

Ο νούμερο ένα φόβος της Αντιτρομοκρατικής είναι να πρόκειται για μία συνέχεια του «Σχεδίου Νέμεσις 2» που περιλαμβάνει νέα μαζική αποστολή τρομοπακέτων. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να έχουν σταλεί και άλλοι φάκελοι, που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί εντολές προς τους αξιωματούχους που είναι στόχοι να μην ανοίγουν την αλληλογραφία τους.

Είναι πλέον σαφές για τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι η εγχώρια τρομοκρατία έχει εξελιχθεί σε ασύμμετρη απειλή. Επίσης, παρατηρείται στρατολόγηση νέων μελών στο αντάρτικο πόλης που σε συνδυασμό με τη δράση ασύλληπτων πυρήνων έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα, που έχει ως αποτέλεσμα μέσα στο τελευταίο 8μηνο να έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά δέκα τρομοκρατικές επιθέσεις: Την βομβιστική ενέργεια στο σπίτι της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, τη χειροβομβίδα στη γαλλική Πρεσβεία με έναν τραυματία αστυνομικό (παραμονή της επίσκεψης Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα), τη τροφική τρομοκρατία με ανακοίνωση δηλητηρίασης προϊόντων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στην Χαριλάου Τρικούπη με έναν τραυματία αστυνομικό, την αποστολή εκρηκτικών φακέλων στην Ευρώπη με μία τραυματία υπάλληλο του ΔΝΤ, τον ωρολογιακό εμπρηστικό μηχανισμό στο βιβλιοπωλείο του Άδωνη Γεωργιάδη και τις δύο αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις στο υπουργείο Εργασίας και Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης.

Τα μέλη εγχώριας τρομοκρατίας στέλνουν διαρκώς το μήνυμα πως είναι ακόμη επικίνδυνα δραστήρια και μπορούν να επιχειρούν τρομοκρατικές ενέργειες σε στόχους υψηλής σημειολογικής σημασίας. Οι άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα διαπιστώσουν το επόμενο διάστημα αν η επιστολή-βόμβα που τραυμάτισε τον κ. Παπαδήμο είναι ίδιας κατασκευής με αυτή που εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανταλλάσσοντας μάλιστα στοιχεία με τους Γερμανούς αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής.

Το χρονικό

Το κέντρο της Άμεσης Δράσης έλαβε στις 18.30 σήμα για έκρηξη στη συμβολή των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Η Mercentez, στην οποία επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός, βρισκόταν εν κινήσει όταν ο κ. Παπαδήμος αποφάσισε να ανοίξει το φάκελο. Από την έκρηξη τραυματίστηκε λίγο πιο σοβαρά ο κ. Παπαδήμος και πολύ ελαφρά οι δύο συνεπιβάτες (ο οδηγός και ο συνοδηγός), οι οποίοι ανήκουν στην ασφάλεια της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο συνοδευτικό όχημα ήταν αυτοί που ειδοποίησαν αμέσως το κέντρο της ΓΑΔΑ. Ο κ. Παπαδήμος δεν ήταν την Πέμπτη σε θέση να δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, καθώς εκτός από το σοκ που δυσχεραίνει τη θέση του, έπρεπε να περάσει από όλες τις προληπτικές εξετάσεις για την υγεία του. Ενδεχομένως να είναι ο μόνος άνθρωπος που θυμάται ποιος φερόταν ως αποστολέας του φακέλου, αν και αυτό δεν διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις οι τρομοκράτες συνηθίζουν να βάζουν ψεύτικους αποστολείς (χρησιμοποιούν ονόματα πολιτικών, διεθνών οργανισμών κτλ).

Δημοφιλή