Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου στοχεύει η κυβέρνηση, παρά τα αρνητικά μηνύματα

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου στοχεύει η κυβέρνηση, παρά τα αρνητικά μηνύματα
Sooc

«Καθαρή λύση» στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου συνεχίζει να αναζητά η κυβέρνηση, παρά τα αρνητικά μηνύματα τα οποία έρχονται από όλες τις πλευρές, με εξαίρεση την πάντα αισιόδοξη Κομισιόν.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε στη HuffPost Greece ότι στόχος παραμένει να υπάρξει συμφωνία στο επερχόμενο Eurogroup «ώστε να δοθεί το σωστό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές». Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τη δική της δουλειά και τώρα μένει να φανεί αν οι δανειστές θα υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ζητά να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και αναφέρει «Με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία (συμφωνία) θα παρέχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ώστε η οικονομία να μπορεί να ανακάμψει και πάλι»

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι τις επόμενες ημέρες έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της Ελληνικής πλευράς, προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμα «άκαρπη» συνεδρίαση. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκτός από τον κίνδυνο της «άκαρπης» συνεδρίασης, υπάρχει και αυτός της συνεδρίασης που θα δώσει λάθος μήνυμα στις αγορές «και αυτό μπορεί να είναι ακόμα χειρότερο» αναφέρουν.

Όπως εξηγούν, η κυβέρνηση δεν θέλει να μεταφέρει τις διαφορές που υπάρχουν με τους δανειστές στη Σύνοδο Κορυφής. «Το θέμα πρέπει (και μπορεί) να λυθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη βάση των δεσμεύσεων τις οποίες έχουν αναλάβει οι δανειστές», αλλά αυτό προϋποθέτει να υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Συμμαχία με βάση το Μάιο

Αντίθετα από τις κυβερνητικές επιδιώξεις στην Αθήνα, στο στρατόπεδο των δανειστών φαίνεται πως το θέμα της διευθέτησης του χρέους έχει ήδη λυθεί. Άνγκελα Μέρκελ με Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με Πoλ Τόμσεν έχουν συμφωνήσει ότι το θέμα δεν θα ανοίξει πριν την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών και πολύ πιθανό ούτε πριν την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο το μόνο που απομένει είναι στις 15 Ιουνίου και επίσημα το ΔΝΤ να επανέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να συμμετέχει χρηματοδοτικά, τουλάχιστον μέχρι ο ESM να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα μεσοπρόθεσμης παρέμβασης στο χρέος, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018.

Αντίθετα με τη στάση του ΔΝΤ και τη συμφωνία των δανειστών για την υπόθεση του χρέους, στον αέρα παραμένουν οι εγγυήσεις τις οποίες ζητά η Ελληνική πλευρά προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές. Η λύση αναζητείται μέσω της ΕΚΤ, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να γίνει εγγυητής ως προς την επιστροφή στην κανονικότητα της Ελληνικής οικονομίας.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την έστω και «προσωρινή» ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εμπόδιο για την ΕΚΤ παραμένει η έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, η οποία με βάση τα έως τώρα δεδομένα παραμένει αρνητική. Ωστόσο, στην προσπάθεια εξεύρεσης «γλυκαντικών» προκειμένου η κυβέρνηση να μην μπλοκάρει τη συμφωνία στο επερχόμενο Eurogroup, οι δανειστές αναζητούν τις λύσεις συνεχίζοντας τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ τους.

Δημοφιλή