Η Τήλος το πρώτο νησί στην Ελλάδα που θα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές

Η Τήλος το πρώτο νησί στην Ελλάδα που θα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές
Looking towards Livadia harbour on the Greek island of Tilos.
Looking towards Livadia harbour on the Greek island of Tilos.
newsfocus1 via Getty Images

Έως τα τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχει εγκατασταθεί στην Τήλο το καινοτόμο, υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), που στοχεύει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στην πλήρη κάλυψη των αναγκών του νησιού. Οι πρώτες δοκιμές λειτουργίας του συστήματος θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Ιουνίου η ψηφοφορία για τα βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας της Ε.Ε., στα οποία το ελληνικό νησί έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι ανάμεσα στους τρεις φιναλίστ στην κατηγορία "Ενεργειακά Νησιά". Το πρώτο βραβείο θα είναι χρηματικό ποσό (20.000 ευρώ), το οποίο οι δημοτικές αρχές θα διαθέσουν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συλλεκτών στον προσφυγικό καταυλισμό που φιλοξενεί το ακριτικό νησί.

Οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα (ΑΕΙ Πειραιά-ΤΤ, επικεφαλής του συγκεκριμένου ερευνητικού έργου "TILOS - Horizon 2020"), ενώ τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 20 Ιουνίου, ημέρα έναρξης των εργασιών του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW (EU Sustainable Energy Week).

Στο έργο TILOS συμμετέχουν 13 εταίροι από επτά χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Σουηδία, Ιταλία και Ισπανία), με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με μεταπτυχιακά προγράμματα, η ΔΕΔΔΗΕ, οι εταιρίες Eunice και Eurosol, και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε περισσότερα από 15 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Εγγυημένη αυτονομία και εξαγωγή ρεύματος

"Στόχος είναι το νησί να γίνει σταδιακά ενεργειακά αυτόνομο, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και κατά τη θερινή περίοδο, που οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου του ΑΕΙ Πειραιά και συντονιστής του έργου TILOS, Ιωάννης Καλδέλλης. Πως όμως αυτό είναι εφικτό εφόσον η απόδοση των ΑΠΕ εξαρτάται από τα "γυρίσματα" του καιρού; Σύμφωνα με τον ίδιο, το υβριδικό σύστημα προσφέρει "εγγυημένη ισχύ", με τη δυνατότητα μάλιστα "εξαγωγής" σε γειτονικά νησιά, κάτι που οφείλεται σε σειρά καινοτομιών που θα εφαρμοστούν, όπως η δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας και οι έξυπνοι μετρητές στα σπίτια του νησιού.

Το ενεργειακό σύστημα της Τήλου περιλαμβάνει ανεμογεννήτρια, φωτοβολταϊκό πάρκο και συσσωρευτές, ενώ για πρώτη φορά στην χώρα, στο σύνολο των σπιτιών του νησιού (περίπου 180 μονάδες) εγκαθίστανται έξυπνοι μετρητές, που θα καταγράφουν καθημερινά τις καταναλώσεις και θα ενημερώνουν τους κατοίκους για το πότε θα πρέπει να κάνουν οικονομία, αποφεύγοντας συγκεκριμένες χρήσεις συσκευών. "Για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα καθολικά η διαχείριση ζήτησης ενέργειας με την συμμετοχή των ίδιων των καταναλωτών" είπε ο κ.Καλδέλλης.

Αρχικά προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών του νησιού, κατά ελάχιστο σε ποσοστό 60%-70% και στη συνέχεια στο 100% με τη δυνατότητα, τις καλές μέρες να υπάρχει και περίσσευμα. "Το περίσσευμα της ενέργειας, υπάρχει σχεδιασμός να εξάγεται, ως εγγυημένη ενέργεια για πέντε ώρες καθημερινά, στο υπάρχον συμβατικό σύστημα της Κω - Καλύμνου, με σκοπό να κλείνει η ρυπογόνος μονάδα παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται εκεί" υπογράμμισε ο καθηγητής.

Το έργο προβλέπεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 και αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα νησιά της Μεσογείου, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα διασύνδεσης και εφοδιασμού. Πάντως, το υβριδικό ενεργειακό σύστημα TILOS προσφέρει, εκτός άλλων, και τη δυνατότητα επέκτασης για μεγαλύτερη ακόμη ενεργειακή απόδοση, με την προσθήκη περισσότερων φωτοβολταϊκών και συσσωρευτών.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή