Τσακαλώτος: Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και περισσότερο απ' όλους δεν το θέλει ο Σόιμπλε

Τσακαλώτος: Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και περισσότερο απ' όλους δεν το θέλει ο Σόιμπλε
SOOC

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ και πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες» διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά αισθάνεται ότι έχει κάνει τη δουλειά της», ενώ αναφορικά με τη λύση που προτάθηκε στο τελευταίο Eurogroup τόνισε ότι «αυτό που ήταν στο τραπέζι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό»

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συμπεριλάβει τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή επιστροφή στις αγορές ώστε να τερματιστεί η εξάρτηση της χώρας από τα «δάνεια διάσωσης»

Σε ερώτηση των ξένων ανταποκριτών εάν η ΕΚΤ θα εντάξει τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι μια δύσκολή ερώτηση καθώς είναι θέμα της ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη και « όπως και ο ¨Κυριος μας¨ λειτουργεί με μυστήριους τρόπους».

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να βγούμε στις αγορές, ωστόσο τόνισε ότι «πως θα δουλέψει αυτό με την ποσοτική χαλάρωση, με το ΔΝΤ μέσα, το ΔΝΤ έξω ή με το ΔΝΤ μισό μέσα μισό έξω δεν ξέρω». Πρόσθεσε ωστόσο ότι χωρίς το QE δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλά όπως είπε «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών».

Αναφορικά με τις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για το χρέος στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως και οι άλλοι υπουργοί, θέλουν μια λύση. Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και περισσότερο απ όλους δεν το θέλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου».

Περιγράφοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017, αλλά να διευκρινιστούν, προκειμένου να γνωρίζουν οι επενδυτές και πρόσθεσε ότι «Η πίεση είναι σε όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Δεν βλέπω να μην υπάρχει όρεξη να επιτευχθεί συμφωνία».

«Φωτογραφίζοντας» τους Θεσμούς ως υπεύθυνους για τις καθυστερήσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «Όλα εξαρτώνται από το ΔΝΤ αν θα είναι στο πρόγραμμα ή όχι. Θα έπρεπε να είχε αποφασίσει από το Μάιο του 2016 και τώρα έχουμε Μάιο 2017 σχεδόν Ιούνιο. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος» προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν για αναβλητικότητα»

Σχετικά με την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος ο κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει νόημα να μπούμε σε ένα πρόγραμμα αν ο στόχος είναι να φύγουμε από το πρόγραμμα και η αποχώρηση από το πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι μόνο ευθύνη της ωφειλέτριας χώρας αλλά και των πιστωτών» σημείωσε.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης λόγω των γερμανικών εκλογών. «Αυτό που μπορεί να γίνει σε τρεις μήνες, μπορεί να γίνει και σε 15 ημέρες κατά τη γνώμη μας» επισήμανε.

Αναφορικά με το αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα εάν το ΔΝΤ δεν επιστρέψει στο πρόγραμμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι θα ήταν περίεργο «να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ να φύγει. Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, χωρίς τη συμμετοχή του, άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια Οικονομία, όπως είπε.

Δημοφιλή