Οι κωλοτούμπες και οι κάφροι του ΣΕΦ

Οι κωλοτούμπες και οι κάφροι του ΣΕΦ
contra

Ο Παναθηναϊκός που έπαιζε μέσα στη χρονιά με αντίπαλο ακόμα και τους ίδιους τους οπαδούς του, η αναγνώριση που ήρθε στο τελευταίο ματς της σεζόν, οι "κωλοτούμπες" για Πασκουάλ και Καλάθη και οι κάφροι του ΣΕΦ που έβαλαν τον Ολυμπιακό στο γύψο. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Το είπε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης μετά το τέλος του ντέρμπι: "Αυτός ο τίτλος αξίζει περισσότερο από ένα οποιοδήποτε πρωτάθλημα". Το είπε ο άνθρωπος που με την φανέλα του Παναθηναϊκού κατέκτησε τίτλους με όλους τους πιθανούς τρόπους. Με break, με ανατροπές, με θριάμβους, με δυσκολίες. Ε, όσο να 'ναι αυτός ξέρει. Και ξέρει καλύτερα από τον καθένα.

ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του εφετινού Παναθηναϊκού είναι πως χρειάστηκε το τελευταίο ματς της σεζόν, σχεδόν μέσα Ιουνίου, για να πείσει τον κόσμο του πως είναι καλή ομάδα. Μέχρι το 3-2 μέσα στο ΣΕΦ τους περισσότερους τους είχε απέναντί του. Ακόμα και στις μεγάλες βραδιές, ακόμα και στις εμφατικές νίκες. Τη μία τα "άκουγε" ο Καλάθης, την άλλη ο Πασκουάλ. Ενίοτε και ο Μπουρούσης. Ακόμα και για το Superfoods ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος βρέθηκε σε θέση... κατηγορουμένου.

Μία περίεργη χρονιά. Αλλόκοτη. Με αλλαγή προπονητή, με ήττες που "πόνεσαν", με επιστροφές με πούλμαν που σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως (προσωπικά εξακολουθώ να θεωρώ φάουλ τη συγκεκριμένη απόφαση του αφεντικού των "πρασίνων"), με την πίκρα του αποκλεισμού από τη Φενέρ και της ακόμα μίας χρονιάς μακριά από την ευρωπαϊκή κούπα. Μια χρονιά που ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να δίνει τον μεγάλο τελικό το βράδυ της Κυριακής και η πλειοψηφία να μην πιστεύει στο break.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΑΝ

Το είπε και ο Καλάθης αυτό. "Το 90% των φιλάθλων δεν πίστευε ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα". Το είπε ο Καλάθης που άκουσε τα εξ αμάξης για το συμβόλαιό του. Το είπε ο Καλάθης που έγινε ανέκδοτο και σύνθημα στα χείλη ακόμα και φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Είπαμε, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της ομάδας την εφετινή σεζόν ήταν ο ίδιος ο κόσμος.

Μιλάμε για τον Παναθηναϊκό που "έσπασε" την έδρα του Ολυμπιακού και έφτασε στον τελικό και έπειτα στην κατάκτηση του κυπέλλου. Μιλάμε για τον Παναθηναϊκό που κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας με πλεονέκτημα έδρας και είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον Ομπράντοβιτς. Μιλάμε για τον Παναθηναϊκό που έκλεισε τη χρονιά με το πρωτάθλημα.

Φυσικά δεν πρόκειται ξάφνου να ξεχαστούν όλα τα παραπάνω από τους επικριτές. Προφανώς ακόμα και μετά το 51-66 θα υπάρχει... προβληματισμός. Θα συνεχίσουν ορισμένοι την γκρίνια για τον Πασκουάλ και την κριτική για τα λεφτά που παίρνει ο Καλάθης. Ισως θα συνεχίζουν και την ειρωνία για τον χορηγό δίπλα στο όνομα του συλλόγου.

DNA ΝΙΚΗΤΗ

Υπάρχουν και οι άλλοι. Οι πρωταγωνιστές. Αυτοί που χλευάστηκαν μεσούσης της χρονιάς και κόντευαν να πεταχτούν στα σκουπίδια για έναν αποκλεισμό. Αυτοί πήραν πάνω τους την ομάδα και την οδήγησαν στην κορυφή του πρωταθλήματος στο κρισιμότερο σημείο. Μετά τους 2 συνεχόμενους τίτλους του Ολυμπιακού και μετά την αποχώρηση Διαμαντίδη. Ένα πρωτάθλημα που δεν υπήρχε σύνδεση με το παρελθόν. Το πρώτο.

Όχι, όμως, το πρώτο της νέας εποχής.

Και τούτο το ξεχνούν πολλοί. Έφυγε ο Ομπράντοβιτς και οι "πράσινοι" κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Έφυγε και ο Διαμαντίδης, μία από τα ίδια. Άρα υπάρχει συνέχεια, δεν έρχεται το τέλος, το βάρος της φανέλας και των επιτυχιών όλα αυτά τα χρόνια είναι τεράστιο. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όσους δεν στηρίζουν τη μεγαλύτερη ομάδα που γέννησε ο οργανισμός που λέγεται Παναθηναϊκός. Αντιληπτό, όμως, πρέπει να γίνει και από τον ίδιο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο που πάνω στη δίψα του να κάνει την ομάδα επτάστερη, παίρνει λάθος αποφάσεις. Αποφάσεις που κοστίζουν κυρίως στο πρεστίζ.

ΟΙ ΚΑΦΡΟΙ ΤΟΥ ΣΕΦ

Αυτό το πρεστίζ που τσαλακώθηκε από την πλευρά του Ολυμπιακού. Το τσαλάκωσαν οι μάγκες της εξέδρας, αυτοί που θυμούνται την ομάδα στις μεγάλες στιγμές. Αυτοί που ήθελαν Ριζούπολη στον 5ο τελικό και έκαναν... ποδοσφαιρική έδρα το ΣΕΦ. Αυτοί που μετά τον χαμένο τελικό από την Φενέρ προφανώς ξέχασαν πως ο Ολυμπιακός έχει ένα πρωτάθλημα μπροστά του. Και επικεντρώθηκαν στον Λεμονή και τον Χάσι. Αυτοί που λένε πως ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα της επταετίας, αλλά φροντίζουν οι ίδιοι να τη βάζουν στο γύψο.

Χίλιες φορές με λίγους και καλούς στις εξέδρες. Στο μισοάδειο ΣΕΦ. Με αυτούς που αναγνωρίζουν την προσπάθεια. Εστω κι αν είναι λίγοι. Αυτοί τουλάχιστον θα ήθελαν να χειροκροτήσουν τον αντίπαλο ως ένδειξη σεβασμού. Δεν το έκαναν γιατί νίκησαν αυτοί που δεν ξέρουν να χάνουν. Αυτοί που νικούν ακόμα και τους Αγγελόπουλος. Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά το ποδόσφαιρο νίκησε το μπάσκετ...

Πηγή: Contra.gr

Δημοφιλή