Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ. Τι θα ισχύει για τα αγροτεμάχια. Πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων και POS

Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ. Τι θα ισχύει για τα αγροτεμάχια. Πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων και POS
SOOC

Απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων με φορολογικό Νομοσχέδιο «σκούπα» που κατατέθηκε πριν από λίγο στην Βουλή.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο τόσο για το 2017 όσο και το 2018, τα αγροτεμάχια. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι δεν συνυπολογίζεται για τα έτη 2017 και 2018 στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Η αθροιστική απώλεια εσόδων είναι περίπου 460 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, καθώς οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν ισόποση φορολογική επιβάρυνση.

Με άλλη διάταξη ορίζεται ότι παύει να είναι υποκείμενο του ΕΝΦΙΑ ο σύνδικος της πτώχευσης για την πτωχευτική ακίνητη περιουσία. Παραμένει ωστόσο η υποχρέωση αυτού για υποβολή δήλωσης ακινήτων για λογαριασμό όμως του πτωχού.

Η περσυνή εξαίρεσή τους επιλέχθηκε την τελευταία στιγμή ως λύση ανάγκης μπροστά στον κίνδυνο η εκκαθάριση του φόρου να οδηγήσει σε παραφουσκωμένα εκκαθαριστικά.

Σήμερα η υποχρέωση αυτή υφίσταται για λογαριασμό του συνδίκου πτώχευσης. Η διάταξη ισχύει από την 1.1.2017 ενώ από την ίδια ημερομηνία ορίζεται ότι χορηγείται ένα ενιαίο πιστοποιητικό για το σύνολο των ακινήτων χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΝΦΙΑ ή και ΦΑΠ εφόσον με το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο μεταβιβάζεται με αντάλλαγμα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας φυσικού ή νομικού προσώπου και το συνολικά οφειλόμενο ποσό φόρων και προσαυξήσεων αποδίδεται επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου από το συμβολαιογράφο μέσα στην προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών.

Πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων και άλλες διατάξεις

Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται πρόστιμα από 500 - 1.000 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων και στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπάγονται στον ΦΠΑ, όπως γιατροί, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, πρόστιμο 100 ευρώ για όσους δεν εξοφλούν με πλαστικό χρήμα συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. Ακόμη υπάρχει πρόβλεψη για άρση του επαγγελματικού απορρήτου κατά το φορολογικό έλεγχο.

Με το νομοσχέδιο παρέχονται ακόμη φορολογικά κίνητρα σε όσους παράγουν και εμπορεύονται είδη σίτισης, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην προσπάθεια καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, που οφείλεται στη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Συγκεκριμένα θεσπίζεται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ που αναλογεί και έχει εκπέσει ως φόρος εισροών των ειδών σίτισης που διατίθενται άνευ ανταλλάγματος για την εξυπηρέτηση σίτισης μαθητών σχολικών μονάδων στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων ανθρωπιστικής κρίσης. Με άλλη διάταξη δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση στις Δ.Ο.Υ δικαιολογητικών και σχετικών βεβαιώσεων ηλεκτροδότησης για ακίνητα με άδειες ανέγερσης που εκδόθηκαν μέχρι 31.12.1994.

Παράλληλα, ενισχύονται τα πρόστιμα προς τις επιχειρήσεις για πώληση αγαθών ή υπηρεσιών που υπερβαίνουν συνολικά σε αξία τα 500 ευρώ, χωρίς τη χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, όταν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού φορολογικού συστήματος.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται διατάξεις που ενισχύουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αφορούν ιδιαίτερα τις περιπτώσεις εκ των προτέρων συμφωνιών ενδοομιλικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά κράτη-μέλη. Με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής προβλέπεται εξάλλου ότι ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με απόφασή του μπορεί να ορίζει κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τον τρόπο, τον χρόνο και τη διαδικασία υποβολής των πληροφοριών αυτών.

Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η παραχώρηση δημόσιων κτημάτων άνευ ανταλλάγματος στους δήμους Αγράφων, Χερσονήσου, Οιχαλίας, Ιθάκης και Νέστου και στο υπουργείο Εσωτερικών για τη στέγαση υπηρεσιών τους ή πολιτικών δραστηριοτήτων τους.

Επίσης, παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος στο δήμο Σπετσών του νομού Αττικής η κυριότητα δημόσιου ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Παιδικού Σταθμού Σπετσών. Η παραχώρηση αυτή γίνεται υπό τον όρο κάλυψης και στεγαστικών αναγκών του Πολυδύναμου Ιατρείου Σπετσών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Στο δήμο Ρόδου παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα τα ακίνητα που συνθέτουν το συγκρότημα «Ροδιακή Έπαυλη» για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών και κοινωφελών σκοπών του δήμου.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή