Ο Παναθηναικός πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ

Ο Παναθηναικός πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ
Eurokinissi

Φοβερός και τρομερός ο Παναθηναϊκός, νίκησε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ στον πέμπτο τελικό της Stoiximan.gr Basket League (66-51) και κατέκτησε ένα από τα πιο παλικαρίσια πρωταθλήματα στην ιστορία του.

Πριν την έναρξη της σειράς ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορεί να γίνει η... έκπληξη. Ο Ολυμπιακός έδειχνε κουρασμένος μεν, αλλά υγιής πνευματικά μετά τη συμμετοχή του στον τελικό της EuroLeague, την ώρα που ο Παναθηναϊκός ήταν πληγωμένος από όσα ακολούθησαν τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε. Και όμως, το μέταλλο που έχουν οι πράσινοι, σε συνδυασμό με την έλλειψη άγχους και πίεσης, τους βοήθησε όχι μόνο να είναι καλύτεροι συνολικά στη σειρά των τελικών της Stoiximan.gr Basket League, αλλά να πάρουν και δια περιπάτου τον πέμπτο αγώνα στο ΣΕΦ (66-51) για να αναδειχθούν Πρωταθλητές Ελλάδας μετά από τρία χρόνια.

Ο Τσάβι Πασκουάλ και οι παίκτες του πήγαν στο Φάληρο απόλυτα συγκεντρωμένοι με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να ηγείται της αποστολής, άντεξαν στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του πρώτου μέρους, έκαναν ό,τι ήθελαν στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο και πήραν πανεύκολα και απόλυτα δίκαια το 35ο πρωτάθλημα Ελλάδας στην ιστορία τους. Πανηγύρισε στο ΣΕΦ ο Μπουρούσης, εξαιρετικοί Τζέιμς και Καλάθης, έβαλε τα σουτ ο Ρίβερς, την ώρα που ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έβλεπε τους παίκτες του άδειους από δυνάμεις να υποκλίνονται στην ανωτερότητα των αντιπάλων τους. Διακόπηκε η αναμέτρηση για περίπου μισή ώρα, όταν ο κόσμος πέταξε περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου κροτίδες, βεγγαλικά και κάθε λογής αντικείμενο.

O MVP

Αν και ο Νικ Καλάθης ήταν και σε αυτόν τον τελικό εξαιρετικός, ο τίτλος του MVP πηγαίνει στον Μάικ Τζέιμς που φλέρταρε ακόμη και με το triple-double! Ο Αμερικανός γκαρντ που ενδεχομένως και να έπαιξε για τελευταία φορά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, σκόραρε 11 πόντους, μάζεψε 10 ριμπάουντ (9 είχε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ) και έδωσε 6 ασίστα στα 30 που αγωνίστηκε, για να... εξιλεωθεί για τις χαμένες ευκαιρίες του στον τρίτο αγώνα της σειράς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, όσο κι αν σοκάρει, ο Ολυμπιακός δεν έδωσε ασίστ ούτε στη δεύτερη, ούτε στην τρίτη περίοδο. Δεν έδωσε τελική πάσα σε ολόκληρο ημίχρονο δηλαδή! Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, πήρε 46 πόντους από τον πάγκο του (!!!) και έκανε μόλις οκτώ λάθη σε μια ατμόσφαιρα που άλλοι θα "έλιωναν" σαν σοκολάτες. Όχι όμως ο Παναθηναϊκός που το τελευταίο δίμηνο ζούσε και ανέπνεε γι' αυτή την αναμέτρηση. Το πιθανότατα χειρότερο βράδυ της καριέρας του έζησε, τέλος, ο Γιώργος Πρίντεζης που σκόραρε 4 πόντους με 2/14 σουτ.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στην τρομερή εμφάνιση που έκανε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο και το τρίτο δεκάλεπτο, στην ψυχραιμία των παικτών του και στην... θάλασσα που ήπιαν σε αυτό το διάστημα οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Οι Πειραιώτες σκόραραν μόλις δυο πόντους στον αιφνιδιασμλό, οι πράσινοι έβαλαν 12, ενώ ο πάγκος τους (Ρίβερς, Παππάς, Καλάθης και Μπουρούσης) έκανε τρομερή δουλειά την ώρα που οι γηπεδούχοι έψαχναν έναν... σωτήρα και πλην του ψυχωμένου Αγραβάνη δεν έβρισκαν λύσεις από τους αναπληρωματικούς τους.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ στην πεντάδα του, ο Ολυμπιακός ακούμπησε στο ξεκίνημα του τελικού τη μπάλα στη ρακέτα την ώρα που οι πράσινοι επέμεναν στο περιφερειακό σουτ και έβρισκαν σίδερο. Οι Πειραιώτες έβαλαν τρία σερί τρίποντα για το 11-3 στο 4', με τον έξαλλο Πασκουάλ να καλεί timeout, να επιστρατεύει Καλάθη και Ρίβερς ώστε να ηρεμήσει την πεντάδα και να δικαιώνεται με ένα σερί 7-0 για το 11-10 στο 6'.Ο Μπουρούσης έκανε εξαιρετική δουλειά, όμως οι Πειραιώτες κράτησαν το προβάδισμα μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου (17-14) με τις δυο ομάδες να έχουν 12/35 σουτ.

