Γιατί αυτή η γυναίκα μας προτρέπει να δείξουμε την κοιλιά μας

Γιατί αυτή η γυναίκα μας προτρέπει να δείξουμε την κοιλιά μας
bodyposipanda

Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορα τμήματα του γυναικείου σώματος να αποκτούν ιδιαίτερη δημοτικότητα και να γίνονται εποχιακές τάσεις, ανεξάρτητα από το αν τα διαθέτει ή μπορεί να τα αποκτήσει περιορισμένος αριθμός γυναικών: η κάθετη γραμμή στους κοιλιακούς, το κενό ανάμεσα στους μηρούς, το «bikini bridge» -η υποτιθέμενη γέφυρα που πρέπει να σχηματίζει το κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας όταν ξαπλώνουμε ανάσκελα, σημάδι του πόσο γυμνασμένη και «σέξι» είναι μια γυναίκα- και διάφορα άλλα.

Προφανώς δεν μιλάμε για τάσεις που οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους, αυτό όμως τις εμποδίζει από το να επιδρούν αρνητικά στη ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας που δεν μπορεί να τις ακολουθήσει. Πόσο μάλλον όταν τα περιοδικά, τα site και οι εκπομπές ομορφιάς και lifestyle τις παρουσιάζουν με τρόπους που υπονοούν ότι έτσι πρέπει να δείχνει η μέση γυναίκα.

Ευτυχώς, με το κίνημα της θετικής στάσης απέναντι στο σώμα μας (body positivity) να γίνεται κάθε μέρα ολοένα και πιο ισχυρό, νέες τάσεις ομορφιάς έχουν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια, πολύ πιο εφικτές, ρεαλιστικές και κυρίως αναζωογονητικές για εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Τάσεις που δίνουν έμφαση στην αγάπη που πρέπει να δείχνουμε στο σώμα μας όπως ακριβώς είναι, χωρίς να ντρεπόμαστε για αυτό ή να προσπαθούμε να το μεταμορφώσουμε σε κάτι που δεν έχει ανάγκη να γίνει.

Η τελευταία τάση αυτού του κινήματος έκανε την εμφάνισή της πρόσφατα στο Instagram και αφορά το περίγραμμα της κοιλιάς.

Μιλάμε φυσικά για το περίγραμμα που εμφανίζεται στο σημείο της κοιλιάς όταν μια γυναίκα με φυσιολογικό σώμα επιλέγει να φορέσει ένα εφαρμοστό φόρεμα ή φούστα. Ένα χαριτωμένο περίγραμμα για το οποίο, όπως τονίζει και η νέα τάση, οι γυναίκες δεν πρέπει να ντρέπονται αλλά να είναι περήφανες και να το επιδεικνύουν.

Η πλειονότητα των γυναικών γύρω μας, από τις αδύνατες έως τις πιο καμπυλωτές, έχουν στρογγυλή κοιλιά. Και εξίσου οι περισσότερες από εμάς είτε αποφεύγουμε να φοράμε στενά ρούχα για να μην την τονίζουμε, είτε μένουμε νηστικές για τη μισή μέρα και ρουφιόμαστε όταν πρέπει να φορέσουμε ένα εφαρμοστό ρούχο. Δεν είναι σωστό, αλλά είναι η πραγματικότητα.

Τώρα, ωστόσο, οι υποστηρικτές του κινήματος για τη θετική στάση απέναντι στο σώμα μας, ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αποδεχτούν τις κοιλίτσες τους όπως ακριβώς είναι και να μη φοβούνται να τις ντύσουν με εφαρμοστά ρούχα, επιδεικνύοντας την μοναδικότητα και την ομορφιά τους.

Η Megan Jayne Crabbe, η γυναίκα πίσω από τον εξαιρετικά δημοφιλή λογαριασμό στο Instagram, SelfLoveClub, είναι μία από αυτούς που στηρίζουν ένθερμα τη νέα τάση, ακολουθώντας την και η ίδια.

«Στην υγειά ενός καλοκαιριού που θα φοράμε ρούχα που θα αποκαλύπτουν το περίγραμμα της κοιλίτσας. Στην υγειά του να μη δίνουμε δεκάρα για το τι σκέφτονται οι άλλοι για το σώμα μας και για τον τρόπο που ντυνόμαστε», γράφει η Crabbe στο Instagram της και προσθέτει: «Στην υγειά του να αγκαλιάζουμε όσα μας έχουν πει να μη φοράμε επειδή “δεν κολακεύουν το σωματότυπό μας”. Στην υγειά του να ζούμε απελευθερωμένες από την κριτική, τις επιφυλάξεις και τις αναστολές. Η ζωή είναι μικρή, απολαύστε την. Μην αφήνετε τους άλλους να επηρεάζουν την ευτυχία σας και την προσωπική σας αξία. Οι κοιλίτσες είναι όμορφες και τους αξίζει να επιδεικνύονται».

Φυσικά εκατοντάδες γυναίκες ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμά της, με πολλές από αυτές να της αφήνουν σχόλια ευγνωμοσύνης για το μήνυμα που περνάει και για τη δύναμη που τους έδωσε να αποδεχτούν τους εαυτούς τους.

Εμείς απλά να προσθέσουμε: Στην υγειά της κοιλίτσας.