Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε το νεκροταφείο του Αργουλιδέ και οι προετοιμασίες που έκανε για την τελευταία του κατοικία

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε το νεκροταφείο του Αργουλιδέ και οι προετοιμασίες που έκανε για την τελευταία του κατοικία
sooc

Ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του δεν είναι κάτι που ξαφνιάζει αφού είναι γνωστή η αγάπη που έτρεφε για τον τόπο του. Ωστόσο, δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν- εκτός των Κρητικών- το Δημοτικό Νεκροταφείο Αργουλιδέ, τη σημασία που είχε για τον εκλιπόντα και τις προετοιμασίες που είχε κάνει για την τελευταία του κατοικία.

Πρόκειται για ένα μικρό, καταπράσινο κοιμητήριο στο Ακρωτήρι των Χανίων και με θέα στον κόλπο της Σούδας και ακόμη πιο μακριά στο οποίο ο Κ.Μητσοτάκης είχε ο ίδιος εδώ και 15 περίπου χρόνια αγοράσει δύο τάφους. Για τον ίδιο και την επί δεκαετίες σύζυγό του Μαρίκα. Αν και δεν είναι γνωστό πότε πήρε την σχετική απόφαση, την ανακοίνωσε το 2004.

Η επιλογή του σημείου, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα Ζarpanews δεν ήταν τυχαία. Εκτός από το προνομιακό τοπίο, εκεί, χωμένο μέσα στα βράχια, βρισκόταν ένα μικρό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο αποφάσισε να «υιοθετήσει» τιμώντας την μητέρα του, Σταυρούλα Πλουμιδάκη – Μητσοτάκη.

Μετά την απόφαση του Κ.Μητοστάκη να ταφεί εκεί ξεκίνησαν εργασίες ανάπλασης, τις οποίες ο ίδιος σχεδίαζε προσεκτικά και επιτηρούσε στενά. «Όλα αυτά τα χρόνια φρόντισα και φτιάξαμε διάφορα, όπως περιμάντρωση, συντήρηση των δένδρων, αύξηση της πυκνής βλάστησης, δημιουργία δύο τάφων…» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Βήμα, τον Φεβρουάριο του 2010.

Μάλιστα, επισκεπτόταν την περιοχή πολύ συχνά, κάθε καλοκαίρι μόλις «κατέβαινε» στα Χανιά για να απολαμβάνει το τοπίο και να αγναντεύει τη θάλασσα. Όταν οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, ο ίδιος φρόντισε μέχρι και για την δωρεά παρακείμενου οικοπέδου στην εκκλησία ώστε να δημιουργηθεί πάρκινγκ για τον κόσμο που θα ερχόταν να τους αποχαιρετίσει.

Στις 9 Μαϊου του 2012 ο Κ.Μητσοτάκης συντετριμμένος συνόδευσε τη σύζυγό του Μαρίκα στην τελευταία κατοικία της που ο ίδιος είχε επιλέξει και φροντίσει ενώ τα επόμενα χρόνια τα ταξίδια του στα Χανιά είναι όλο και λιγότερα.

Πηγή: Zarpanews

Δημοφιλή