Οι πράσινοι ήταν ξεκάθαρα καλύτεροι στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, πήραν το προβάδισμα την ώρα που οι γηπεδούχοι είχαν "παγώσει" και έπαιρναν κακές αποφάσεις στην επίθεση. Το τρίποντο του Φώτση (23-30) έβαλε ακόμη περισσότερη πίεση στην πλάτη των παικτών του Σφαιρόπουλου, που συνέχισαν να παίζουν πολύ άσχημα και να πέφτουν στο -11 (23-34) μετά από τρίποντο του Ρίβερς με... δεύτερη προσπάθεια και το τρίτο φάουλ του Μιλουτίνοφ στο 18'. Το 27-36 του ημιχρόνου, είχε την πιο απλή εξήγηση: Ο Ολυμπιακός είχε τρεις ασίστ και επτά λάθη, ο Παναθηναϊκός είχε 10 ασίστ, επτά λάθη και 28 πόντους από τον πάγκο.

Ο Καλάθης ξεκίνησε το δεύτερο μέρος με τρίποντο από την αριστερή γωνία για το 27-39 στο 22', πριν ο Τζέιμς πετύχει ένα "τρελό" μακρινό σουτ με ταμπλό για το 27-42 και σκοράρει ξανά για το 27-44! Ήταν ένα σημείο που όλα έδειχναν "μαύρα" για τους Πειραιώτες, οι οποίοι έμειναν χωρίς σκορ για έξι λεπτά (!) με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να τρέξει ένα σερί 12-0 για το 27-48 στο 26'. Ο Ολυμπιακός έμοιαζε να βρίσκεται σε άλλο γήπεδο, υπήρξαν στιγμές που δεν μπορούσε να περάσει το κέντρο, όπως εκείνη δυο λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου όταν ο Μάντζαρης κι ο Γκριν έδωσαν τη μπάλα στον Παππά που σκόραρε για το 32-52 σαν σε προπόνηση. Οι ερυθρόλευκοι ήθελαν και έκαναν μια τελευταία προσπάθεια, ο Αγραβάνης ξεσήκωσε την εξέδρα, όμως ο Εξάστερος είχε φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω για να φτάσει στο 35ο πρωτάθλημα Ελλάδας.

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 27-36, 37-57, 51-66

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Μιλουτίνοφ 6(9ριμπ.), Πρίντεζης 4 (2/14 σουτ), Παπανικολάου 7 (1τρ., 7ριμπ.), Μάντζαρης 6 (2), Σπανούλης 9 (2/10 σουτ, 4ασ.), Γκριν 4 (2/8 σουτ), Μπιρτς, Γιανγκ 2, Παπαπέτρου 3(1), Αγραβάνης 10 (2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 2 (1/7 σουτ, 8ριμπ.), Τζέιμς 11 (1τρ., 9 ριμπ., 6 ασ.), Φελντέιν, Γκιστ 4, Γκάμπριελ 3(1), Ρίβερς 13(3), Φώτσης 3(1), Παππάς 10(2), Μπουρούσης 8, Καλάθης 12(2).

Πηγή: sport24.gr

Δημοφιλή