Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η ζωή και η πολιτική σταδιοδρομία του πρώην πρωθυπουργού σε φωτογραφίες

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η ζωή και η πολιτική σταδιοδρομία του πρώην πρωθυπουργού σε φωτογραφίες

Με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητστοτάκη κλείνει ο κύκλος των μεγάλων πολιτικών που πρωταγωνίστησαν τις πρώτες δεκαετίες της Μεταπολίτευσης και κυρίως την περίοδο του μεγάλου διπολισμού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. O πρώην πρωθυπουργός, υπήρξε ενεργός στον πολιτικό στίβο επί 71 χρόνια, από το 1946 οπότε και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής ενώ το όνομα του συνδέθηκε με σημαντικές πολιτικές περιόδους και γεγονότα που σφράγισαν την πορεία του τόπου. Από την ένταξη του στην Ένωση Κέντρου και τον «ανένδοτο αγώνα» κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέχρι την «αποστασία», η σύλληψη τα χρόνια της Χούντας και η εξορία, η ανάδειξή του σε πρόεδρο της ΝΔ το 1984, οι μεγάλες συγκρούσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ακολούθησαν τα χρόνια της πρωθυπουργίας 1990-1993 και η πτώση της κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε από την πολιτική το 2004 ο πολιτικός του λόγος είχε πάντοτε ιδιαίτερη βαρύτητα ενώ η πολιτική του κληρονομία συνεχίζεται μέσα από την κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη και τον γιο του, νυν πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητστοτάκη.

Ο Κ.Μητσοτάκης ξεχώρισε όμως και για την προσωπική του ζωή την οποία επί δεκαετίες -μέχρι δηλαδή τον θάνατό της- έζησε αρμονικά με τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μαρίκα η οποία του χάρισε τέσσερα παιδιά και αυτά τη σειρά τους πολλά εγγόνια και ακόμη περισσότερα δισέγγονα.

Μνήμες όμως από τον Κ.Μητσοτάκη έχουν και η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών που πρόλαβαν να τον ζήσουν στον απόγειο της πολιτικής του σταδιοδρομίας και κάποιες από αυτές τις φωτογραφίας σίγουρα έχουν να μας θυμίσουν πολλά.

Η εξόδιος ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών θα τελεστεί την Τετάρτη, 31 Μαΐου, στις 3 μετά το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά.

Κωνσταντίνος Μητστοτάκης

Δημοφιλή