Πρόταση να εγκατασταθούν στα Αντικύθηρα χριστιανοί από τον Λίβανο

Πρόταση να εγκατασταθούν στα Αντικύθηρα χριστιανοί από τον Λίβανο
Looking down to the sea with a single sailboat, Santorini.
Looking down to the sea with a single sailboat, Santorini.
MichaelUtech via Getty Images

Σχέδιο να έρθουν οι χριστιανού του Λιβάνου να εγκατασταθούν στα Αντικύθηρα πρότεινε ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Χαλίλ του Πατριαρχείου Αντιοχείας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία». Το νησί βρίσκεται ενώπιον της πληθυσμιακής ερημοποίησης, ενώ, παράλληλα, οι χριστιανοί του Λιβάνου οδηγούνται σε ξεριζωμό, λόγω των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή.

Το μικρότερο από τα δύο νησιά του συμπλέγματος των Κυθήρων τον 19ο αιώνα φιλοξενούσε 800 ανθρώπους, μόνο που σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 20. Η κατάσταση προβληματίζει έντονα τον δήμαρχο του νησιού Στράτο Χαρχαλάκη, ο οποίος προσπαθεί να αντιστρέψει την ερήμωση του τόπου.

Πριν από λίγες ημέρες το νησί επισκέφθηκε ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Χαλίλ του Πατριαρχείου Αντιοχείας, για να συζητήσει με τους λιγοστούς κατοίκους την πρόταση μόνιμης εγκατάστασης τεσσάρων οικογενειών ορθόδοξων χριστιανών από την περιοχή του Λιβάνου, που ενισχύονται από τη Μονή του Μπάλαμαντ.

«Εγώ δεν θέλω να έρθουν εδώ οι οικογένειες και να συντηρούνται με συσσίτια. Όσοι έρθουν, αν έρθουν, πρέπει να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και με την εργασία τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου. Για παράδειγμα, ένας από αυτούς τους Λιβανέζους, που μας προτείνουν να έρθει εδώ, είναι μηχανικός, που θα μπορούσε επαγγελματικά να αξιοποιηθεί και από τον δήμο μας. Είναι διατεθειμένες οι Αρχές να μας παράσχουν διευκολύνσεις γραφειοκρατικές και φορολογικές για να προσελκύσουμε κατοίκους στα νησιά μας;» ανέφερε ο δήμαρχος των Κυθήρων.

Δημοφιλή