Επίθεση σε Παπαδήμο: Γυναίκα, αξιωματούχος της Ε.Ε., ο «αποστολέας». Μυστήριο με DNA τρομοκράτη

Επίθεση σε Παπαδήμο: Γυναίκα, αξιωματούχος της Ε.Ε., ο «αποστολέας». Μυστήριο με DNA τρομοκράτη
sooc

Γυναίκα, αξιωματούχος σε οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διαμένει στην περιοχή του Κολωνακίου, φερόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ως αποστολέας του «τρομοφακέλου» που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Οι τρομοκράτες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το όνομά της, προκειμένου ο αποδέκτης του φακέλου να πιστέψει ότι πρόκειται για μέρος της πραγματικής του αλληλογραφίας.

Παράλληλα, οι ελληνικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους, μέσω των γερμανικών εγκληματολογικών εργαστηρίων, «ορφανό» (δεν ταυτοποιείται από τις Αρχές) DNA του κατασκευαστή του εκρηκτικού φακέλου που έφθασε τον περασμένο Μάρτιο στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε. Τότε, την επίθεση είχε η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Κενά ασφαλείας

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προβαίνουν σε έρευνα για το πώς δεν εντοπίστηκε ο εκρηκτικός φάκελος και σχηματίζουν σχετική δικογραφία λαμβάνοντας καταθέσεις και συλλέγοντας υλικό από τις κάμερες.

Η έρευνα επικεντρώνεται στον εντοπισμό του αστυνομικού που είχε βάρδια τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο μηχάνημα ελέγχου της Βουλής, αν ήταν πιστοποιημένος για τον χειρισμό του, και για ποιους λόγους δεν διέκρινε τον εκρηκτικό φάκελο. Η αιτιολογία των παλιών μηχανημάτων, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., καταρρίπτεται, καθώς μπορεί να μην διαθέτουν ηχητικό σύστημα εντοπισμού εκρηκτικών υλών, ωστόσο «ακτινογραφούν» την αλληλογραφία, άρα ο χειριστής θα μπορούσε να διακρίνει την συνδεσμολογία του (καλωδίωση, μπαταρία, «μανταλάκι» πυροδότησης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 κατά την πρώτη μαζική αποστολή 14 εκρηκτικών φακέλων από τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ένας από αυτούς είχε ελεγχθεί και εντοπιστεί από το ίδιο μηχάνημα ελέγχου της Βουλής, με την απενεργοποίησή του να γίνεται στο προαύλιό της.

Βρέθηκε DNA

«Ορφανό» γενετικό αποτύπωμα του κατασκευαστή του εκρηκτικού φακέλου που έφθασε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές Αρχές. Οι αξιωματικοί της Γερμανικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μαζί με στελέχη των δικών τους εγκληματολογικών εργαστηρίων, μετά τον εντοπισμό και την «χειρουργική» εξουδετέρωση του εκρηκτικού περιεχομένου, ταξίδεψαν στη χώρα μας, μαζί με τα πλούσια ευρήματα.

Στο εργαστήριο DNA της Ελληνικής Αστυνομίας απομόνωσαν δραστικό γενετικό υλικό πάνω σε μέρη της συνδεσμολογίας του μηχανισμού, το οποίο όπως εκτίμησαν ανήκει στον κατασκευαστή του εκρηκτικού φακέλου. Τα στελέχη των γερμανικών εγκληματολογικών εργαστηρίων με παρόμοιο τρόπο και σύγχρονη τεχνολογία επιχείρησαν να απομονώσουν γενετικό υλικό από τους οκτώ εκρηκτικούς φακέλους που είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι.

Από το DNA που είχε βρεθεί στον «φάκελο Σόιμπλε», φαίνεται να προέκυψαν ενδείξεις ταυτοποίησης του ίδιου γενετικού κώδικα, σε κάποιους από τους 8 φακέλους που είχαν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Το γενετικό υλικό που έχει απομονωθεί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν ταυτοποιείται με αντίστοιχα που βρίσκονται στην τράπεζα DNA της ΕΛ.ΑΣ. από χώρους τρομοκρατικών επιθέσεων, γιάφκες διαφόρων τρομοκρατικών επωνυμιών, οπλισμό και άλλα ευρήματα.

Δημοφιλή