Τι πρέπει να κάνετε αν παγιδευτείτε σε κινούμενη άμμο

Τι πρέπει να κάνετε αν παγιδευτείτε σε κινούμενη άμμο
Dangerous place
Berra1 via Getty Images
Dangerous place

Σίγουρα θα έχετε σκεφτεί τι μπορεί να σας συμβεί αν πατήσετε σε κινούμενη άμμο και φταίνε, κυρίως, οι ταινίες για αυτό που την παρουσιάζουν ως κάτι τρομακτικό, αργό και βασανιστικό, από το οποίο δεν γίνεται να γλιτώσεις. Τέλος τα ψέματα! Η αλήθεια είναι ότι στην ακραία περίπτωση που βρεθείτε παγιδευμένοι μέσα σε κινούμενη άμμο, μπορείτε (και θα) επιβιώσετε.

Όπως έδειξε έρευνα που έγινε το 2005 και δημοσιεύτηκε στο Nature, αν κάποιος παγιδευτεί σε κινούμενη άμμο δεν θα τον τραβήξει εντελώς κάτω. Λόγω της πυκνότητάς του το ανθρώπινο σώμα επιπλέει και κάποιος μπορεί να βυθιστεί μόνο έως την μέση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κινούμενη άμμος είναι εντελώς ακίνδυνη. Αν και η ίδια δεν είναι ικανή να σας σκοτώσει, μπορεί να σας παγιδεύσει και αν βρίσκεστε κοντά σε παλίρροια ή κύματα, να κινδυνεύσει η ζωή σας. Γι' αυτό θέλετε να βγείτε από μέσα όσο το δυνατόν το συντομότερο.

Τι πρέπει να κάνετε;

Αρχικά διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Η άμμος είναι παχιά και μπορεί να αρχίζει να πιέζει τους πνεύμονες και τα άκρα σας. Πάρτε μία βαθιά ανάσα και αποφύγετε τις απότομες κινήσεις.

Αν έχετε μαζί σας εξοπλισμό, πετάξτε τον μακριά, ώστε να μην κουβαλάτε επιπλέον βάρος. Αν μπορείτε βγάλτε ακόμα και τα παπούτσια σας. Αντίθετα με ό,τι δείχνουν οι ταινίες, μην βάλετε κάποιον φίλο σας να σας τραβήξει έξω γιατί το πιθανότερο είναι να σας βγάλουν κανέναν ώμο.

Μόλις η κινούμενη άμμος φτάσει στην μέση σας, είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταστρώσετε την έξοδό σας. Αρχίστε να κουνάτε λίγο τα πόδια σας ώστε να επιτρέψετε στο νερό που περιέχει η κινούμενη άμμος να πλησιάσει στο σώμα σας και να αρχίσει να χαλαρώνει η άμμος. Τώρα ξαπλώστε προς τα πίσω και ξεκινήστε να κάνετε ύπτιο, σαν να κολυμπάτε, ενώ κουνάτε τα πόδια σας. Το πάνω μέρος του σώματός σας θα λειτουργήσει ως αντίβαρο και θα αρχίσετε να βγαίνετε από την άμμο. Μπορεί να πάρει λίγη ώρα αλλά σιγά σιγά θα ξεκολλήσει πρώτα το ένα πόδι και μετά το άλλο και θα μπορείτε να συρθείτε σε στέρεο έδαφος.