Τσίπρας: Λύση για το χρέος μέσα στον Ιούνιο ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής

Τσίπρας: Λύση για το χρέος μέσα στον Ιούνιο ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής
eurokinissi

Για λύση για το χρέος μέσα στον Ιούνιο, ακόμα και αν φθάσει το θέμα στη Συνοδό Κορυφής της 22ας Ιουνίου, μίλησε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιούρι Ράτας.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «προσδοκούμε ανάληψη πρωτοβουλίας μέσα στον Ιούνιο, πριν δηλαδή αναλάβει η Εσθονία την προεδρία την πρώτη Ιουλίου για οριστική διευθέτηση της κρίσης μέσα από καθαρή λύση απομείωσης του χρέους».

«Λύση να είναι και οπότε είναι να έλθει» δήλωσε δε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πάντως πως όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παλεύει για συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εποικοδομητική ανταλλαγή σκέψεων εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας «σε μία περίοδο που η Ε.Ε. και η γειτονιά μας βρίσκονται μπροστά σε προκλήσεις που οι πολίτες θέλουν να αντιμετωπίσουμε με νέο όραμα».

Με αφορμή και το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να δείξουμε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις», ενώ ζήτησε να υπάρξει μία δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου που θα ενισχύει την αλληλεγγύη.

Ακόμα υπογράμμισε στον Εσθονό ομόλογό του την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων κυρίως στο Αιγαίο «αλλά και αποφασιστικότητα να κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία».

Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό εξέφρασε «την απογοήτευσή του για την παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας στο ζήτημα και προκειμένου να συζητήσουμε τα σοβαρά θέματα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, δήλωσε: «Στη διάρκεια της Προεδρίας μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εύρεση των λύσεων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου.

Κατόπιν τούτου, θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι ο βασικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε την ένωση της ΕΕ και της αποφασιστικότητάς της για την προαγωγή των κοινών στόχων. Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας, όμως στην προσφυγική κρίση και την ανάκαμψη από την οικονομική αστάθεια, αλλά και την τρομοκρατία, τον πόλεμο στη Συρία και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή.»

Δημοφιλή