Η Αίγυπτος βομβάρδισε στόχους τζιχαντιστών στην Λιβύη ως αντίποινα

Η Αίγυπτος βομβάρδισε στόχους τζιχαντιστών στην Λιβύη ως αντίποινα
CAIRO, EGYPT - MAY 26: Relatives of Saint Samuel's Monastery attack victims Cercis Mahrous and Beshavi Ibrahim mourn during a funeral ceremony at Maghagha Church in Cairo, Egypt on May 26, 2017. Attackers opened fire on a bus carrying Coptic Christians in Egypts southern Minya province, in Cairo, Egypt on May 26, 2017. It is reported that total of 26 people were killed in the attack. (Photo by Ahmed Al Sayed/Anadolu Agency/Getty Images)
CAIRO, EGYPT - MAY 26: Relatives of Saint Samuel's Monastery attack victims Cercis Mahrous and Beshavi Ibrahim mourn during a funeral ceremony at Maghagha Church in Cairo, Egypt on May 26, 2017. Attackers opened fire on a bus carrying Coptic Christians in Egypts southern Minya province, in Cairo, Egypt on May 26, 2017. It is reported that total of 26 people were killed in the attack. (Photo by Ahmed Al Sayed/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Η πολεμική αεροπορία της Αιγύπτου εξαπέλυσε την, Παρασκευή, έξι αεροπορικές επιδρομές εναντίον «στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών» στη Λιβύη μετά την πολύνεκρη επίθεση με θύματα χριστιανούς κόπτες, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη, δηλώνοντας ότι οι μαχητές του είναι υπεύθυνοι για την χθεσινή αιματηρή επίθεση κατά των λεωφορείων που μετέφεραν Αιγύπτιους Κόπτες χριστιανούς, σύμφωνα με ανακοίνωση των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των τζιχαντιστών που επλήγησαν βρίσκονταν στην πόλη Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη.

Στρατιωτικές πηγές της Αιγύπτου επιβεβαίωσαν από την πλευρά τους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας πραγματοποίησαν έξι πλήγματα εναντίον στρατοπέδων στη Ντέρνα της Λιβύης, όπου το Κάιρο πιστεύει ότι εκπαιδεύτηκαν οι μαχητές που διέπραξαν την αιματηρή επίθεση εναντίον χριστιανών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε ότι η πολεμική αεροπορία της Αιγύπτου έπληξε σήμερα στρατόπεδο εκπαίδευσης των τζιχαντιστών ως αντίποινα για την επίθεση εναντίον λεωφορείου που επέβαιναν χριστιανοί κόπτες, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 28 άνθρωποι.

«Προτού σας μιλήσω σήμερα, εξαπολύσαμε μια επιδρομή εναντίον ενός εκ των στρατοπέδων» όπου «όπου οι τζιχαντιστές εκπαιδεύονται» είπε ο επικεφαλής του κράτους της Αιγύπτου σε ένα διάγγελμα που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να διευκρινίσει την περιοχή που βομβάρδισαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις.

«Η Αίγυπτος δεν θα διστάσει να πλήξει τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των τρομοκρατών παντού, στο έδαφός της όπως και στο εξωτερικό» διαβεβαίωσε ο ίδιος και προσέθεσε ότι τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Εξάλλου, ο Σίσι τόνισε ότι τα κράτη που στηρίζουν και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία θα τιμωρηθούν.

Τον Φεβρουάριο του 2015 η Αίγυπτος εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη μετά την προβολή ενός βίντεο που έδειχνε τον αποκεφαλισμό εκεί 21 χριστιανών, στην πλειονότητά τους Αιγύπτιων κοπτών.

«Θα προστατεύσουμε το λαό μας και την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου από το κακό» υποσχέθηκε σήμερα, Παρασκευή, ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Επιπλέον απευθύνθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ:

«Είπατε ότι προτεραιότητά σας είναι η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και είμαι πεπεισμένος ότι είστε ικανός να το πράξετε».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως «το αίμα των χριστιανών πρέπει να σταματήσει να χύνεται».

«Οι τρομοκράτες έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο πολιτισμών και εναπόκειται σε όλους εκείνους που αναγνωρίζουν την αξία της ζωής να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν αυτό το κακό», ανέφερε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο, στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθετε: «Πρέπει να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε»

Βοήθησε και η κυβέρνηση της Λιβύης

Ο στρατός που πρόσκειται στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε ότι συμμετείχε χθες στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία στην πόλη Ντέρνα.

Το γραφείο τύπου της πολεμικής αεροπορίας των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης ανέφερε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο δυνάμεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει μια χερσαία επιχείρηση.

Ένας κάτοικος της πόλης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ακούστηκαν τέσσερις ισχυρές εκρήξεις, ενώ πρόσθεσε ότι στόχοι των επιδρομών έγιναν στρατόπεδα που χρησιμοποιούν μαχητές που ανήκουν στην οργάνωση Μάτζλις αλ Σούρα.

Η Ντέρνα είναι μια από τις πόλεις των οποίων τον έλεγχο προσπαθούν να αποσπάσουν δυνάμεις που εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χάφταρ, θεωρούμενου ως συμμάχου της Αιγύπτου.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ πολιορκούν την πόλη κι εξαπολύουν ενίοτε αεροπορικά πλήγματα.

Η Ντέρνα έχει ιστορικό δράσης ισλαμιστών εξτρεμιστών και είναι η πόλη όπου το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε για πρώτη φορά παρουσία στη Λιβύη, το 2014. Ωστόσο οι δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης εκδιώχθηκαν αργότερα από την πόλη από ντόπιους μαχητές και αντίπαλους ισλαμιστές της οργάνωσης Μάτζλις αλ Σούρα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή