«Πλασέμπο» για την Ελλάδα η συζήτηση για το χρέος, λέει ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του CDU

«Πλασέμπο» για την Ελλάδα η συζήτηση για το χρέος, λέει ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του CDU
(GERMANY OUT) Berlin, Bundestag / Plenum. Der Bundestag entscheidet über weitere Milliardenhilfen für Athen. Foto: Ralph Brinkhaus, CDU/CSU (Photo by Popow/ullstein bild via Getty Images)
(GERMANY OUT) Berlin, Bundestag / Plenum. Der Bundestag entscheidet über weitere Milliardenhilfen für Athen. Foto: Ralph Brinkhaus, CDU/CSU (Photo by Popow/ullstein bild via Getty Images)
ullstein bild via Getty Images

«Πλασέμπο» για την Αθήνα χαρακτηρίζει τη συζήτηση για το χρέος ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του CDU, Ραλφ Μπρινκχάους, χαρακτηρίζοντας το επερχόμενο Eurogroup «δύσκολη άσκηση ισορροπίας» για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, ο Μπρινκχάους λέει πως «ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους στέκεται στο σβέρκο των ευρωπαίων φορολογούμενων. Γίνεται συνεχώς λόγος για τις θυσίες των Ελλήνων. Είναι σωστό, το αναγνωρίζουμε και το σεβόμαστε. Αλλά θα χαιρόμουν εάν και οι Έλληνες έβλεπαν τις επιδόσεις άλλων χωρών, όχι μόνο οικονομικά ισχυρών, αλλά και πιο φτωχών στην ΕΕ. Είναι χρήματα που απέκτησαν με πολύ κόπο οι φορολογούμενοι αυτά που θέλουν οι Έλληνες».

Αποφεύγει να απαντήσει αν πιστεύει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, λέγοντας πως «πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια, επ' αυτού είναι σημαντικό να συνεχιστεί γρήγορα και με μεγαλύτερη συνέπεια η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, πρέπει να δούμε τους νόμους να εφαρμόζονται. Εξ άλλου, ελάφρυνση του χρέους έχει γίνει στο παρελθόν. Το πρόβλημα του χρέους δεν θα είναι το κυρίαρχο για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά η αποδοτικότητα της οικονομίας, κι αυτό ελάχιστα σχετίζεται με το χρέος».

«Διαφωνούμε για κάτι που μπορεί να είναι ίσως σημαντικό αργότερα, σε 15 με 20 χρόνια» επαναλαμβάνει. «Τώρα πρέπει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους επενδυτές, να πατήσουν στα πόδια τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τη μοναδική ευκαιρία του τουρισμού… Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για το τι σχέση έχει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα 10 χρόνια με τη ελάφρυνση του χρέους, το οποίο πρέπει να επιστραφεί ούτως ή άλλως, σε 20, 30 χρόνια…Η συζήτηση για το χρέος είναι πλασέμπο…. Εάν περνούσαμε το χρόνο συζήτησης κάνοντας σκέψεις για το πώς θα ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, τότε θα είχαμε κερδίσει από καιρό πολλά».

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο του CDU αποφεύγει να προβλέψει την έκβαση του Eurogroup, το οποίο χαρακτηρίζει «δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε»: «Ο υπουργός μας Οικονομικών πρέπει να έχει δύο πράγματα προ οφθαλμών. Το πρώτο είναι φυσικά μια λύση για την Ελλάδα, και το δεύτερο, η λύση να είναι αποδεκτή από το γερμανικό κοινοβούλιο και τον γερμανικό λαό. Και οι δύο δεν ενθουσιάζονται με την ελάφρυνση του χρέους. Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τον Σόιμπλε, γι αυτό η απόφαση της 15ης Ιουνίου πρέπει να προκύψει μετά από μεγάλη σκέψη».

Επίσης εκτιμά πως είναι σημαντικό να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με χρηματοδοτική συμβολή και όχι εικονική, καθώς «πρόκειται για θεσμό που δεν υπάγεται στην ΕΕ, διασφαλίζει κάποια ουδετερότητα». Γενικά πάντως δηλώνει αισιόδοξος για την ερχόμενη Πέμπτη.

Δημοφιλή