Η «απειλή» Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής, η γερμανική διαβεβαίωση και η λύση που δεν έχει δοθεί

Η «απειλή» Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής, η γερμανική διαβεβαίωση και η λύση που δεν έχει δοθεί
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives for a group picture with NATO member leaders before the start of their summit in Brussels, Belgium, May 25, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives for a group picture with NATO member leaders before the start of their summit in Brussels, Belgium, May 25, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / Reuters

Γερμανική διαβεβαίωση για λύση στις 15 Ιουνίου έχει δοθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, όμως αυτό που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει διασφαλιστεί το περιεχόμενο της λύσης. Στην κυβέρνηση μετρούν τον αντίκτυπο της μη λύσης που δόθηκε στο Eurogroup και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν την εκκρεμότητα της διευθέτησης του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει το θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου – και ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει προειδοποιήσει την κ. Μέρκελ για τις προθέσεις του. Ωστόσο, η γερμανική πλευρά ήταν καθησυχαστική: διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση λύθση θα πρέπει να έχει υπάρξει στις 15 Ιουνίου, δηλαδή στο Eurogroup.

Από την πλευρά της η Αθήνα έχει υπογραμμίσει σε κορυφαίους Ευρωπαίους συνομιλητές της ότι το ΔΝΤ ή θα συμμετέχει κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα ή δεν θα έχει καμία σχέση. «Θέλουμε μία καθαρή λύση με το ΔΝΤ on board ή πλήρη έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα», έχουν τονίσει κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της Ελλάδας σε Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι αυτές που κάνουν τον συνήθως προσεκτικό υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Πρέβεζα, πως από τις εξελίξεις μετά το Eurogroup, τις συζητήσεις με τους πολιτικούς παράγοντες της Ε.Ε. και ειδικά από τα δημοσιεύματα των ξένων εφημερίδων «φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία και νομίζω – ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία».

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλειφθεί το «μεσοβέζικο» σχέδιο Σόιμπλε α) για εκταμίευσης δόσης και β) το ΔΝΤ να αποφασίσει ένα πρόγραμμα στήριξης χωρίς να βάλει χρήματα έως ότου ληφθούν αποφάσεις για το χρέος.

Γερμανικοί κύκλοι συνεχίζουν να διαρρέουν (π.χ. Handelsblatt) ότι παραμένει στη διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα όμως στον ESM συζητούν για τους τρόπους απομείωσης.

-επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSM) κατά 5 χρόνια.

-πλαφόν στα επιτόκια 2%. Αν τα επιτόκια πάνε πάνω από το 2% δεν θα πληρώνονται ως το 2050.

-επιμήκυνση αποπληρωμής για 15 χρόνια (άρα αποπληρωμή του χρέους και μετά το 2080).

-πλαφόν στα επιτόκια 1% μέχρι το 2050.

Δημοφιλή