Επίθεση σε Παπαδήμο: Μπορούσε να ανιχνευτεί ο «τρομοφάκελος»; Τι απαντά ειδικός στη HuffPost Greece

Επίθεση σε Παπαδήμο: Μπορούσε να ανιχνευτεί ο «τρομοφάκελος»; Τι απαντά ειδικός στη HuffPost Greece
Eurokinissi

Το ρόλο που διαδραμάτισε ο ανθρώπινος παράγοντας στον έλεγχο του «τρομοφακέλου» που τραυμάτισε τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμου ερευνούν οι Αρχές.

Τα μέλη της νεοτρομοκρατίας φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας με αποτέλεσμα οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. να έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να μην εκραγεί άλλος μηχανισμός στα χέρια στόχου. Έτσι, εκδίδονται οδηγίες προς τους επικεφαλής των φρουρών αξιωματούχων που έχουν υπάρξει στο παρελθόν υποψήφιοι στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων. Ρητή οδηγία είναι να μην ανοίξει ποτέ ξανά υψηλόβαθμος αξιωματούχος φάκελο από την αλληλογραφία του.

Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου ο «τρομοφάκελος» είχε περάσει από σύγχρονα σκάνερ αλλά δεν ανιχνεύτηκε.

Ο σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου κ. Άγγελος Αγραφιώτης εξηγεί στη HuffPostGreece ότι αν τηρούνταν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας ο φάκελος δεν θα έφτανε ποτέ στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι επρόκειτο για εμπρηστικό και όχι εκρηκτικό μηχανισμό. Γίνεται ανάφλεξη και όχι έκρηξη. Το γεγονός ότι υπήρχε μικρή ποσότητα πυρίτιδας δεν σημαίνει ότι δεν είναι ανιχνεύσιμος. Και αυτό διότι για να γίνει η ανάφλεξη χρειάζεται ενέργεια (δηλαδή υπήρχε μπαταρία), μηχανισμός παγίδευσης για την ενεργοποίηση, καλώδια που θα μεταφέρουν την ενέργεια στην πυρίτιδα. Όλα αυτά πέρασαν απαρατήρητα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πυροκροτητής δεν είναι δικαιολογία. Στους φακέλους αυτούς, όπως είναι αυτοί που εντοπίστηκαν το Μάρτιο στο αεροδρόμιο, ο μηχανισμός είναι προαπαιτούμενο. Απλά δεν χρησιμοποιούν εκρηκτικά, όπως TNT, αλλά πυρίτιδα, που προκαλεί φωτιά. Στην προχθεσινή περίπτωση είτε παραβιάστηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας ή ο ελεγκτής δεν παρατήρησε το μηχανισμό».

Στις οδηγίες που έλαβαν οι άνδρες που ανήκουν σε φρουρές επισήμων αναφέρεται ότι «την αλληλογραφία πρέπει να την παραλαμβάνει μόνο εξειδικευμένο άτομο, το οποίο έχει διατεθεί σε ειδικό γραφείο σε χώρο Υπουργείου, Πολιτικού γραφείου, οικίας κλπ για την παραλαβή και έλεγχο της αλληλογραφίας. Ο ανωτέρω Υπάλληλος ελέγχει κατά προτεραιότητα την ταυτότητα του κομιστή και συντάσσει ειδικό έντυπο στο οποίο αναγράφει τα ανωτέρω στοιχεία ταυτότητας, την ημερομηνία και την ώρα παραλαβής. Έπειτα επαληθεύει αν ο κομιστής είναι υπάλληλος αντίστοιχης εταιρίας (πχ Courier) ή εκπρόσωπος του αποστολέα στον οποίο δηλώνει. Εάν δεν γίνει η επαλήθευση με οποιονδήποτε τρόπο, η αλληλογραφία δεν παραλαμβάνεται».

Καταθέσεις

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του κ. Παπαδήμου συνέλεγαν την αλληλογραφία, προέβαιναν σε έλεγχό της στα ειδικά μηχανήματα και στη συνέχεια του την παρέδιδαν. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι για την αλληλογραφία από το σπίτι του ο έλεγχος γινόταν στα μηχανήματα της Βουλής, για την αλληλογραφία του από την Ακαδημία Αθηνών και την Τράπεζα της Ελλάδος ο έλεγχος γινόταν στην Τράπεζα. Από μία πρώτη έρευνα στο αρχείο των μηχανημάτων της τράπεζας δεν φαίνεται να εντοπίζεται ο εκρηκτικός φάκελος.

Από τα μηχανήματα της Βουλής περνά μεγάλος αριθμός αλληλογραφίας, οπότε είναι δύσκολο να εντοπίσουν τον φάκελο γι αυτό οι υπεύθυνοι αλληλογραφίας του Παπαδήμου επιχειρούν να μάθουν κατά προσέγγιση την ώρα που πήγαν για έλεγχο προκειμένου να περιορίσουν την χρονικά την έρευνα στο ηλεκτρονικό αρχείο των μηχανημάτων.

Οι δύο συνοδοί ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού σε μία πρώτη κατάθεση υποστήριξαν πως η αλληλογραφία εξετάσθηκε δύο φορές, η μία σε σταθερό μηχάνημα ακτίνων ΧRAY της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλη μια φορά με φορητό μηχάνημα χειρός.

Δημοφιλή