Φόβοι για μέχρι και 30 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης

Φόβοι για μέχρι και 30 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Chris McGrath via Getty Images

Μετανάστες που διασώθηκαν από λαστιχένιο σκάφος το οποίο είχε φύγει από τη Λιβύη την προηγούμενη εβδομάδα είπαν ότι μέχρι και 30 άτομα ποδοπατήθηκαν ή πνίγηκαν κατά το ταξίδι τους, με τον απολογισμό των νεκρών στη Μεσόγειο φέτος να ξεπερνά τους 1.700, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.

Κατέφθασαν στο Ποτσάλο της Ιταλίας τη Δευτέρα και είπαν πως το σκάφος τους έχασε τη μηχανή του και άρχισε να μπάζει νερά ώρες μετά την αναχώρησή τους από τη Λιβύη. Κάποιοι έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν και άλλοι ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια του πανικού, περιλαμβανομένου ενός μικρού παιδιού, με τους νεκρούς να κινούνται μεταξύ των 20 και των 30. Δύο πτώματα έχουν ανασυρθεί.

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από θαλάσσης στην Ιταλία έχουν αυξηθεί κατά 1/3 φέτος, φτάνοντας τις 60.000, και η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) έχει καταγράψει πάνω από 1.700 νεκρούς και αγνοούμενους.

Πάνω από 50 πτώματα έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία μέσα στις τελευταίες λίγες ημέρες, και θεωρείται πως υπάρχουν δεκάδες επιπλέον νεκροί, σύμφωνα με το UNHCR.

Μια δεύτερη ομάδα επιζώντων από λαστιχένιο σκάφος είπε στο UNHCR πως πιθανόν άλλοι 82 να έχουν χάσει τη ζωή τους, καθώς έπεσαν στη θάλασσα όταν το σκάφος τους ξεφούσκωσε την προηγούμενη Τετάρτη. Την ίδια ημέρα ανασύρθηκαν 33 πτώματα, περιλαμβανομένων 13 γυναικών και 7 παιδιών, όταν ένα ξύλινο σκάφος σχεδόν αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα 200 να πέσουν στο νερό, καθώς άρχιζε η επιχείρηση διάσωσης.

Δημοφιλή